Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň v oslabení na Barcelonu nestačila, triumf řídil Messi

Praha - Třetí prohru za sebou utrpěli v Lize mistrů fotbalisté Plzně. Západočeši v dnešním čtvrtém kole základní skupiny v pražském Edenu podlehli Barceloně 0:4. Výhru obhájce titulu řídil argentinský fenomén Lionel Messi, autor hattricku, který má po dnešku na svém kontě už 202 branek v barcelonském dresu. Jednu branku přidal Fábregas. Plzeňští se hodně zlobili na rozhodčího, který před první brankou inkasovanou z penalty ještě v 22. minutě vyloučil obránce Mariána Čišovského. V oslabení Plzeň už na hvězdný tým Barcy nestačila.

Utkání FC Viktoria Plzeň - FC Barcelona
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Brankář katalánského velkoklubu Victor Valdés dnes překonal rekord barcelonské historie v neprůstřelnosti. Neinkasoval už devět zápasů za sebou, celkem 877 minut. Barcelona si dnešní výhrou v předstihu zajistila postup do jarního osmifinále. Stejně jako AC Milán, kterému v druhém utkání skupiny v Borisovu stačila remíza 1:1.

Plzeň za tři týdny míří právě do Běloruska, kde se v přímém souboji utká o třetí místo, zaručující pokračování v play off Evropské ligy. Plzeň je ve skupině H poslední s jedním bodem, Borisov má dvě remízy.

Je nám líto, video expirovalo.
FC Viktoria Plzeň - FC Barcelona

Plzeňští snili o tom, že napodobí 19 let starý úspěch Sparty, která v tehdejším PMEZ na Letné Barcelonu slavně porazila, a slavného soka zkusili zaskočit odvážným nástupem. Zatímco před dvěma týdny na Nou Campu čeští šampioni ani jednou nevystřelili na bránu, v Edenu nastavili úplně jinou tvář.

Odvážný úvod korunovali v 17. minutě, kdy se záložník Petržela pustil do sólového úniku, ale v zakončení ztroskotal na brankáři Valdésovi, který jen dokázal, že si zaslouží nový barcelonský rekord v neprůstřelnosti. A Petržela, jenž se v pátek blýskl krásnou trefou po velkém sólu s Hradcem Králové, mohl litovat, že selhal možná při životním okamžiku.

Natěšená Plzeň vzápětí ukázala další rychlý kontr s nebezpečným zakončením Koláře, což rozlítilo i barcelonského kouče Guardiolu, který nechal odpočívat opory Xaviho, Iniestu a Villu, ale pak se jí zápas vymkl z kontroly. Za všechno mohla situace z 22. minuty: Horváth ztratil míč při rozehrávce, stoper Čišovský fauloval v pokutovém území Messiho a další pohromou pro Západočechy bylo, že slovenský zadák dostal červenou kartu.

Zatímco v 13. minutě po faulu Jiráčka na Fábregase domácí mohli být rádi, že proti nim pokutový kop nařízen nebyl, teď byl sudí nekompromisní. Messi penaltu lehce proměnil a vedle zajištění vedení mohl slavit svůj 200. gól v dresu Barcy. Plzeň byla zároveň 50. klubem, který Messi střelecky pokořil. Plzeňští rakouského sudího Schörgenhofera na hřišti proklínali, že jim nachystal trojnásobný trest. Chvílemi ztráceli koncentraci, jejich negativní reakce přiživilo i nesouhlasné hučení publika.



Messi se ale vykolejit nenechal a dál ukazoval svoji extratřídu: dvakrát se po jeho střelách vytáhl brankář Pavlík, který si jen stěží mohl představit těžší premiéru v Lize mistrů, v druhé nastavené minutě prvního poločasu ale už Messi nezaváhal po narážečce s Adrianem a načal třetí stovku svých gólů v dresu Barcy.

Dvoubranková ztráta a ještě představa celého poločasu hry v oslabení, to pro Plzeň nebyly příliš nadějné vyhlídky. Barcelona Západočechy příliš šetřit zjevně nechtěla. Hned po přestávce zahodil dvě jasné šance Fábregas, ale Plzeň nechtěla ztratit důstojnost. Svědčila o tom i akce Limberského a Petržely, který neproměnil ani svoji druhou velkou šanci, když z voleje pálil těsně vedle tyče.

Utkání FC Viktoria Plzeň - FC Barcelona
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Barcelona přidala zase až v poslední dvacetiminutovce: hlavička letošního mistra Evropy do 21 let Thiaga Alcántary ještě narazila do břevna, ale Fábregas vzápětí při stejné disciplíně po Cuencově centru nezaváhal a poslal Plzeň do tříbrankové ztráty.

Koncovka zápasu patřila hlavně plzeňskému brankářovi Pavlíkovi, který pochytal další šance. Messi ale v samém závěru nakonec zkompletoval po dalším průniku do pokutového území hattrick, kterým se blýskl i v sobotním ligovém duelu s Mallorkou. Plzeň tak v pátém letošním domácím utkání v LM poprvé odešla poražena, byť ji fanoušci na konci tleskali.

Viktoria Plzeň - FC Barcelona 0:4 (0:2) Branky: 24. z pen., 45.+2 a 90.+2 Messi, 72. Fábregas. Rozhodčí: Schörgenhofer - Hoxha, Schwab (všichni Rak.). ŽK: Pilař, Limberský, Pavlík, Jiráček, Horváth - Alves. ČK: 22. Čišovský (Plzeň). Diváci: 20.145.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články