Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Devatenáctka může získat historicky druhý titul z ME

Bukurešť – Český fotbal dnes může dosáhnout na svůj druhý titul z evropských šampionátů. Na historický úspěch reprezentace do 21 let z roku 2002 může navázat výběr do 19 let, který ve finále ME v Rumunsku změří síly s favorizovaným Španělskem. Český fotbal byl ve finále evropského šampionátu v roce 1996 mezi dospělými, v roce 2000 a 2002 v jednadvacítkách, v roce 2001 v osmnáctkách, v roce 2006 v sedmnáctkách a v roce 2000 v šestnáctkách. Navíc v roce 2007 byl i ve finále mistrovství světa dvacítek. Pouze jedinkrát však slavil vítězství, a to výběr do 21 let pod vedením trenéra Miroslava Beránka a s generací hráčů kolem Petra Čecha, Tomáše Hübschmana či Milana Baroše. Přímý přenos utkání sledujte od 19:00 na Čtyřce a webu sportživě.cz.

Nyní se finálové prokletí pokusí prolomit svěřenci Jaroslava Hřebíka, kteří na šampionátu v Rumunsku vyhráli všechny zápasy a už v devíti soutěžních utkáních v řadě nenašli přemožitele. Dočkali se pochvalných ohlasů od expertů.

Ve finále na ně však čeká nejsilnější možný soupeř. Španělsko v posledních letech vládne fotbalovému světu ve všech věkových kategoriích včetně devatenáctek. Před rokem sice ve finále padli Španělé s Francií, o to větší motivaci ale budou mít konečně získat zlato.

"Španělé jsou jednoznačným favoritem, o tom nemá cenu spekulovat, to je fakt. Každý, kdo trochu fotbal sleduje, musí uznat, že momentálně je španělská fotbalová škola jednoznačně tou nejlepší na světě," řekl o soupeři trenér Hřebík. "To ovšem neznamená, že necítím odhodlání z naší strany. Pokud budeme hrát svou hru, pokud odevzdáme na hřišti to, co v nás je, můžeme ten zápas zvládnout," dodal. V ofenzivě bude spoléhat na olomouckého Tomáše Přikryla, který nabral velmi dobrou formu a už si na turnaji připsal tři branky. V semifinále se navíc podílel na dalších dvou gólech.

Velkou prověrkou však projde zejména česká obrana, jelikož Španělsko na turnaji dalo ve třech ze čtyř utkání minimálně čtyři góly. Neprosadilo se jen proti Turecku, kdy hráli náhradníci. Velkým nebezpečím je pak útočník Realu Madrid Álvaro Morata, který se trefil už šestkrát a vede tabulku střelců právě před Přikrylem.

"Uděláme všechno pro to, abychom španělský útok zastavili. Není to však o tom, zastavit jednoho hráče. Oni jsou nebezpeční jako tým," uvedl český kapitán a stoper Jakub Brabec. "Rozhodně ale nechceme jen bránit. Naopak bychom rádi začali jako v semifinále proti Srbsku, kdy jsme dali rychle tři góly. Každopádně chceme hrát naši hru, dát do toho vše a užít si to, protože finále mistrovství Evropy se nehraje každý rok," dodal.

Předpokládané sestavy:

ČR: Koubek - Hála, Kalas, Brabec, Jeleček - Kadeřábek, Jánoš, Lácha, Polom, Krejčí - Přikryl.

Španělsko: Badia - Carvajal, Sergi Gómez, Miquel, Aurtenetxe - Pardo, Alex, Sarabia, Juanmi - Deulofeu, Morata.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi chtějí udolat Španěly
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články