Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Slávisté protestovali proti angažování trenéra Straky

Praha – Fanoušci fotbalové Slavie dnes protestovali proti současné situaci v klubu a angažování bývalého sparťanského trenéra Františka Straky. Zhruba 200 lidí se odpoledne vydalo na pochod od Edenu na stadion Žižkova. "Průvod byl poklidný, obešel se bez incidentů," řekla mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová. V ochozech pak v průběhu ligového utkání zhruba v pětiminutových intervalech fanoušci volali po odchodu Straky i generálního ředitele Miroslava Platila.

Příznivci Slavie se vybavili transparenty jako: "Strako táhni na Spartu", "Straka je škodná" či "Straka, Platil? Táhněte! Ničíte naše hodnoty". Skandovali hesla, ve kterých vyzývají trenéra, aby se vrátil zpět ke svému bývalému týmu, a častují ho vulgarismy. Požadovali také odchod generálního ředitele Slavie Miroslava Platila.

Na průvod dohlíželi policisté včetně příslušníků na koních. U stadionu na ně čekali i těžkooděnci a psovodi. Policie již dříve informovala o tom, že se na bezpečnostním opatření v souvislosti s utkáním bude podílet na 300 policistů ze speciální pořádkové jednotky, pohotovostní motorizované jednotky, dopravní nebo kriminální služby. Průvod sledoval ze vzduchu i policejní vrtulník.

Slávističtí příznivci dali najevo nesouhlas se Strakovým angažováním i při zápase. Část z nich dorazila v černém oblečení. "Dost bylo ničení slávistických tradic," uvedli nespokojení fanoušci na webu Slaviaultras.cz.

Na stadionu fandové vyvěsili transparenty, které nesměly obsahovat hanlivé a vulgární výrazy. V opačném případě jim je pořadatelé zabavovali. I to se však odehrálo v poklidné atmosféře. Před nástupem obou mužstev na hřiště byl kotel slávistických fandů nezvykle ticho. Ukázalo se, že sbíral síly na mohutný pokřik "Strako, táhni na Spartu", který spustil ve chvíli, kdy nový trenér Slavie vyšel z tunelu na hrací plochu.

Slávisté na stadionu Viktorie Žižkov
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Během utkání fandili jako v jiných duelech, ovšem zhruba každých pět minut skandovali "Straka ven, Platil ven". Nejhlasitější byli poté, co David Kalivoda poslal úvodním gólem Žižkov do vedení. Gól z kopačky bývalého slávisty fanoušci hostů paradoxně oslavovali. Sám trenér Straka s vědomím napjaté atmosféry kolem své osoby tlumil obvykle hlasité a aktivní koučování a po většinu utkání jen seděl na lavičce.

Příchod Straky do Slavie se nelíbí ani fandům Sparty, kterou v roce 2004 trénoval. Před týdnem někdo vykopal na slávistickém tréninkovém hřišti v Edenu symbolické hroby a kříže se jmény Straky a dalších klubových představitelů. V pátek pak chuligáni popsali trenérův dům hesly, v kterých mu vyčítají, že zradil Spartu.

Je nám líto, video expirovalo.
Pochod se obešel bez incidentů
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články