Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sion vyhrál další bitvu v právní válce s UEFA

Bern (Švýcarsko) - Švýcarský klub FC Sion vyhrál další dílčí právní bitvu ve svých sporech s Evropskou fotbalovou unií (UEFA) a domácím fotbalovým svazem. Podle civilního soudu ve švýcarském Martigny nasazoval své posily v domácí lize oprávněně. Start těchto nových hráčů v předkolech evropských pohárů byl důvodem, proč UEFA tým vyřadila z Evropské ligy.

Fotbal
zdroj: ČT24/ISIFA autor: ČT24

"Soud potvrdil, že švýcarský svaz a Světová fotbalová federace (FIFA) musí nové fotbalisty považovat za způsobilé startovat," uvedl klub v prohlášení na svých internetových stránkách.

Sion měl pykat za to, že v roce 2008 podepsal smlouvu s egyptským brankářem Essamem El Hadárím bez svolení Al Ahlí. FIFA potrestala klub zastavením přestupů, které se podle jejího názoru stalo účinným až po zamítnutí odvolání klubu u sportovní arbitráže CAS, tedy pro kalendářní rok 2011.

Podle názoru švýcarského týmu ale trest v té době již vypršel, protože si ho klub odpykal v předchozích přestupních obdobích. Sion v létě nakoupil šest nových hráčů a ve sporu s představiteli švýcarské ligy mu start fotbalistů předběžně povolil domácí soud. Tým dal proto novým hráčům příležitost i v předkolech Evropské ligy. UEFA ho ze soutěže vyřadila a do skupiny se díky tomu dostal Celtic Glasgow.

Klub řeší spor u civilních soudů a ve středu jeho zástupci vypovídali i před arbitry CAS v Lausanne. Soud v kantonu Vaud by měl rozsudek ve věci vyloučení Sionu z Evropské ligy vynést příští týden, CAS má zveřejnit své rozhodnutí v pondělí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články