Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Hřebík o \"své\" devatenáctce: Jsou to zachránci mé trenérské filozofie

Praha – Trenér úspěšné fotbalové reprezentace do 19 let Jaroslav Hřebík je přesvědčen, že nepracovat nadále se stříbrným týmem z mistrovství Evropy by byla velká škoda. Při jeho sestavování kladl trenér důraz na týmové pojetí, žádná individualita, která by hrála více na sebe, neměla šanci se do reprezentace nominovat. Podle Hřebíka to bylo mužstvo složené z výjimečných hráčů, zásluhu na tom podle něj mají i trenéři klubů, ze kterých si reprezentační kouč vybíral.

"Základy tohoto úspěšného týmu se narodily hned na začátku. Už od začátku jsem věděl, že je strašně charakterní," prohlásil Hřebík. Jeho taktické pokyny se snažili vybraní hráči beze zbytku plnit. Ale nejen to. "Kladu největší důraz na charakter hráčů a na prostorové vidění, percepci. Sem přijeli hráči, kteří tyto dovednosti mají. Jsou to přednosti pro budoucí fotbal," zdůraznil úspěšný kouč. Dobrá práce však započala ještě daleko dříve. "Bez trenérů, kteří trénují takové hráče v oddílech, bychom to nehráli. Je to jejich zásluha. Ale já jsem ty hráče vybral, ať se ti trenéři podívají, které hráče jsem vybral. Byli to výjimeční hráči," řekl Hřebík.

Výběr fotbalistů neměl jednoduchý. "Vždy lituji, že nemám víc míst, protože bych vybral více hráčů. Nejvíc lituju, že mám na mistrovství osmnáct hráčů a můžu postavit jen jedenáct," posteskl si Hřebík. Kritérium toho, koho s sebou na mistrovství nevzít, však měl jasně dané. "Kdyby hráč upřednostňoval sebe před týmem, nebyl by v nominaci," podotkl. Nadějní fotbalisté utvořili vynikající tým, který za nikým herně nezaostal, ba naopak. Na úspěchu by se podle Hřebíka mělo začít stavět. "Jestliže jenom dva nebo tři hráči půjdou do jednadvacítky, bude to hrozná škoda. Požádal jsem na svazu, abychom udělali znovu dvacítku. Myslím si, že k tomu bude kladný přístup," dodal.

Jaroslav Hřebík:

"Tento tým pokud necháme napospas a už se nikdy nesejde, proviníme se na fotbale. Neříkám to jen já, tohle je úžasný tým."

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

Hřebík popsal jeden z nejdůležitějších momentů mistrovství. Nastal hned v prvním utkání proti Rumunsku. "Když jsme do toho zápasu šli, slyšel jsem v okolí: 'Hlavně neprohrát'. Říkal jsem si, že si nemůžeme dovolit jít do toho s myšlenkou neprohrát. Proto jsme taky šli s myšlenkou jednoznačně Rumuny přehrát svou hrou. Dostali jsme nešťastný gól, na lavičce jsem si říkal, jak kluky naladím. Jestli prohrajeme, měli jsme do zápasu jít s menším entusiasmem. To se vám honí hlavou, co s tím. Naštěstí se to klukům podařilo, některým jsem po zápase řekl, že jsou to moji zachránci," prozradil.

Hřebík: Hráčům patří můj obdiv

Hřebík si přál jiného finálového soupeře. "Chtěl jsem konfrontaci se Španělskem, ale chtěl jsem ho ve skupině. Nevěřil jsem, že naši hráči vydrží hrát v takovém tempu, v takovém nasazení tolik zápasů za sebou v tak málo dnech. Patří jim můj obdiv. Vůbec jsem nepočítal, že to můžou zvládnout," přiznal. "Prvních devadesát minut jsme zvládli. Trenér Španělska, když hodnotil utkání, prohlásil, že nás přehráli jen v psychické odolnosti. Já bych s ním nesouhlasil. Řekl bych, že psychicky odolní byli hlavně naši hráči," poklonil se kouč svým svěřencům.

Finále ME "19" : Česko - Španělsko
zdroj: ISIFA/EPA autor: Robert Ghement
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články