Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Český fotbal nyní řídí Fotbalová asociace ČR

Praha - Delegáti valné hromady Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) schválili nové stanovy, které mimo jiné změnily název organizace na Fotbalová asociace České republiky (FAČR). K dalším novinkám ve stanovách patří například vznik funkce ombudsmana či zřízení právní subjektivity pro okresní fotbalové svazy. Nové stanovy také předpokládají rozdělení odvolací a revizní komise na dvě zvláštní komise, které budou mít odlišné úkoly. Arbitrážní komise byla rozšířena na jedenáct členů. Valná hromada se nyní bude scházet každý rok po skončení jarní sezony.

O změně stanov a především názvu fotbalového svazu se vedly dohady řadu let, ale dlouho se především moravská strana bránila tomu, aby z oficiálního označení zmizelo slovo "moravský". Letos ale svaz posunul valnou hromadu z února až na červen i proto, aby stačil všechny body důkladně projednat v obou komorách fotbalového svazu. V důsledku toho bylo dnešní hlasování až nečekaně hladké, delegáti neměli velké připomínky.

Vedle změny názvu bude nově zavedena funkce ombudsmana, který bude mít důležitou roli coby ochránce fair play, dohlížitele na dodržování vnitrosvazových principů a prostředníka při řešení sporů.

Je nám líto, video expirovalo.
Hašek končí ve vedení Fotbalové asociace ČR

Na roveň byly nově postavena členství fyzických i právnických osob a současně stanovy nově nařizují, aby pro výkon určitých funkcí bylo členství v asociaci podmínkou. Nově je zakotvena nutnost placení členských příspěvků, což má mít nejen ekonomický přínos, ale bude také znamenat přehled o skutečném počtu členů.

Důležitou zprávou pro amatérský fotbal bude skutečnost, že okresy získají právní subjektivitu, a tím bude umožněno jejich jednodušší hospodaření a čerpání státních prostředků.

Nové sídlo se stavět nebude

Valná hromada ČMFS zamítla návrh na přípravu projektu na výstavbu nového administrativního sídla v pražských Lipencích. Většina českých delegátů se dnes zdržela hlasování.

Projekt měl být financován českým svazem z 55 procent. Zbylých 45 procent měly pokrýt dotace UEFA a FIFA. "Celkem by se náklady měly vyšplhat zhruba na 331 milionů korun," řekl delegátům valné hromady generální sekretář svazu Rudolf Řepka. Administrativní budova měla být vybudována na pozemcích, které by byly odkoupeny za 2300 korun za metr čtvereční. Fotbalová akademie pak měla být na pozemcích v dlouhodobém pronájmu za čtyři koruny za metr čtvereční. Měla obsahovat tréninkové centrum, centrální hrací plochu a hlediště pro 1500 diváků, dalších pět hřišť s možností rozšíření na 12, rehabilitační centrum, víceúčelovou halu a hotel od soukromého investora.

Valná hromada dovolila výkonný výbor

Třetím místopředsedou výkonného výboru ČMFS za ligu byl zvolen Dušan Svoboda ze Sparty. Nahradil nezvěstného Miroslava Kříže, který byl dnes odvolán. Valná hromada zároveň zvolila tři nové členy výkonného výboru. První a druhou ligu budou zastupovat majitel Plzně Tomáš Paclík a šéf Teplic František Hrdlička. Členem za Čechy bude mostecký poslanec Josef Tancoš, který nahradí Milana Haškovce, jenž na svůj mandát dnes rezignoval. Neúspěšnými kandidáty byli Josef Lébr z Olomouce, Miroslav Platil ze Slavie a třinecký Edvard Huczala, od kandidatury upustil Tomáš Petera z Ostravy.

Složení Výkonného výboru ČMFS:

Ivan Hašek (předseda), Dalibor Kučera (1. místopředseda za Moravu), Jindřich Rajchl (2. místopředseda), Dušan Svoboda (3. místopředseda), Rostislav Votík (řídicí komise Čechy), Pavel Nezval (řídicí komise Morava), Petr Voženílek, Josef Tancoš (oba za Čechy), Pavel Blaha, Petr Kašný (oba za Moravu), Karel Poborský, František Hrdlička, Tomáš Paclík (všichni za 1. a 2. ligu).

Vedení fotbalového svazu má pracovat ve třináctičlenné sestavě, ta však už delší dobu nebyla kompletní. Bývalý slávistický ředitel Petr Doležal funkci opustil poté, co nastoupil znovu jako zaměstnanec na svazovém sekretariátu, a místopředseda Kříž je již přes rok nezvěstný. Místo něj nyní nastálo převzal funkci Svoboda, který ho dočasně zastupoval a byl jediným kandidátem na tento post. Valná hromada jej zvolila jednomyslně.

Hašek vyzdvihl ekonomickou stabilitu fotbalu

Předseda ČMFS Ivan Hašek ve svém vystoupení na úvod valné hromady vypíchl ekonomickou stabilitu, kterou český fotbal získal během jeho dvouleté vlády. Poznamenal přitom, že když přebíral svaz od svých předchůdců, fotbal tehdy začínal pociťovat nedostatek financí. "Potřebovali jsme především stabilitu, restrukturalizovat sekretariát a dostat do fotbalu více peněz. Do vínku jsme si dali tři P: peníze, prestiž a personální změny," uvedl Hašek.

Ivan Hašek:

"Situace byla neudržitelná. Sazka před deseti lety dávala sportu jednu miliardu. Bylo těžké se zorientovat v nové situaci, ale ukázala se síla fotbalu, který je největším sportovním odvětvím v zemi. Vyjednávali jsme sami se státními orgány a výsledek brzy poznáte na účtech okresních svazů. V roce 2009 jsme dostali z těchto zdrojů přes 34 milionů korun, letos to bude téměř 99 milionů."

Ekonomika podle něj významně ovlivňovala český fotbal a v budoucnu to prý nebude jinak. "Marketinková společnost STES dodávala profesionálnímu fotbalu před dvěma lety 125 milionů korun, letos to bude o čtyřicet více. Od UEFA jsme dostávali na své projekty 500 tisíc eur, v příštím roce to bude pětkrát tolik," vyjmenoval svazový šéf ekonomické úspěchy za dobu svého vládnutí. Do třetice se přítok peněz zvýšil také za státních zdrojů, které pomáhaly vyplnit mezeru po problémech Sazky.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články