Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pokračuje kvalifikace na Euro, Španělsko hraje v přípravě s USA

Praha - Zatímco čeští fotbalisté ladí formu na přípravném turnaji Kirin Cup v Japonsku, většině národních týmů pokračuje kvalifikace na mistrovství Evropy 2012. V "české" skupině I se Litva představí v Lichtenštejnsku a v případě vítězství se posune na třetí místo o dva body za svěřence trenéra Michala Bílka. Lídr skupiny I Španělsko má podobně jako Češi kvalifikační volno, představí se však v přípravném utkání proti USA. Šlágrem přípravných zápasů bude sobotní repríza čtvrtfinále loňského mistrovství světa mezi Brazílií a Nizozemskem.

Pro Španělsko je přípravný duel s USA důležitý především z pohledu obnovení soudržnosti, která doznala trhlin po sérii vyhrocených derby mezi Barcelonou a Realem Madrid, tedy dvou týmů, které jsou hlavními dodavateli hráčů pro národní mužstvo. "Už je to ale za námi. Teď jsme v reprezentaci jako jeden tým," vyvrátil spekulace o rozbrojích obránce Realu Sergio Ramos. Souhlasí s ním i záložník Barcelony Andrés Iniesta. "Žádné problémy mezi námi nejsou. A pokud někdo problém má, tak věřím, že nám to sdělí a vše si vyříkáme. Teď jsme národní tým a máme společný cíl," řekl Iniesta.

Povinné vítězství musí uhrát Litva, pokud chce nadále reálně pomýšlet na druhé místo ve skupině a naději na postup na mistrovství Evropy. Lichtenštejnsko sice v kvalifikaci ještě nebodovalo, ale doma nebude chtít dát svou kůži lacino. Zvláště když mu zvedly sebevědomí remízy s Estonskem a Islandem a březnový výkon proti Čechům při prohře 0:2.

Rakušané si chtějí vyšlápnout na rozjeté Němce

Němečtí fotbalisté mohou napodobit Nizozemce a připsat si šesté kvalifikační vítězství z šesti zápasů, což by jim výrazně přiblížilo postup. K tomu však potřebují zdolat Rakušany. "Proti Rakousku, navíc ve Vídni, to pro nás bude hodně těžké. Budou proti nám namotivovaní. My ale známe své kvality. Musíme zůstat v klidu a trpělivě jít za vítězstvím," prohlásil obránce Holger Badstuber.

Ve skupině G si v případě vítězství mohou už v podstatě zajistit první dvě místa fotbalisté Anglie a Černé Hory. Pokud vyhrají nad Švýcarskem, respektive Bulharskem, budou mít tři kola před koncem v čele tabulky shodně 13 bodů, o devět více než další soupeři.

Velkou šanci přiblížit se účasti na Euru má i Itálie. Pokud porazí Estonsko, povede skupinu C již o osm bodů před Slovinskem a Srbskem, přičemž hrát se bude už jen o 12 bodů. "Duel s Estonskem by mohl být rozhodující. Musíme vyhrát, abychom měli klid na závěr kvalifikace," uvedl trenér Cesare Prandelli.

Program kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2012:

Pátek 3. června:

Skupina A:

15:00 (Astana) Kazachstán - Ázerbájdžán,

20:30 (Vídeň) Rakousko - Německo,

20:45 (Brusel) Belgie - Turecko.

Skupina C:

19:30 (Toftir) Faerské ostrovy - Slovinsko,

20:45 (Modena) Itálie - Estonsko.

Skupina D:

20:00 (Bukurešť) Rumunsko - Bosna a Hercegovina,

20:50 (Minsk) Bělorusko - Francie.

Skupina E:

20:30 (Kišiněv) Moldavsko - Švédsko,

20:30 (Serravalle) San Marino - Finsko.

Skupina F:

20:00 (Split) Chorvatsko - Gruzie.

Skupina I:

19:30 (Vaduz) Lichtenštejnsko - Litva.

Sobota 4. června:

Skupina B:

17:00 (Petrohrad) Rusko - Arménie,

20:15 (Bratislava) Slovensko - Andorra,

21:30 (Skopje) Makedonie - Irsko.

Skupina F:

18:30 (Riga) Lotyšsko - Izrael,

20:30 (Pireus) Řecko - Malta.

Skupina G:

17:45 (Londýn) Anglie - Švýcarsko,

20:30 (Podgorica) Černá Hora - Bulharsko.

Skupina H:

20:45 (Reykjavík) Island - Dánsko,

22:00 (Lisabon) Portugalsko - Norsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články