Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalová liga může znát mistra i prvního sestupujícího

Praha - Už po nadcházejícím 28. kole může fotbalová liga znát dvě klíčové tajenky. Pokud Sparta porazí v neděli Brno, může se dočkat mistrovských oslav už v pondělí po případné prohře Slavie v Olomouci. Znám může být také první sestupující. Jestliže Most bude mít po víkendu šestibodovou ztrátu na Bohemians 1905 a sedmibodovou na Kladno, může se začít připravovat na příští ročník druhé nejvyšší soutěže.

Ilustrační foto
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Mistrovské oslavy mohou vypuknout definitivně sice nejdříve v pondělí, ale pokud se povede Spartě vyhrát nedělní večerní duel s Brnem, jako mistr se už může cítit. Obhájce titulu by se dostal do trháku, který by druhá Slavia mohla zlikvidovat jen za předpokladu, že získá do konce soutěže alespoň sedm bodů a její konkurent současně už nebude bodovat.

Sparta nepohrála už třináctkrát po sobě, ale poslední porážku ji připravil právě nedělní soupeř. "Máme Brnu co vracet, navíc potřebujeme udělat důležitý krok k zisku titulu," prohlásil trenér Michal Bílek, podle něhož má soupeř dobře poskládaný tým, který umí těžit ze standardních situací. Brankář Grigar drží v lize už 392 minut čisté konto. Zápas provází zvýšený zájem, na Letnou může dorazit až patnáct tisíc fanoušků.

Brňané stále touží po třetím místě v tabulce a cesta k tomuto cíli vede pouze přes bodový zisk na Spartě. V samostatné české ligy však fotbalisté Brna na Letné bodovali pouze jednou před dvěma lety díky remíze 1:1. "Žádný přehnaný respekt k soupeři nemáme. Kluci mají právě nyní největší motivaci uhrát proti Spartě dobrý výsledek," uvedl kouč Petr Uličný. Hosté mohou sestavu korigovat kvůli pohárovým plánům. Patrik Siegl se může stát třináctým hráčem v historii, který nastřádá 350 ligových startů.

Jestli chce Ostrava dále uvažovat o třetím místě, proti Kladnu nesmí zaváhat. Trenér Karel Večeřa se však před středočeským outsiderem má na pozoru. "Musíme být hodně pozorní vzadu, zbytečně hru neotvírat. Zle by se nám mohlo vymstít, pokud bychom soupeře pouštěli do brejků do otevřené obrany," řekl Večeřa při vzpomínce na podzimní debakl v Kladně.

Kladno mohou přinést záchranu jen výhry. "V posledních třech kolech získáme devět bodů a zachráníme se," vzkázal konkurenci trenér Jaroslav Šilhavý

Na jaře sice Zlín vozí body ze hřišť soupeřů, v domácím prostředí se ale trápí a dokonce už 289 minut nevstřelil branku, přičemž vyhrál pouze jediný zápas ze šesti. "Jde nám o umístění v horní polovině tabulky, proto si už nemůžeme dovolit domácí ztráty," řekl trenér Pavel Hoftych.

Bohemians 1905 čtyřikrát po sobě neprohráli a do rozhodující fáze záchranářské bitvy vstupují v nejlepší pozici ze všech tří ohrožených. Případná výhra ve Zlíně může Pražany hodně přiblížit k udržení. "Každé utkání už je teď klíčové, musíme bodovat," uvedl trenér Michal Zach.

Sestupem nejohroženější Most musí doufat v zázrak a snažit se o výhru na Žižkově. Jenže vítězit na soupeřově hřišti je pro Severočechy neznámá disciplína, už v 35 utkáních po sobě se jim to nepovedlo. "Pro Most je to asi poslední šance zůstat ve hře o záchranu, takové zápasy jsou ošidné," řekl trenér Stanislav Griga. Jeho tým může definitivně pohřbít teorii případného sestupu.

Mostecký kouč Robert Žák hledí k zápasu jako k poslední naději. "Určitě je to poslední šance k zachování teorie. Na Žižkově je to vždy o bojovnosti a my chceme soupeře překvapit ofenzivní hrou," plánuje.

Tepličtí fotbalisté mohou v neděli udělat další krůček k pojištění třetího místa v tabulce v duelu proti Mladé Boleslavi. "Hráči by si teď už měli uvědomit, o co hrají. Láme se ligový chleba a jen dobré výkony nás udrží dál ve hře o poháry," řekl trenér Petr Rada.

Boleslav je před koncem sezony ve velké formě, dokladem toho jsou čtyři výhry po sobě. Se sebevědomím vyrazí i na Stínadla, kde hosté neplánují žádné defenzivní představení. "Nejsem příznivec změny systému a stylu hry podle toho, proti komu hrajeme. Soupeř se musí přizpůsobit nám, ne my jemu," prohlásil trenér Karel Stanner, který v Teplicích dá zřejmě šanci některým mladíkům ze širšího kádru. Prvoligové premiéry by se mohl dočkat třeba brankář Jan Šeda.

Tápající Plzni zatím nepomohla ani výměna trenérů, Karel Krejčí zahájil účinkování na lavičce porážkou v Mladé Boleslavi a Západočeši protáhli sérii bez výhry na deset zápasů. "Hráči jsou opravdu v těžké situaci, ale věřím, že když přidáme na bojovnosti, důrazu a agresivitě, zápas zvládneme a vyhrajeme. Musíme však zlepšit disciplínu," míní plzeňský trenér před zápasem s Jabloncem.

Jablonecký kouč František Komňacký odhaduje, že jeho celek výhrou s Olomoucí udělal důležitý krok k záchraně. "Proto pojedeme do Plzně s klidnější myslí. Čeká nás ale tým s novým trenérem a to je vždy nový náboj pro hráče. Věřím však, že i po herní stránce uspokojíme sami sebe," řekl.

Fotbalisté Liberce v závěru sezony spíše upínají síly k poháru. Ligu prý sice neberou na lehkou váhu, přesto trenér Ladislav Škorpil uvažuje, že v duelu s Českými Budějovicemi sáhne k několika změnám v sestavě a bude šetřit opory na středeční semifinálovou odvetu s Brnem. "Zřejmě zohledníme náročný program," řekl Škorpil.

České Budějovice nakročily po nečekané výhře nad Teplicemi k záchraně a nyní se pokusí uspět v Liberci, kde v lize sedmkrát za sebou prohrály. "Jsme si vědomi, že Liberec myslí především na pohár. To by pro nás mohla být cestička k tomu, abychom bodovali," řekl kouč František Straka, kterého čeká jubilejní 100. zápas na prvoligové lavičce.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články