Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Lafata dal opět hattrick a sestřelil Budějovice

Praha - Fotbalisté Českých Budějovic prohráli i v pátém kole první ligy, když doma podlehli Jablonci 1:5. Za hosty třikrát skóroval David Lafata, jenž se v této sezoně trefil už osmkrát. Lafata tak zaznamenal druhý hattrick za sebou a zvedl si střelecké sebevědomí před pondělním reprezentačním srazem. Jihočeši zůstávají v soutěži stále bez bodu. Fotbalisté Olomouce už naopak nejsou v první lize poslední. Po dnešní remíze 2:2 na Žižkove již smazali devítibodový odečet za údajnou korupci, dostali se na nulu a díky lepšímu skóre se posunuli před České Budějovice s Ostravou. Zahozená penalta kapitána Fischera a nádherný gól hostujícího Tarczala přispěly ke třetí prohře fotbalistů Hradce Králové v řadě. Východočeši podlehli doma 0:1 Příbrami, která si připsala třetí venkovní výhru z posledních čtyř utkání.

Ilustrační foto

Jablonec byl aktivnější a ve 12. minutě se dostal do vedení. Jarolím střelou z pětadvaceti metrů trefil spojnici tyče a břevna, od níž se míč odrazil k volnému Kopicovi. Ten bez problémů skóroval. České Budějovice ale dokázaly odpovědět. Uspěly hned z první nebezpečné ofenzivní akce. Ve 20. minutě přesně odcentroval z pravé strany obránce Bakala, míč se snesl na hlavu Ondráška, jenž vstřelil svůj čtvrtý gól v sezoně.

Utkání SK Dynamo České Budějovice - FK Baumit Jablonec
zdroj: ČTK autor: David Veis

Ve 27. minutě domácí poprvé varoval nejlepší ligový střelec Lafata. V tísni se dokázal dostat k míči, ale hlavičkoval těsně vedle. Svou druhou šanci už však Lafata proměnil v gól. Kopic odcentroval z pravé strany, brankář Kučera míč podběhl a jablonecký útočník snadno poslal hlavou balon do branky.



Po chybě v defenzivě se v druhé půli dostal k míči Lafata a chytrou střelou k tyči zaznamenal svůj sedmý gól v sezoně. V 63. minutě mohli hosté dvakrát definitivně rozhodnout, ale nejprve těsně minul branku Kopic a o pár desítek vteřin později přestřelil z podobného místa Vaněk. Co se nepovedlo jim, zvládl Kovařík. V 74. minutě pohodlně přehodil Kučeru a vstřelil čtvrtý gól Jablonce. Závěr patřil opět kanonýrovi Lafatovi, jenž v posledních vteřinách protlačil míč do sítě popáté.

SK Dynamo České Budějovice - FK Baumit Jablonec 1:5 (1:2). Branky: 19. Ondrášek - 42., 53. a 90. Lafata, 12. Kopic, 74. Kovařík. Rozhodčí: Hrubeš - Chytil, Nádvorník. ŽK: Lengyel, Čirkin, Novák. Diváci: 2678.

Žižkovský nováček dobře bránil a rychlými přímočarými akcemi dokázal hrozit i v ofenzivě. Po jednom z bleskových přechodů se tlačil v páté minutě do zakončení Nestorovski, ale střílel na dlouhou nohu a Šustrovu branku minul. V 19. minutě udeřili Hanáci. Domácí nechali ve středu hřiště hodně prostoru Schulmeisterovi, ten napřáhl a skákající přízemní střela zapadla s pomocí Lafrancovy teče k tyči. S Viktorií ovšem inkasovaný gól vůbec nezatřásl a už za devět minut bylo srovnáno. Nestorovski načechral míč z přímého kopu na malé vápno a nabíhající Procházka hlavou překonal Šustra.

Sigmě mohl náskok vrátit ve 36. minutě Koutný, ale z malého vápna domácí obranu nepropálil. Místo toho se ještě do poločasu znovu radovali bojovní Pražané: Lafrance špičkou kopačky zužitkoval Kalivodovu kolmici a oslavil první gól v české lize. Žižkov tak poprvé v sezoně vstřelil více než jednu branku. Z vedení se ale těšil jen chvilku. Hostující kouč Psotka poslal po přestávce na trávník čerstvého Heinze, Sigma si vytvořila silný tlak a brzy ho přetavila ve vyrovnání. Po centru z levé strany přestřelil obloučkem Vaclíka z pokutového území Navrátil.

Utkání FK Viktoria Žižkov - SK Sigma Olomouc
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Olomouc zamkla soupeře před jeho vápnem, ale další vyloženou možnost už si vytvořit nedovedla. Nakonec mohl z minima vytěžit maximum Žižkov, kdyby Súkenník v 85. minutě ve stoprocentní šanci trestuhodně nepřestřelil břevno. Kouč Viktorie Pulpit se tak ze tří bodů proti svému bývalému klubu radovat nemohl.

Viktoria Žižkov - Sigma Olomouc 2:2 (2:1) Branky: 28. Procházka, 42. Lafrance - 19. vlastní Lafrance, 57. Navrátil. Rozhodčí: Bílek - Peřina, Kocián. ŽK: Lafrance, Nestorovski, Bořil, Šťastný - Varadi. Diváci: 2460.

Oba celky předváděly fotbal, kterému chyběla kvalita, a tak fanoušci po většinu první půle čekali na pořádné šance marně. Druhý poločas začal fotbalovou nádherou v podobě gólu hostujícího středopolaře Tarczala. Hradecký brankář Lindr vyrazil prudkou Koukalovou střelu za šestnáctku a Tarczal z voleje poslal míč o břevno do sítě.

Po krátkém šoku z inkasované branky se domácí probrali a snažili se o vyrovnání. Chyběl jim ale důraz a přesnost. To se projevilo při šanci Zeleného, jenž nečekal, že by k němu propadl centr z pravé strany. Především však v 65. minutě, kdy po faulu na Dvořáka kopal Fischer pokutový kop, míč však poslal nad břevno. Navíc se zaskvěl brankář Hruška, který lapil hlavičku Plašila, tvrdý Janouškův pokus z dálky a nebezpečnou střelu střídajícího Malinského.

FC Hradec Králové - 1. FK Příbram 0:1 (0:0) Branka: 48. Tarczal. Rozhodčí: Mikel - Mencl, Pospíšil. ŽK: Malinský, Černý - Hejda, Ricka, Wágner, Tarczal. Diváci: 5036.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články