Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Německo opět fotbalové – začíná ženský světový šampionát

Berlín - Německo žije fotbalem, v Berlíně se totiž rozbíhá mistrovství světa fotbalistek. Právě domácí tým je jedním z favoritů. Fotbalový svaz tam registruje přes milion hráček. Z Česka přijela jediná účastnice, sudí Dagmar Damková. Mistrovství světa pojímají pořadatelé velkolepě, ale o fotbalové horečce, jakou nejen Německo zažilo před pěti lety při mužském šampionátu, si mohou organizátoři nechat jen zdát. Šestnáct celků bude o světový titul bojovat do 17. července.

"Nemyslím, že šampionát nám přinese novou vlnu přihlášek, jako to bylo po mužském mistrovství. Vezměte si, že v dámské soutěži musejí chodit hráčky do jiné práce ještě v Bundeslize. Muži se hraním uživí už v daleko nižších soutěžích," uvedl trenér Borussie Pankow Kay Rahn.

Vlažný zájem o ženský fotbal si hráčky nechtějí připouštět. "Je to pro nás štěstí, že jsme zrovna ve věku, kdy je mistrovství právě u nás. Cítíme tlak, že nás a ženský fotbal ještě všichni neberou. Ale nechceme si to připouštět. Chceme vyhrát," prohlásila hráčka německého národního týmu Celia Okoyino da Mbabi.

Zapálené nejsou jen ty, které obouvají kopačky

Fotbalová horečka v ženském podání znamená třeba i něžnější osazenstvo podniků, kde se fandí. Do jedné z berlínských hospod muži nesmí. Přesto tam visí plátno, soupis zápasů je po ruce, sudy naráží diplomovaná odbornice na sport. "Promítáme i mužské soutěže. Ženské zápasy ale na rozdíl od nás všude nepouštějí," uvedla koordinátora projektu Barbara Hoyerová.

Tatjana Eggelingová, etnoložka sportu:

"Máme výborné publikum. Ženských hooligans mezi fanoušky je málo, to je spíš mužská doména. Je pravda, že ženský fotbal je pomalejší, ale hodně se zlepšil."

Fanoušci se však do ochozů nehrnou. Přestože hráčky už předvedly, že oplývají nejen herními kvalitami. "Focení pro pánský časopis nebyla žádná vzpoura, prostě jsme ukázaly, že vypadáme dobře, a přesto hrajeme fotbal," připomněla smělý pokus o popularizaci ženské kopané Julia Simicova z Bayernu Mnichov.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články