Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Natland splatil dluh, Slavia má čistý štít

Praha - Společnost Viscontia patřící pod finanční skupinu Natland Group, která je majoritním akcionářem fotbalové Slavie, uhradila kompletní, přibližně stomilionový dluh pražského klubu vůči bývalému majiteli britské firmě ENIC. Zároveň odkoupila všechny její akcie. Fakticky tak končí všechny soudní spory mezi Slavií a ENICem ohledně vlastnictví klubu. Britská firma dlouho tvrdila, že v roce 2008 přišla o většinu ve Slavii podvodně a že klub vlastní. Po uzavření několikatýdenních jednání s Natlandem však ENIC pražský celek opouští.

"Nesmírně si vážíme profesionálního přístupu ENICu, který byl pro vyřešení situace nezbytný. Proces přerodu klubu v novou Slavii sice ještě není u konce, čekají nás jednání s dalšími věřiteli, dokončení restrukturalizace a další změny, ale jde o skutečně významný posun na této cestě k fungující a úspěšné Slavii," uvedl investiční ředitel Natlandu Josef Vojta.

ENIC klub vlastnil od roku 1997 a financoval ho částečně prostřednictvím půjček. Ty byly zčásti splaceny, ale přes 3,6 milionu liber zůstalo neuhrazeno. Zbylou částku nyní zaplatila Viscontia ze skupiny Natland.

Na vyřešení letitého a nepřehledného sporu se finančně podílel také druhý slávistický akcionář, bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček. Nejprve sice jednal s ENICem odděleně, ale pak se spojil s Natlandem, což dohodu urychlilo. "Je to ukázka toho, že zájmy Slavie převažují nad zájmy akcionářů," uvedl Řebíček.



Celkovou cenu transakce nechtějí Natland ani ENIC komentovat. Oba největší akcionáři klubu se dohodli, že konsolidují své akcie do účelové společnosti Viscontia a jejím prostřednictvím budou klub držet společně. Natland má nyní ve Slavii sedmdesátiprocentní podíl, Řebíček třicetiprocentní. "Chceme tak demonstrovat, že akcionářské spory ve Slavii jsou minulostí a cílem naším i Aleše Řebíčka je jednat konsensuálně ve prospěch Slavie Praha," dodal Vojta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články