Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

V nominaci na Skotsko je Rosický, nováčkem je Jiráček

Praha - V nominaci fotbalové reprezentace na utkání kvalifikace mistrovství Evropy ve Skotsku a přípravný zápas proti Ukrajině není zraněný brankář Petr Čech, uzdravený kapitán Tomáš Rosický chybět nebude. Trenér Michal Bílek povolal na zářijová utkání 22 hráčů. Jediným nováčkem je plzeňský univerzál Petr Jiráček, bez startů v reprezentaci jsou také gólmani Jan Laštůvka a Aleš Hruška, pro které to však není první nominace.

Michal Bílek
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

Čechova absence se očekávala, protože kvůli zraněnému kolenu bude gólman Chelsea měsíc mimo hru. "Petr je naše velká opora a jeden z nejlepších brankářů světa, takže nám chybět musí. Přesto věřím, že jeden z dvojice Laštůvka - Drobný, mezi kterými se rozhoduji, ho dokážou nahradit," řekl Bílek, kterého naopak potěšil pondělní telefonát s Rosickým, jenž ho ujistil, že potíže s třísly už ustoupily.

Je nám líto, video expirovalo.
Nominace na zápas se Skotskem a přípravu s Ukrajinou

Chybí i někteří hráči, s nimiž kouč stále počítá, jenže nehrají pravidelně v klubech. "Platí to jak o Honzovi Polákovi, tak o Marcelu Gecovovi. Oba máme stále ve výhledu, ale nehrají v klubech, a tak v nominaci nejsou. V týmu je naproti tomu více hráčů z domácí ligy a především Plzně, které se daří," připomněl reprezentační trenér nominaci čtyř hráčů ligového mistra. Znovu ovšem odmítl možnost povolání kapitána Viktorie Pavla Horvátha, který je i v 36 letech klíčovým hráčem českého šampiona. "K němu jsem se vyjadřoval již několikrát. Chci dávat šanci jiným hráčům," uvedl kouč.



Bílek se dostal po nedávném přípravném zápase s Norskem (0:3) pod palbu kritiky a začalo se spekulovat, zda nebude odvolán, nebo ho totéž nečeká po případné prohře ve Skotsku. Trenér ale nejbližší zápas nespojuje se svojí budoucností u mužstva.

"To není o Bílkovi, ale o českém fotbale. Potřebujeme se dostat do baráže, a tak není klíčové, co bude se mnou," řekl Bílek, jenž nechce před cestou do Glasgow spekulovat, zda by mu stačila ke spokojenosti remíza. "Až po zápase můžeme říct, jaký výsledek pro nás bude dostačující," uvedl.

Reprezentační manažer Vladimír Šmicer byl po nevydařené přípravě s Norskem v Londýně a kritickou situaci národního týmu rozebíral i s nejzkušenějšími hráči Čechem a Rosickým. "Měl jsem plánovanou cestu již delší dobu, byl jsem se podívat i na Fulham, ale s Rosickým i Čechem jsem mluvil a cítil jsem z nich velké odhodlání. Už se na ten sraz těším, hráči mají velkou chuť dotáhnout kvalifikaci do baráže," prohlásil Šmicer. 

Čeští fanoušci přes poslední prohru na národní tým nezanevřeli a v Glasgow ho mohutně podpoří. "Náš sektor pro dva tisíce diváků je beznadějně vyprodán a my divákům za jejich zájem děkujeme. Fanoušky bychom chtěli pozvat ve větším počtu i na následný přípravný zápas s Ukrajinou," uvedl mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář.

Nominace české fotbalové reprezentace

Brankáři: Jaroslav Drobný, Hamburk; Jan Laštůvka, Dněpropetrovsk; Aleš Hruška, Příbram.

Obránci: Zdeněk Pospěch, Mohuč; Jan Rajnoch, Ankaragücü; Tomáš Sivok, Besiktas; Theodor Gebre Selassie, Liberec; Roman Hubník, Hertha Berlín; Daniel Pudil, Genk; Petr Jiráček, Plzeň; Michal Kadlec, Leverkusen.

Záložníci: Tomáš Rosický, Arsenal; Tomáš Hübschman, Šachtar Doněck; Daniel Kolář, Plzeň; Jaroslav Plašil, Bordeaux; Kamil Vacek, Sparta; Jan Rezek, Famagusta; Václav Pilař, Plzeň; Milan Petržela, Plzeň.

Útočníci: Milan Baroš, Galatasaray; David Lafata, Jablonec; Tomáš Pekhart, Norimberk.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články