Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Fotbalový diktátor Grondona velí dál

Buenos Aires – Kontroverzní Julio Grondona byl zvolen do svého devátého čtyřletého funkčního období v roli šéfa Argentinské fotbalové asociace (AFA), kterou zastává už 32 let. Osmdesátiletý funkcionář, jemuž jeho kritici vyčítají diktátorské sklony a finanční machinace, vede AFA nepřetržitě od roku 1979. Grondona byl zvolen jednomyslně 46 řediteli klubů na mimořádném kongresu asociace v jejím sídle v Buenos Aires. Před ním se kvůli volbě sešla malá skupina demonstrantů, protestujících proti muži s nejednoznačnou pověstí.

Julio Grondona
zdroj: AP

"Za 32 let jsme udělali hodně práce a doufám, že se v budoucnu nic nezmění. Mám štěstí, že mohu pokračovat díky podpoře vás všech," uvedl "Don Julio" poté, co byl v čele AFA potvrzen do roku 2015. Volbu provázelo napětí kvůli nařčení Grondony jeho obchodním rivalem Carlosem Avilou, podle něhož si dlouholetý šéf svazu schovává na účtech ve švýcarských bankách 30 milionů dolarů. 

Kontroverze však nejsou u Grondony ničím novým. Často je způsobuje sám svými výroky, jako například v roce 2003, kdy v novinách prohlásil, že si nedokáže v Argentině představit židovské rozhodčí, protože je to tvrdá práce a podle něj "židé nemají rádi tvrdou práci." Během letošní volby pořadatelů mistrovství světa 2018 a 2020 zase označil Angličany, kteří také kandidovali, za "lháře" a "piráty".

Grondona zahájil své působení ve fotbale v roce 1956, kdy v Buenos Aires založil klub Arsenal. V letech 1976–79 byl prezidentem velkoklubu Independiente, což mu pomohlo ke zvolení do čela AFA rok po zisku prvního argentinského titulu mistrů světa na domácím šampionátu 1978. Během Grondonovy vlády se stala Argentina mistrem světa ještě jednou v roce 1986, dvakrát vyhrála jihoamerický šampionát (1991 a 1993) a získala zlaté medaile na olympijských hrách v Aténách 2004 a Pekingu o čtyři roky později.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články