Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Manchester United vyzve ve finále Ligy mistrů Chelsea

Londýn - Fotbalisté Chelsea si poprvé v historii zahrají ve finále Ligy mistrů. Londýnský tým s brankářem Petrech Čechem dnes zvítězil v semifinálové odvetě nad Liverpoolem 3:2 v prodloužení poté, co po 90 minutách skončil zápas stejně jako první utkání 1:1. Chelsea si zahraje o nejcennější klubovou trofej 21. května v Moskvě s Manchesterem United, s nímž bojují o titul v závěru anglické ligy.

Radost fotbalistů Chelsea
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Domácí tak konečně zlomili prokletí zvané FC Liverpool, který jim už dvakrát zavřel dveře do vysněného finále. Teprve celkově čtvrtý pokus Chelsea vyšel. Čech se po Milanu Barošovi, Vladimíru Šmicrovi a Marku Jankulovském může stát čtvrtým českým vítězem Ligy mistrů.

Do utkání nemohl nastoupit zraněný obránce hostů Fabio Aurelio, kterého na levé straně obrany nahradil autor nešťastného vlastního gólu z prvního zápasu Nor Riise. V modrém dresu se objevil záložník Lampard, který v předchozím zápase Chelsea s Manchesterem United chyběl kvůli úmrtí matky a právě on měl velký podíl na postupu.

Za hustého deště na mokrém trávníku začali domácí aktivněji a již v šesté minutě Drogba z dálky vyzkoušel pozornost Reiny, který ale míč zkrotil. Domácí dominovali ve středu hřiště a pozorná obrana příliš střel na Čecha nepustila. Jen v desáté minutě se za ni dostal Torres po Gerrardově pasu, ale Čech včasným vyběhnutím odvrátil na roh. Jinak byl Torres na hrotu útoku dost osamocený a navíc skvěle střežený Carvalhem, který jej prakticky k ničemu nepustil.

V 19. minutě vysunul Lampard domácího střelce Drogbu, Carragher jej nestačil pokrýt, ale domácí kanonýr minul prázdnou branku. Nechytila se ani dalekonosná rána Ballacka, kterou Reina vyboxoval na roh. Diváci se ale branky ještě do poločasu dočkali. Ve 33. minutě Kalou obešel Hyypiäho, který vystřídal zraněného Škrtela, Reina stačil jeho střelu pouze vyrazit před nabíhajícího Drogbu, u něhož nebyl včas Riise. Fotbalista Pobřeží slonoviny tvrdou ranou po zemi na přední tyč Reinu propálil.

Hosté, kteří v domácí soutěži dávno ztratil naději na boj o nejvyšší příčky, hráli hodně nepřesně a to byla voda na mlýn londýnského týmu. V koncovce byl mnohem nebezpečnější a po trestném kopu Ballacka z dvaceti metrů šel míč o centimetry vedle.

Na zhoršujícím se trávníku se blýskl hned v úvodu druhého poločasu Čech. Ve 49. minutě po hezké a rychlé kombinační akci Mascherana, Gerrarda a Kuijta bravurním zákrokem špičkou kopačky stačil uhájit čisté konto.

To ale platilo jen do 64. minuty. Benajun prošel mezi trojicí hráčů, přistrčil do té doby nevýraznému Torresovi a ten s přehledem překonal Čecha. Obrana Chelsea kapitulovala na domácím trávníku v Lize mistrů po 490 minutách. Rázem se obraz hry zcela změnil. Do té doby zakřiknutý Liverpool výrazně ožil a více práce měla naopak domácí obrana.

Naopak pasivnější hra domácích měla za následek, že do hry se příliš nedostával Drogba, přestalo se dařit Ballackovi. Třináct minut před koncem se přesto prodral Essien přes tři hráče, ale zakončil do boční sítě a poté již bez další šance dospěl zápas do prodloužení.

Do něj posílil domácí kouč Grant ofenzivu Anelkou. Ve třetí minutě po rohu Gerrarda minul Hyypiä hlavou branku jen těsně, o dvě minuty později na druhé straně Carragher ukopl Drogbovi míč v poslední okamžik. Po rohu se odražený míč dostal k Essienovi a ten zamířil přesně do růžku branky. Radost domácích byla ale předčasná, protože praporek asistenta rozhodčího byl nahoře pro ofsajd Drogby, který bránil Reinovi ve výhledu a gól neplatil.

Domácí se radovali zanedlouho. Hyypiä zaváhala v souboji s Ballackem, vzápětí jej fauloval a rozhodčí odpískal penaltu, kterou s naprostou jistotou proměnil Lampard. Gól věnoval zesnulé matce a steží přitom zadržoval slzy, pozdrav poslal do hlediště i svému otci.

Na druhé straně Čech chytil hlavičku Xabi Alonsa, ale v 15. minutě přišla postupová pojistka domácích. Anelka zpětnou přihrávkou našel Drogbu a ten trefil do stejného místa jako při prvním gólu. Nic na tom nezměnil ani gól Babela v závěru po hrubé chybě Čecha, který podcenil jeho ránu téměř ze třiceti metrů.

Výsledek:

Chelsea - Liverpool 3:2 po prodloužení (1:1, 1:0)

Branky: 33. a 105. Drogba, 97. Lampard z pen. - 64. Torres, 117. Babel. Rozhodčí: Rosetti - Griselli, Calcagno (všichni It.). Diváci: 42.000. První zápas: 1:1, postoupila Chelsea.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články