Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Fotbalisté trénovali mezi rýžovými poli v silném větru

Macumoto (Japonsko) - Vlakem deset minut za město a pak ještě deset minut taxíkem; tak vypadá cesta na dvacetitisícový stadion v japonském Macumotu, kde budou čeští fotbalisté hrát sobotní duel s Peru. Ani někteří místní netuší, kde vlastně sportovní aréna Alwin stadium leží. Národní tým tam dnes absolvoval první trénink na asijské půdě a fotbalisté si nemohli vynachválit, že konečně dali zabrat tělům znaveným náročnou cestou. V pátek si Češi dají do těla ještě jednou, sobotní zápas odehrají od 8:00 SELČ a k dalšímu utkání s Japonskem do Jokohamy se přesunou v neděli po obědě.

Češi začnou své účinkování na letošním Kirin Cupu na místě, které není zrovna fotbalovým pupkem Japonska. Dvousettisícové Macumoto je především základnou pro horské túry, nedaleko leží i lyžařské středisko, ovšem fotbalově není nijak důležitým městem. Zdejší klub sice kdysi nakoukl i do nejvyšší profesionální soutěže, ovšem nyní hraje pouze třetí ligu a podle toho také vypadá v této oblasti Japonských Alp zájem o fotbal.

O to raději místní sportovní nadšenci vzpomínají, jak zde před devíti lety zakotvil národní tým Paraguaye, který si stadion vybral jako základnu pro svůj přípravný kemp před světovým šampionátem 2002 v Japonsku a Koreji. Dresy jihoamerického celku jsou také dominantní při vstupu hlavní branou betonové arény, ke které se jede klikatou cestou mezi rýžovými políčky místních farmářů.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi už jsou v Japonsku

Vítr z hor nutí k přízemní hře

První český trénink v Japonsku proběhl nadmíru dobře. "Byl uzpůsoben tomu, jakou cestu mají hráči za sebou, ale kluci překvapivě vypadali velmi dobře. V pátek už najedeme na plný tréninkový režim, dnes tam nebyla příliš velká zátěž," řekl novinářům trenér Michal Bílek, kterého možná stejně jako hráče udivilo, jak silný a studený vítr foukal od nedalekých hor. I proto hráče nabádal k přízemní hře. "Totéž bychom rádi praktikovali i v sobotu," dodal kouč.

Bílek počítá, že se do branky v sobotu proti Peru postaví Čech. "O tom, zda bude chytat i s Japonskem, ale ještě nejsem rozhodnut," uvedl kouč, který podle všeho postaví do základní sestavy Kamila Vacka, jemuž možná svěří při absenci Tomáše Rosického a Jaroslava Plašila roli špílmachra. "Nebudu chtít, aby hrál výrazně defenzivního záložníka, spíše aby se střídal s dalším kolegou ve středu hřiště. Hodně by se měl zapojovat do útočení," naznačil Bílek taktické plány poté, co si vzal po tréninku letenského záložníka stranou.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články