Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Odbory apelují na kluby, aby se lépe staraly o psychiku hráčů

Duisburg - Profesionální kluby by měly více dbát o psychické zdraví svých hráčů, čímž by se mohlo předejít problémům, jaké potkaly útočníka Martina Fenina. V reakci na případ českého reprezentanta to řekl šéf německých hráčských odborů (VdV). "Stále ještě je příliš mnoho klubů, v nichž berou sportovní psychologii na lehkou váhu," řekl obchodní šéf a mluvčí hráčské asociace Ulf Baranowsky. Podle něj upozorňuje VdV už léta na to, že ve fotbale narůstá počet duševních onemocnění, nicméně psychologická péče není optimální. Vážně se o tomto tématu začalo diskutovat až po tragickém úmrtí reprezentačního gólmana Roberta Enkeho, jenž v roce 2009 vyřešil své depresivní stavy sebevraždou.

Robert Enke
zdroj: ČTK

Od té doby jde diskuze o dříve tabuizovaném tématu podle Baranowského správným směrem, nicméně nediví se, že o svých psychických problémech mluví stále jen minimum hráčů. "Bojí se následků," řekl Baranowsky. Přiznání k mentálním potížím by totiž mohlo vést k problémům při vyjednávání o nové smlouvě a pojištění. Navíc hráčům hrozí, že dostanou nálepku "psychicky labilní". Feninovo přiznání k depresím přitom není v Německu od tragického případu Enkeho první.

Letos v lednu uvedl náhradní gólman Hannoveru Markus Miller, že podstoupí léčení kvůli psychickému vyčerpání, v září zase odstoupil z pozice trenéra fotbalistů Schalke kvůli syndromu vyhoření Ralf Rangnick. Šestnáctinásobný český reprezentant Fenin v tiskovém prohlášení uvedl, že dlouhodobě trpí depresemi, které řešil léky na uklidnění. Problémy hráče druholigové Chotěbuze vyvrcholily tím, že byl podle německého listu Bild v sobotu po čtvrt na šest ráno nalezen pod oknem ve vnitřním dvoře hotelu, v němž bydlel.

Čtyřiadvacetiletý útočník si při pádu z druhého poschodí způsobil zranění hlavy a s krvácením do mozku je hospitalizován na klinice Carla Thiema. Vedení klubu oznámilo, že za Feninem stojí a dá mu čas a podporu na uzdravení. Fenin do Chotěbuze přestoupil na konci srpna z Frankfurtu. Tam působil od ledna 2008, ale na konci angažmá přestal pravidelně nastupovat a vypadl také z výběru reprezentačního kouče Michala Bílka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články