Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavia pod Strakou poprvé vyhrála, Plzeň rozdrtila Žižkov

Praha - Fotbalisté pražské Slavie se dočkali premiérové výhry pod koučem Františkem Strakou, České Budějovice přehráli v Edenu 2:0. Pro Pražany to byla teprve třetí výhra v sezoně, Dynamo na první tříbodový zisk jako jediný ligový tým stále čeká a zůstává poslední. Slovácko zvítězilo v Hradci Králové 1:0, přestože hrálo od 65. minuty bez vyloučeného Davida Pavelky. Hradec posedmé v sezoně nedokázal vstřelit gól, na který čeká už 295 minut. Po více než dvouměsíčním čekání se fotbalisté Mladé Boleslavi dočkali výhry v domácím prostředí, když porazili Bohemians 1905 2:0. Boleslav má na kontě 19 bodů a dostala se v tabulce na páté místo právě před dnešního soupeře. V souboji dvou Viktorií se radovala více ta ze západu Čech. Obhájce titulu z Plzně vyhrál nad pražským sokem po bezbrankovém poločase díky střelecké smršti po přestávce 4:1. Západočeši poskočili už na třetí místo v tabulce a přiblížili se vedoucí Spartě na šest bodů. Pražský klub má před sebou pondělní dohrávku v Teplicích.

Martin Hurka
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Kouči Českých Budějovic a Slavie si v Edenu museli připadat, jako by si prohodili týmy. Zatímco českobudějovický František Cipro, který se Slavií slavil v roce 1996 titul, se od domácích fanoušků dočkal přátelského uvítání, jeho protějšek Straka nezůstal ani dnes ušetřen protestům. Příznivci červenobílých opět dorazili v černém oblečení a vyvěsili podél svého sektoru nesouhlasné transparenty, i když jich bylo mnohem méně než v pondělí na Žižkově.

Jihočeši solidní hrou v záloze eliminovali očekávaný slávistický nápor a sami zahrozili jako první. Po centru Otepky se pověsil do vzduchu Brezinský, ale v dobré pozici netrefil branku. Pražané se dostali do tempa až v polovině úvodního dějství. Trubila ve 23. minutě přesprintoval na levém kraji zálohy půlku hřiště, křížnou střelu ale poslal vedle. Ještě blíž k vedoucímu gólu byl o chvíli později Blažek, ale zblízka jen trefil brankáře Křížka.

Klíčový okamžik přišel těsně před pauzou. Kapitán Dynama Horejš ve středu hřiště "zajel" do Trubily a sudí Jech ho poslal předčasně do sprch. Domácí přesilovku využili ihned. Dvě minuty po návratu z kabin napřáhl z úhlu Trubila a jeho sraženou střelu technicky umístil do sítě Janda. Slavia si pak s přehledem hlídala těsný náskok, ale dlouho se jí nedařilo přidat uklidňující druhý gól. Blažek v dobré pozici špatně zasáhl míč, střídajícího Milutinoviče vychytal Křížek a Hurkovu ránu v 77. minutě zastavilo břevno. Domácí mladík se dočkal své první ligové trefy až sedm minut před koncem, kdy přesnou střelou k tyči zužitkoval Pospěchovu přihrávku.

Ohlasy po utkání

František Straka, kouč Slavie: "Kolikrát je těžší hrát proti deseti, takže jsem rád, že jsme to zvládli. Dali jsme potřebný rychlý gól a dá se říct, že jsme utkání měli pod kontrolou. Škoda jen, že jsme pak selhávali v koncovce."

František Cipro, trenér Českých Budějovic: "Myslím, že dneska jsme na Slavii měli, ale sami jsme ji posadili do sedla červenou kartou, kterou jsme dostali v posledních vteřinách první půle, a následně inkasovaným gólem. Tyhle dva momenty rozhodly."

Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 2:0 (0:0)

Branky: 47. Janda, 83. Hurka. Rozhodčí: Jech - Pospíšil, Štěrba. ŽK: Latka, Hubáček, Trubila, Jarolím - Javorek, Ondrášek. ČK: 45. Horejš (Č. Budějovice). Diváci: 5 682.

V zápase Plzně se Žižkovem trenér Vrba nečekaně poslal do branky uzdraveného Pavlíka. Marek Čech se totiž zranil. "Má poraněný meniskus, absolvoval artroskopii a do deseti dnů se vrátí do přípravy. Nechtěli jsme, aby se jeho zdravotní stav ještě zhoršil," prozradil kouč. Domácí se přes žižkovský obranný val nemohli prosadit. Hosté se před poločasem několikrát snažili využít chyb středové plzeňské řady, ale nejslibnější brejk ve 35. minutě pokazil Štastný nepřesnou střelou.

Po změně stran se už domácí dočkali vedení. Po dlouhém pasu Rajtorala prostrčil Ďuriš míč k Petrželovi a nejaktivnější hráč Západočechů vstřelil vedoucí gól, po devíti minutách přidal Pilař po zpětné Kolářově přihrávce druhý a zdálo se být rozhodnuto. Jenže hosté se nevzdali, Böhm využil zaváhání stoperské dvojice a v 67. minutě snížil, o minutu později Kalivodova rána neznamenala vyrovnání jen díky Pavlíkově akrobatickému zákroku u pravé tyče.

Daniel Kolář z Plzně v souboji s Jaroslavem Starým ze Žižkova
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Domácí však dokázali reagovat dalšími dvěma povedenými góly, které vstřelili v krátkém časovém rozmezí po rychlých akcích Čišovský s Pilařem, a tak i přes chladné počasí vládla ve Štruncových Sadech veselá nálada. Hosté nakonec přišli vedle bodů i o Bodečka, který byl v poslední minutě po druhé žluté kartě vyloučen.

Ohlasy po utkání

Pavel Vrba, trenér Plzně: "Připomínalo mi to nás v Barceloně; bez míče síly rychle odcházejí. Naštěstí přišly rychle dvě akce, které nás uklidnily a po třetím gólu už jsme kralovali."

Martin Pulpit, trenér Žižkova: "První poločas jsme zvládli velmi dobře, měli jsme dokonce několik slibných pokusů, ale na druhou stranu nás podržel gólman Vaclík."

Viktoria Plzeň - Viktoria Žižkov 4:1 (0:0)

Branky: 51. Petržela, 62. Pilař, 73. Čišovský, 77. Bakoš - 69. Böhm. Rozhodčí: Matějek - Wilczek, Ubias. ŽK: Kadeřábek, Štastný, Bodeček. ČK: 90. Bodeček (všichni Žižkov). Diváci: 5 736.

Hradec začal proti Slovácku velmi aktivně a už v šesté minutě měl první vyloženou pozici Zelený. Zleva postupoval téměř sám na gólmana Filipka, ale branku netrefil. Ani další náznaky Hradce gólem neskončily, a tak přišel trest. Ve 35. minutě odcentroval zprava Mezlík, na přední tyč si naběhl Valenta a jeho přízemní střela nečekaně doputovala až do branky, přestože postrádala větší razanci.

Otřesený Hradec se k dalším šancím dostal až po změně stran. Fischer však po centru Zeleného neuspěl a ani standardní situace nebyly efektivní ve prospěch domácích. V 65. minutě k tlaku Hradce nechtěně přispěl Pavelka, který šel šlapákem do souboje s Plašilem, za což viděl druhou žlutou a následně červenou kartu. Hradec poté sice přešel na hru na dva klasické obránce a vsadil na totální ofenzivu, ale obrana Slovácka byla i v oslabení pevná.

Ohlasy po utkání

Miroslav Soukup, trenér Slovácka: "S výsledkem jsem samozřejmě spokojen, protože jsme sem přijeli bodovat, a to jsme splnili. Co se ale týče předvedené hry, tak to je pro mě zklamání... Byl to spíše boj o míč a i ten boj nebyl z naší strany dostatečně důrazný."

Václav Kotal, trenér Hradce Králové: "Hráči si byli vědomi, že tři body by nám pomohly do klidného středu tabulky. Asi proto byli nervóznější a často kazili. Přesto jsme si vytvářeli šance, které jsme ale bohužel nedokázali realizovat."

Hradec Králové - 1. FC Slovácko 0:1 (0:1)

Branka: 35. Valenta. Rozhodčí: Drábek - Večeřa, Košec. ŽK: Fukal, Klapka - Mezlík, Pavelka, Kubáň, Fujerik. ČK: 65. Pavelka (Slovácko). Diváci: 3 506.

Mladoboleslavští fotbalisté se těšili na to, že před svými diváky naváží na čtyřbodový zisk z posledních dvou utkání venku a velké odhodlání ukázali už při tradičním počátečním náporu. První akci Zahustela a Chramosty ještě stoper Bohemians Lukáš na poslední chvíli stačil zastavit, stejně jako vzápětí bek Žižka, který si málem dal vlastní branku. Roh Boleslavi ve 14. minutě už hosté odvrátit nedokázali: Zahustel se bleskově zorientoval ve skrumáži.

Pražané byli blízko vyrovnání po hodině hry. Střela Nešpora se odrazila od břevna k brankové čáře a byť se hosté začali nesměle radovat z branky, rozhodčí gól neuznali a nechali pokračovat ve hře. Boleslav nechtěla dopustit, aby těsný náskok ztratila stejně jako v posledním domácím zápase s Hradcem Králové. Jedenáct minut před koncem získala pojistku na své vítězství: po průniku Chramosty a špatném zásahu hostujícího beka Žižky míč s přehledem poslal k tyči Procházka a obstaral pro domácí klidnou koncovku.

Ohlasy po utkání

Miroslav Koubek, trenér Mladé Boleslavi: "Měli jsme před zápasem jasnou motivaci: potvrdit čtyři body, které jsme uhráli ve dvou venkovních zápasech. Pokud bychom dnes nevyhráli, přišlo by to vniveč. Zvládli jsme to a převládá ve mně pocit z dobře odvedené práce."

Pavel Medynský, trenér Bohemians 1905: "Prvních dvacet minut jsme se na hřišti hledali, nevěděli jsme, kudy na Boleslav. I když jsme hru po přestávce vyrovnali, pořád jsme nedokázali být příliš nebezpeční. Měli jsme málo pohybu a kvality v záloze, která nedokázala zásobovat naše útočníky. Když branku soupeře neohrozíme, těžko můžeme myslet na to, že skórujeme."

FK Mladá Boleslav - Bohemians 1905 2:0 (1:0)

Branky: 14. Zahustel, 79. Procházka. Rozhodčí: Kovařík - Kordula, Hájek. ŽK: Kúdela, Šírl - Žižka, Nešpor. Diváci: 3 164.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články