Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Zápas legend v Edenu sledoval poloprázdný stadion

Praha - Velmi rozpačitá byla fotbalová exhibice v pražském Edenu s názvem Legendy 2011. Soubojům někdejších hráčů pražské Slavie se Spartou a Dukly s Bohemians 1905 stejně jako hlavnímu duelu mezi výběrem bývalých evropských a českých profesionálních fotbalistů přihlíželo liduprázdné hlediště Synot Tip Areny, ve kterém se ztrácelo pět stovek diváků. Navíc nedorazily avizované hlavní hvězdy.

Organizátory exhibice nezájem diváků značně rozladil. "Těžko k tomu říct něco rozumného, já to nechápu. Prezentace byla relativně slušná, a i když nakonec nedorazily ty největší hvězdy, pořád jsou tu velmi kvalitní hráči. Dukla a Bohemka se dlouho nepředstavily v takovémhle složení, kdo za poslední dobu viděl hrát Tondu Panenku celý zápas? Počasí také není takové, aby lidi šli k vodě, takže nechápu, proč nedorazili," řekl ředitel projektu Pavel Červený.

Tvrdil, že pořadatelé udělali pro propagaci akce maximum a ani cenu vstupenek v rozmezí 150 až 300 korun nepovažoval za vysokou. "Mohli jsme udělat jednu takovou umělou věc, kterou jsem ale trošinku vyloučil. Dva tři dny předem jsme mohli rozdat na všech školách lístky a přitáhnout tři tisíce dětí. Ale nevím, jestli by to k něčemu bylo," podotkl Červený. Připustil, že nezájem diváků mohlo způsobit to, že se v Edenu nepředstavila žádná velká hvězda. "Spousta lidí by přišla na velké zvučné jméno. Stačilo by, kdyby se nám podařilo přilákat jednu hvězdu typu Zidane nebo Beckham. Bohužel ti jsou pro nás teď nedosažitelní," uvedl Červený.

Je nám líto, video expirovalo.
Exhibice fotbalových legend

Z původně očekávané sestavy evropského týmu bývalých profesionálních hráčů EFPA dorazila do Edenu nakonec jen dvanáctka fotbalistů. Na poslední chvíli se omluvili Bulhar Christo Stoičkov, Rumuni Gheorghe Hagi a Gheorghe Popescu a nevyšla ani účast anglických hvězd Paula Gascoignea s Garym Nevillem a Francouze Liliana Thurama. "Hagi a Popescu včera hráli s Figem exhibici ve Vídni a v noci se omluvili, že se zranili," posteskl si Červený, kterého prý neúspěch exhibice neodradí a v příštích letech chce podobnou akci zopakovat.

Evropský celek tvořili například Španělé Fran, Andoni Goikoetxea, Italové Roberto Mussi a Fabio Celestini, Chorvat Zvonimir Soldo nebo bývalý slávista Sladjan Ašanin, doplnil ho pak Čech Petr Gabriel.

Také soupeř, český výběr Asociace bývalých profesionálních hráčů CFPA, nastoupil ochuzen o hlavní hvězdy. Kvůli pracovním povinnostem nedorazil z Turína držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd, zdravotní potíže znemožnily účast Janu Kollerovi. Na trávník vyběhli například Pavel Kuka, svazový předseda Ivan Hašek, kouč František Straka a krátce také Vladimír Šmicer, který ale hned v úvodu kvůli zranění odstoupil. Jako trenér vedl český tým Josef Masopust, který obstaral úvodní výkop. Akce byla tečkou za oslavami jeho osmdesátých narozenin.

Hrstku fanoušků nejvíce rozproudil brankář Martin Vaniak, který na stadionu, kde na jaře pomohl Slavii k záchraně v první lize, několika skvělými zákroky předvedl, že by ještě nemusel končit s kariérou. Vrchol programu skončil smírně 3:3, dvěma brankami se blýskl další bývalý slávista Ivo Ulich.

Hráče divácký nezájem hodně zklamal, rozladění neskrýval třeba Radek Drulák. Podle Straky měla být propagace akce daleko větší. "O akci jsem se dozvěděl asi před pěti šesti dny. Propagace byla mizivá, měla být daleko větší a hlavně účinnější. Je to strašná škoda, něco takového se nepořádá každý den a představili se tu dobří hráči. Je škoda, že paralelně Figo pořádal exhibici ve Vídni. Ale kdyby se to hrálo kdekoliv jinde, byl by stoprocentně plný stadion," řekl kapitán českého týmu Straka.

Před soubojem bývalých evropských a českých hráčů se ve dvou zápasech na 2x30 minut utkaly Sparta se Slavií a Dukla s Bohemians 1905. Derby tradičních pražských rivalů přineslo remízu 4:4, klub z Julisky se poté proti "klokanům" radoval z výhry 5:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články