Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Česká jednadvacítka na Španěly nestačila

Viborg (Dánsko) - Čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let na mistrovství Evropy prohráli se Španělskem 0:2 a nedokázali bodově navázat na nedělní premiérovou výhru s Ukrajinou. Na svěřence kouče Jakuba Dovalila dnes ve Viborgu vyzrál dvěma trefami útočník Adrián. Jednadvacítka však stále má naději na postup do semifinále ME: stačit jí bude jakákoliv výhra v nedělním posledním utkání skupiny B nad Anglií. Ta se dnes večer ještě poměří s Ukrajinou.

Dovalil zkusil španělského soka překvapit dvěma změnami v základní sestavě i rozestavení a nasazením útočníků Hlouška s Pekhartem chtěl deklarovat snahu o útočný fotbal. Mladí Češi se dvěma forvardy nastoupili poprvé od loňského září a nejprve se zdálo, že vysoko postavená obrana a napadání může na soupeře platit. Španělé nasadili do hry i dva loňské mistry světa Matu a Javiho Martíneze a především toužili odčinit nedělní remízu s Anglií.

Český útok téměř neexistoval

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Španělsko

Češi nejprve museli ustát pokus Maty a pak odolávali až do 26. minuty. Právě na Matův pas si naběhl útočník Adrián a křížnou střelou poslal Jihoevropany do vedení. Brankář Vaclík pak měl ještě hodně práce, aby vykryl střelu barcelonského Thiaga. Češi se postupně propadali do beznaděje. Nebýt nadějné střely Pekharta po Čelůstkově pasu těsně před poločasem, o existenci českého útoku snad ani nešlo hovořit. Brankář Španělů De Gea, spoluhráč českého zadáka Ujfalušiho z Atlétika Madrid, zůstal neprověřený, stejně jako ve zbytku zápasu.

Čeští trenéři zkusili tým vzkřísit stažením Pekharta a nasazením dalšího útočníka Kozáka, změnou rozestavení na klasický model 4-1-4-1, ale než začali mladí reprezentanti spřádat plány na zvrat, srazili je Španělé akcí podobnou jako před první brankou. Mata znovu mezi stopery našel Adriána, ten lehce obešel obránce Mazucha a druhým jistým zakončením si možná spravil chuť poté, co letos s La Coruňou sestoupil z Primera División. Adrián také dnešním počinem ukázal, proč dostává na hrotu přednost před dvojnásobným vítězem Ligy mistrů Krkicem z Barcelony.

Dvoubrankové manko před Čechy postavilo těžko řešitelný úkol. Dovalilův tým se ve zbytku utkání ani nedostal k tomu, aby střelecky přímo ohrozil španělskou branku. Do hry se vůbec nedostal záložník Dočkal, autor dvou branek proti Ukrajině. Českým juniorům tak nevyšel plán, aby pomstili prohru seniorské reprezentace z březnového utkání evropské kvalifikace ve Španělsku. Síly teď musí upnout ke klíčovému duelu s Anglií, v němž ale bude kvůli dvěma žlutým kartám chybět záložník Vácha.

Česká republika "21" - Španělsko "21" 0:2 (0:1)

Branky: 26. a 47. Adrián. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.) - Liany (Izr.), Filacchione (It.). ŽK: Vácha, Mazuch - Javi Martínez, Mata, Botía. Diváci: 4 662.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články