Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Jednadvacítka jde do zápasu o všechno

Viborg (Dánsko) - V přímou bitvu o postup do semifinále se změní dnešní zápas mezi Anglií a českou reprezentací na evropském šampionátu fotbalistů do 21 let. Aby svěřenci trenéra Jakuba Dovalila postoupili mezi elitní kvarteto turnaje, potřebují s Albionem ve Viborgu získat jakékoliv vítězství. Dál je posune i remíza za předpokladu, že Ukrajina ve druhém utkání skupiny neporazí Španělsko nebo ho naopak porazí o čtyři a více gólů. Anglie musí bezpodmínečně vyhrát, jinak na turnaji skončí. Zápas začne v neděli ve Viborgu ve 20:45, přímý přenos vysílá ČT4 a web Sportživě.cz.

"Všichni víme, jaká je výchozí situace. Ta naše není špatná, ale bylo by strašně ošidné, kdybychom spoléhali na remízu," prohlásil obránce Ondřej Čelůstka. "Nejpodstatnější je, že všechno máme ve svých rukou. Ale musíme se soustředit jen na to, abychom vyhráli s Anglií. Všechno ostatní jsou druhotné věci," uvedl kouč Dovalil.

Trenér Jakub Dovalil:

"Pro hráče to je jediná možnost, jak se na olympiádu dostat. Jinou šanci už mít nebudou. Někdo bude hrát třeba poháry, Ligu mistrů ve velkých klubech, ale olympiáda přijde jen jednou za život. V tomto směru na ně apelujeme."

Před českým výběrem se otevírá šance, aby poprvé od roku 2002, kdy ME vyhrál, překonal nástrahy základní skupiny a zůstal ve hře o účast na olympiádě v příštím roce. Tam se podívají nejlepší tři týmy z ME, Anglie má jako pořadatel účast jistou. Češi tak vědí, že samotný postup ze skupiny ještě nepřinese olympijskou jistotu. Tu by znamenal jen postup společně s Anglií, což je ale už teď vyloučeno. Češi a Angličané společně dál projít nemůžou. Pokud tak Dovalilův tým bude v neděli slavit, určitě si v Dánsku ještě zahraje další dva zápasy: semifinále a pak buď zápas o zlato, nebo o 3. místo, které zaručí letenky na OH v Londýně.

Anglie pro "lvíčata" znamená těžkou překážku

Na posledních dvou evropských šampionátech pod vedením někdejšího věhlasného obránce Stuarta Pearce získala Anglie bronz a stříbro, s prázdnou nechce odjet ani z Dánska. A odstranit z cesty tak chce i český tým. "Utkání s Čechy bereme vlastně jako takové malé čtvrtfinále, bude to kdo s koho. Máme se na co těšit," uvedl brankář Frank Fielding. "Pro takovou velmoc, jako je Anglie, by byl nepostup ze skupiny velkým zklamáním," poznamenal Dovalil.

"Psycho" Pearce věří v postup

"V první řadě to bude velmi zajímavý zápas. A pevně věřím, že šťastnější budeme my. Jsme optimisté," uvedl Pearce. Oproti minulým remízovým duelům se Španělskem a Ukrajinou se Anglie podle Pearce musí zlepšit. "Musíme být ostřejší a rozhodnější v útoku," řekl někdejší velký oblíbenec anglických fanoušků, kteří bývalému reprezentačnímu zadákovi neřekli jinak než Psycho.

V anglické jednadvacítce odvádí Pearce dobrou práci, s týmem už získal na evropských šampionátech bronz a stříbro. Teď by rád došel až na absolutní vrchol. "Ale nejprve musíme zvládnout zápas s českým týmem. Nebude to nic jednoduchého. Zkusíme navázat na to, že na turnaji zatím dobře bráníme. V útoku máme rezervy, ale druhý poločas proti Ukrajině už ukázal určité zlepšení. Myslím, že pořád jdeme nahoru," uvedl Pearce.

Naskočí místo Váchy Kadlec?

Dovalil musí vymýšlet, kdo nahradí v základní sestavě distancovaného záložníka Lukáše Váchu. Ten už dostal na turnaji dvě žluté karty a zápas s Anglií musí vynechat. "Nezbývá mi než fandit klukům z tribuny. Nepřipouštím si, že jsem ve středu měl odehrát svůj poslední zápas v jednadvacítce," řekl Vácha.

Místo Váchy by v české záloze mohl nastoupit záložník Anderelechtu Brusel Lukáš Mareček. Jisté je, že Dovalil se při taktických záměrech vrátí ke klasickému rozestavení 4-1-4-1 a upustí od hry na dva útočníky, kterou chtěl ve středu zaskočit Španělsko. "Vsadíme na to, co máme vyzkoušené a s čím jsme měli úspěch," uvedl Dovalil, jemuž přidělalo starosti páteční zranění záložníka Hořavy. Ten si pochroumal kotník, ale měl by být v pořádku. Do sestavy se možná vrátí levý středopolař Jan Kovařík, na hrotu se zřejmě poprvé na mistrovství od začátku představí útočník Libor Kozák místo Tomáše Pekharta.

Předpokládané sestavy:

Anglie: Fielding - Walker, Smalling, Jones, Bertrand - Henderson, Mancienne, Rodwell (Lansbury) - Sturridge, Welbeck, Sinclair.

ČR: Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks - Gecov - Dočkal, Mareček, Morávek, Kovařík - Kozák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články