Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Bílek: Splnili jsme jen dílčí úkol

Kaunas (Litva) - Na třináctiměsíční cestě základní skupinou kvalifikace mistrovství Evropy čeští fotbalisté několikrát zaklopýtali, ale nakonec potvrdili roli druhého největšího favorita skupiny. Postup do baráže si díky výhře v Litvě vybojovali sice na poslední chvíli, ale zato suverénním způsobem. Sami fotbalisté po vysoké výhře 4:1 euforii nepropadají. Trenér Michal Bílek prý necítí satisfakci, že odrazil kritiku z posledních týdnů. Vysněného soupeře pro baráž nemá, jen by si přál, aby Češi hráli odvetu doma, ale o tom rozhodne až čtvrteční los.

Michal Bílek
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Splnili jsme jen dílčí úkol. Španělé byli velkým favoritem, my jsme chtěli bojovat o druhé místo a to se podařilo. Ještě ale budeme chtít naše snažení dovést do konečného úspěchu," prohlásil Bílek.

Trenér podle svých slov během kvalifikace neměl obavy, že by Češi druhé místo, které zaručuje postup do baráže, za suverénním Španělskem nezískali. "Nepochyboval jsem vůbec, ale i tak jsem rád, jak jsme zápas v Litvě zvládli. Po předchozí prohře se Španělskem kritika vůči nám ještě zesílila, o to víc si cením úterního výsledku. První půle byla to nejlepší, co jsme v kvalifikaci předvedli," řekl Bílek na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Na konci kvalifikačního cyklu si pochvaloval, jak se mu rozrostl kádr. "Rezek chytil šanci, kterou dostal. Je to hráč, který plní roli dalšího útočníka, je agresivní a má tah na bránu a konečně se začíná prosazovat i v koncovce. Pilař má dobré držení míče a nebojí se jít kolmo k bráně, příjemným překvapením je i Gebre Selassie. Svoji roli zvládl i Kolář a samozřejmě Jiráček, který naši hru hodně oživil," chválil Bílek nové akvizice.

Baroš znovu potvrdil, že je dobrý útočník

V Bílkových plánech se objevila i možná změna herní pozice u Rosického, kterého si prý trenér dokáže představit v roli staženějšího "dispečera" ve středu zálohy. Bílek také naznačil, že první volbou do útoku pro něj dál zůstává Milan Baroš, byť jej po posledních zápasech zavalila kritika. "Říkám to pořád, že moji důvěru má. I v Litvě se bil, byla na něj penalta, po jeho akci padl druhý gól. Znovu potvrdil, že je to velmi dobrý útočník. I když teď nemá takovou mušku, jakou by si sám a my představovali," uvedl Bílek s tím, že v listopadové baráži bude dál sázet na hru s jediným klasickým útočníkem.

Litva - Česko
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Zápas v Litvě přinesl jasnou výhru a také potvrzení toho, že národní tým se začíná pomalu zvedat z letargie, která začala v minulém kvalifikačním cyklu při počínající hráčské výměně. "Poslední zápasy ukázaly, že tým má svoji tvář a svoji sílu. A to bez ohledu na zápas se Španělskem, na které nyní jednoduše nemáme," komentoval současnou situaci kapitán mužstva Tomáš Rosický.

Kapitán Tomáš Rosický:

"Je třeba také zohlednit sílu soupeře. Španělé byli naprosto ve všem lepší, nyní na ně nemáme. Ovšem náš tým dokázal, že není slabý a o Euro se máme právo ucházet."

Rosický nakonec v Litvě vinou problémů s třísly nehrál a nezbývalo mu, než se vydat mezi diváky po boku hráčů, kteří se nedostali mezi osmnáct vyvolených pro soupisku. "Byl to zkušený výkon a dopadlo to přesně tak, jak se dalo očekávat. Přijeli jsme vyhrát a na hřišti to bylo pořádně vidět. Kluci zápas zvládli perfektně a baráž si zasloužíme," mínil český záložník. Nehrající vůdce měl radost, jak si ostatní počínají, ale na skutečnou pýchu je prý ještě čas. "Měl jsem velkou radost. Splnili jsme první povinnost a je fajn, že jsme to zvládli i přes nenávistnou atmosféru, v které jsme někdy museli pracovat. Na pýchu ale bude čas až tehdy, pokud postoupíme z baráže," odmítal předčasnou radost.

V Kaunasu po zápase nebyly k vidění žádné radostně zvednuté ruce, žádné oslavy, nezazněly žádné věty o satisfakci, ani silácké řeči, že už jsou vlastně jednou nohou na šampionátu. Fotbalisté si jsou sami nejlépe vědomi toho, jak moc nevyrovnané výkony podávali a jak těžká cesta na závěrečný turnaj ještě může být, přestože bude trvat jen dva zápasy.

"Ať nám los přinese kohokoli, je to jedno. V osudí budou týmy, které postoupily do baráže a mezi nimi se těžko dá vybírat. Pro nás bude jen výhodou, že jsme nasazení a budeme hrát druhý zápas doma. Když řekneme, že pojedeme do Turecka, tak můžeme počítat s bouřlivou atmosférou, ale bude to zase zážitek," dumal reprezentační gólman Petr Čech, podle kterého by ani papírově nejslabší Estonsko nemuselo být výhodné. "Tam bude za měsíc asi pořádná zima a kdo ví, jak by tam vypadalo hřiště," odrážel konkrétní jména.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články