Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Plzeňská pouť fotbalovou Evropou začíná v Jerevanu

Jerevan - Fotbalisté Plzně jako první český tým vstoupí do nové sezony evropských pohárů. Úřadujícího tuzemského šampiona čeká v úterý vpodvečer historická premiéra v kvalifikaci Ligy mistrů, v úvodním duelu druhého předkola nejprestižnější klubové soutěže nastoupí na hřišti Pjuniku Jerevan. Západočeši dnes ráno odletěli do Arménie s cílem uhrát příznivý výsledek a nakročit k očekávanému postupu. Odveta je na programu ve Štruncových sadech za týden. Duel začne v 17:00 SELČ. Podle informací domácích funkcionářů by mělo do přibližně patnáctitisícového hlediště jerevanského stadionu zavítat asi pět až osm tisícovek diváků.

"Bylo by pro mě obrovským zklamáním, kdybychom v letošním ročníku evropských pohárů hráli pouze s jedním soupeřem. Chceme postoupit a sehrát těch zápasů mnohem víc," řekl plzeňský kouč Pavel Vrba.

Západočeši mají s působením v pohárech malé zkušenosti, vedle loňského neúspěšného dvojzápasu v Evropské lize proti Besiktasi Istanbul se představili už jen v sezoně 1971/72 v tehdejším Poháru vítězů pohárů proti Bayernu Mnichov. I tak jsou ale obrovským favoritem. Třináctinásobný arménský mistr sice startuje v kvalifikaci Ligy mistrů pravidelně, ale ještě nikdy nepřekročil metu druhého předkola.

Účast v Lize mistrů je podle Vrby pro hráče velkou výzvou. "Spousta z nich sice vyhrála titul, což se tak často nestává, ale myslím, že to pro ně byl jenom odraz k tomu, aby ukázali, že v Česku nejsou jen dvě mužstva, která by měla v pohárech postupovat dál," podotkl Vrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň se chystá na Jerevan

O arménském soupeři mají Západočeši dostatek informací

Vrba bude vycházet z ligového duelu Pjuniku proti městskému rivalovi týmu Mika Jerevan a také z loňského kvalifikačního utkání Arménie proti Slovensku, které postsovětská republika překvapivě vyhrála 3:1. Pjunik totiž vede reprezentační kouč Vardan Minasjan. "Mají mužstvo složené spíše z mladších hráčů, kteří dělali páteř jednadvacítky a momentálně už nastupují v A-týmu," řekl Vrba. "Jejich pravděpodobně nejsilnější stránkou je přechodová fáze po zisku míče a samozřejmě rychlost a slušná technická vybavenost. Víme, jak na tom momentálně Pjunik je, věřím, že nás nic nepřekvapí," doplnil kouč.

Plzeňští považují za výhodu, že začínají na hřišti soupeře. "Mám s tím v pohárech dobré zkušenosti. Jde o to vytvořit si dobrou výchozí pozici a domácí zápas je pak rozhodující," podotkl plzeňský lídr Pavel Horváth. "Soupeři se v prvním kole neznají, začátek bývá opatrnější. V této fázi soutěže je asi doopravdy výhoda, že hrajeme první venku," souhlasil Vrba.

Pokud Plzeňští dvojzápas s Pjunikem zvládnou, budou je na cestě do hlavní fáze Ligy mistrů čekat ještě dvě předkola. V případě, že by ve třetím předkole vypadli, představí se v kvalifikaci Evropské ligy.

Předpokládaná sestava Plzně:

Pavlík - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Jiráček - Petržela, Kolář, Horváth, Trapp, Pilař - Bakoš.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články