Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Krásný výsledek, skvělý zápas, radovali se šťastní Češi

Praha - Obrovská radost vypukla na letenském stadionu po druhém gólu českých fotbalistů do černohorské sítě, který výrazně přiblížil svěřencům Michala Bílka postup na evropský šampionát. Hráči si zaskákali společně s fanoušky, ale už krátce poté před kamerou České televize euforii z vítězství 2:0 krotili a stejně jako trenér Michal Bílek upozorňovali, že je v úterý čeká ještě barážová odveta, která může být i po dnešním výsledku těžká.

Utkání ČR - Černá Hora
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

Bílek připustil, že takový výsledek by před zápasem bral všema deseti. "Takže logicky jsme spokojeni, ale nejde jen o výsledek. Sehráli jsme velmi dobrý zápas, který ještě musíme potvrdit v Černé Hoře," řekl český kouč. Trenér dokonce prohlásil výkon týmu za dosud nejlepší v celé kvalifikaci.

Gól Tomáše Sivoka v nastavení byl podle něj vyústěním hry v poslední čtvrthodině. "Ani výsledek 1:0 by nebyl marný, ale chtěli jsme si vytvořit větší náskok, proto jsme hráli do poslední vteřiny, a nakonec jsme byli odměněni," dodal Bílek.

Zároveň ovšem trenér stojí oběma nohama na zemi. "Výsledek je pro nás příznivý, ale musíme být opatrní, je to pouze poločas baráže. Soupeř totiž už dnes prokázal, že vepředu má velkou sílu. Naštěstí to potvrdil jen po pauze, kdy nás při dvou akcích výrazně podržel Petr Čech, který prokázal, v čem je jeho síla."

Rosický: Je to teprve první krok

Kapitán Tomáš Rosický si pochvaloval, jak mužstvo zvládlo zápas takticky. "Už před baráží jsem říkal, že rozhodne, jak budeme trpěliví. To jsme byli, počkali si na své šance a přineslo to ovoce. Strašně důležité je, že jsme doma neinkasovali. Ve dvojzápasech platí, že kdo venku nedá branku, většinou nepostupuje. Snad to tak bude platit i teď," řekl novinářům Rosický.

Stejně jako Bílek krotil optimismus. "Opravdu za sebou máme jenom první krok, první poločas. Tam to ještě bude takové malé peklo. Ale v prvním utkání jsme udělali parádní výsledek," pochvaloval si Rosický.

Záložník Václav Pilař v pravou chvíli vstřelil svůj první gól v reprezentaci. V 63. minutě otevřel skóre. "Ta branka nás nastartovala. Jsem moc rád, že přišla v pravou chvíli. Opravdu nás to nakoplo, zbytek utkání patřil nám a tím, že jsme dali ještě jeden gól, jsme si vytvořili výsledek, který jsme si do odvety moc přáli," uvedl plzeňský fotbalista.

Pochvaloval si i diváckou atmosféru. "Byla báječná. Doufám, že si to lidi užili. Hodně nám svým fanděním dnes pomohli," poděkoval fanouškům.

Autor druhého gólu Sivok konstatoval, že už před svou trefou měl jednu možnost. "Bylo to v podobné situaci, ale tehdy můj pokus ještě dokázal brankář vychytat. Ten centr pak šel přímo na mě, brankář moc šancí neměl. Ukázali jsme, že nemáme špatné mužstvo. Ale jsme jen v poločase baráže," varoval.

Brankář Petr Čech udržel čisté konto i přesto, že do zápasu naskočil s maskou chránící jeho zraněný nos. "O tom zranění nechci moc mluvit. Bylo to v pohodě, z mládí jsem byl zvyklý hrát hokej a hrál jsem s helmou s dráty, takže s orientací problém nebyl. Všechno nebylo úplně stoprocentní, ale s maskou jsem byl spokojený. Vyšli jsme z toho dnes bez inkasovaného gólu, takže můžeme být spokojení," uvedl Čech.

Český tým podle něj především výborně bránil. "Hráli jsme velmi dobře organizovaně. Soupeř umí být nebezpečný směrem dopředu a má individuality, ale až na začátek druhého poločasu jsme to zvládli výborně," uvedl Čech, který se na začátku druhého poločasu blýskl nejlepším zákrokem večera proti střele Vukčeviče.

Záložník Petr Jiráček měl ještě za stavu 0:0 dvě slibné možnosti, ale ani jednu využít nedokázal. "Hlavně tu první jsem měl proměnit. Nevyužitá možnost mě mrzela, mohli jsme je dostat do úzkých mnohem dříve. Ale nakonec máme dvoubrankový náskok, do odvety pojedeme s čistou hlavou. Pokud tam zahrajeme jako dnes, mohlo by to vyjít," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi zvítězili nad Černou Horou
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články