Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Jednadvacítka přehrála na úvod ME Ukrajinu 2:1

Viborg (Dánsko) – Solidní týmový výkon a dva góly kapitána Bořka Dočkala z 49. a 56. minuty zařídily českému týmu do 21 let výhru 2:1 nad stejně starými Ukrajinci v úvodním zápase fotbalového mistrovství Evropy. Brankáře Vaclíka dokázal překonat v 87. minutě po chybě Čechů ve středu hřiště Maxim Dylij. Další zápas turnaje, který je zároveň olympijskou kvalifikací, čeká svěřence trenéra Jakuba Dovalila ve středu proti Španělsku.

Výhra mladých Čechů proti Ukrajině se nerodila lehce. Především první poločas se týmu, který v kvalifikaci ani v baráži nepoznal přemožitele, příliš nepovedl. A když ani Ukrajina, vicemistr Evropy z roku 2006, do zápasu nevnesla příliš kvality a také její hráče svázala nervozita ze vstupního duelu, první poločas dlouho spíš nudil. Ani jeden z týmů nedotáhl do úspěšného finále žádnou z ojedinělých souvislých akcí. Čechům zatrnulo hlavně ve 40. minutě, když po chybě stopera Suchého postupoval na branku Zozulja, ale jeho střelu stačil zablokovat Suchého parťák ze středu obrany Mazuch.

Až druhá půle snesla měřítko. A podíl na tom měli hlavně Češi, kterým pomohlo i stažení nevýrazného záložníka Hořavy a nasazení tvořivého Morávka. Ten se hned uvedl nebezpečnou střelou a v 49. minutě už Češi slavili: o důležitý první gól se postaral liberecký středopolař Dočkal, jemuž skvěle sedl míč na levačku po průniku a nahrávce beka Čelůstky.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Ukrajina

Jakub Dovalil trenér:

"Nakonec jsme vyhráli zaslouženě. Zápas byl nejprve z obou stran nervózní, v prvním poločase jsme občas udělali nějakou chybu. Ale klukům jsem už před utkáním věřil, že to zvládnou, a jsem rád, že to potvrdili."

Dočkalův vstup do druhé půle byl excelentní. Sedm minut po své první trefě si počkal na míč na hranici šestnáctky, kam jej dovedl výborně hrající Vácha, a znovu svojí slabší levou nohou namířil přesně k tyči. To Čechy definitivně uklidnilo. Čelůstkovu hlavičku odvrátil z brankové čáry jeden z obránců, další výpad nezakončil útočník Pekhart, s devíti góly nejlepší kanonýr kvalifikace.

Dovalilův tým to mohlo mrzet. Ukrajina, sázející na hráče věhlasných klubů Šachtaru Doněck a Dynama Kyjev, sice po druhém gólu úplně rezignovala, ale dvě minuty před koncem po chybě záložníka Gecova zadělal na závěrečná drama snížením střídající Bilij, který i v nastaveném čase jednou zahrozil. "Lvíčata" však první výhru uhájila a mají před zápasem se silným Španělskem slibnou výchozí pozici.

Bořek Dočkal
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články