Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kalkulovat nesmíme, zní z jednadvacítky

Bjerringbrö (Dánsko) - První porážku v soutěžním zápase pod vedením kouče Jakuba Dovalila utrpěla fotbalová reprezentace do 21 let ve středečním duelu na mistrovství Evropy se Španělskem (0:2), ale čeští mladíci věří, že je nezdar nepoznamená před klíčovým zápasem s Anglií. Nedělní utkání bude přímou bitvou o postup do semifinále. Za určitých okolností Dovalilovu týmu bude v dánském Viborgu stačit i remíza, ale na tu fotbalisté spoléhat nehodlají.

"Kalkulovat nesmíme. Spoléhat na naši remízu a ještě výsledek z druhého utkání je ta nejhorší možná věc," prohlásil po dnešním tréninku v Bjerringbrö Dovalil. Když dopolední tréninková fáze začínala, český kouč se postavil před své svěřence, v nichž ještě vládlo zklamání ze středeční prohry, a pronesl k nim krátkou motivační řeč. "Hlavu vzhůru, všechno máme ve svých rukou," povzbuzoval své svěřence Dovalil.

Postupová matematika je jasná: Když Češi porazí Anglii, postup mají v kapse. Pokud remizují a zatím poslední Ukrajina v souběžně hraném zápase neporazí Španělsko, radovat se budou také. Prohra by Čechy definitivně poslala ze hry ven. Problém by "lvíčata" měla i v případě ukrajinské výhry a své remízy proti Anglii. V tu chvíli by Češi, Španělé a Ukrajinci měli po čtyřech bodech a rozhodovala by minitabulka, v níž nyní českému týmu "překáží" dvoubranková prohra se Španělskem. To by tak s Ukrajinou muselo prohrát nejméně o tři branky, aby česká jednadvacítka společně s Ukrajinou šla dál.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Jakuba Dovalila

Kdo postoupí?

Španělsko a Česko: Španělsko porazí Ukrajinu nebo s ní remizují a Češi zvítězí či remizují s Anglií.

Česko a Ukrajina: Buď Češi remizují s Anglií a Ukrajina přehraje Španělsko o čtyři a více gólů, nebo Češi porazí Angličany, Ukrajincům by pak stačila jakákoli výhra nad Španěly.

Španělsko a Ukrajina: Španělé prohrají s Ukrajinci o gól či maximálně o dva a Češi remizují s Angličany.

Španělsko a Anglie: Španělé porazí Ukrajinu nebo s ní remizují a Anglie vyhraje nad českým týmem.

Ukrajina a Anglie: Ukrajina porazí Španělsko a Češi prohrají s Anglií.

Jen varianta, že postoupí Česko a Anglie,nepřichází v úvahu.

Čechům mírně nahrál středeční nerozhodný výsledek mezi Ukrajinou a Anglií, po němž stále drží druhé, postupové místo. "Zatím se to pro nás vyvinulo nejlépe, jak mohlo, ale i v tom posledním zápase si to musíme uhrát sami," nabádal záložník Marcel Gecov. Dovalil prý hráčům ani nemusí zdůrazňovat, aby se nerozptylovali různými kalkulacemi. "Nejlepší by bylo, kdybychom se o výsledku druhého nedělního zápasu dozvěděli až po tom, co dohrajeme s Anglií. Nejprve se musíme starat jen sami o sebe," prohlásil záložník Adam Hloušek.

Češi nabírají ztracené síly

Záložník Lukáš Vácha má smutnou jistotu, že si v neděli nezahraje, protože na turnaji už viděl dvě žluté karty. Na tribuně bude doufat, že jednadvacítka přes Anglii postoupí a on si ještě zahraje v dalším průběhu ME. Mladí Češi především chtějí do zápasu nabrat síly, které ztratili v zápase se Španělskem. "Dneska ráno jsem tahal nohy jako z betonu," líčil Ondřej Čelůstka. Fotbalistům prý pomůže, že hrají až v neděli. Na odpočinek mají o jeden den více času než mezi prvním a druhým utkáním. Po dnešním tréninku na hřišti vyrazili regenerovat do akvacentra ve Viborgu, kde během ME bydlí.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články