Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Král střelců Lafata poděkuje spoluhráčům zvěřinou

Praha - Jablonecký útočník David Lafata se stal s 19 brankami nejlepším střelcem fotbalové ligy. Druhý Tomáš Pekhart ze Sparty se trefil osmnáctkrát. Lafata o svém vítězství rozhodl až v dnešním závěrečném 30. ligovém kole, před nímž měl na kontě stejně jako Pekhart 17 přesných zásahů. Devětadvacetiletý reprezentant Lafata za zisk střelecké koruny vděčí hlavně skvělé jarní části sezony, během které ve třinácti zápasech nastřílel čtrnáct branek a blýskl se i třemi hattricky. Pekhart měl sice po podzimu na Lafatu náskok, když ještě v jabloneckém dresu dal jedenáct gólů, ale při jarním hostování ve Spartě mu uškodilo, že většinou zůstával jen na lavičce náhradníků. I tak Pekhart ve Spartě dal sedm branek, ovšem v závěrečných dostizích na Lafatu nestačil.

"Musím poděkovat spoluhráčům, že mi dobře přihrávali. Slíbil jsem jim, že je pozvu na zvěřinové hody. Ale až po dovolené, na kterou se většina týmu rozprchne," řekl novinářům po utkání v Brně Lafata, známý myslivec. Přiznal, že se mu titulem krále střelců splnil klukovský sen. "Při prvním gólu jsem dnes měl štěstí, že míč proklouzl brankáři mezi rukama. Při druhém jsem dostal krásný centr od Kovaříka. Stačilo jen ve skluzu netrefit gólmana," líčil bývalý hráč Českých Budějovic a Austrie Vídeň. Dnešní střelecké dostihy s Pekhartem pro něj nebyly snadné, protože v týdnu měl virózu. Posledních deset minut zápasu, který Jablonec vyhrál 4:3, jej už chytaly křeče.

"Chtěl jsem ale ještě zůstat na hřišti, abych případně přidal nějaký gól. Měl jsem jednu šanci po nahrávce Marka Jarolíma, bohužel jsem ji neproměnil. Měl jsem zachovat možná víc klidu," vrátil se k zahozené šanci, po níž se mohl dostat až na hranici 20 gólů za sezonu. Průběžné informace o tom, jak si vede Pekhart na Spartě v duelu s Hradcem Králové, Lafata neměl. Pouze o poločase se dozvěděl, že jeho rival dal také jednu branku. "Nejlepší by bylo, kdybychom na tom byli oba stejně a Jablonec měl dva nejlepší střelce. Přeji Tomášovi, aby mu vyšlo angažmá v Německu. Na podzim dával většinu gólů v Jablonci on. Po jeho odchodu jsem jeho roli převzal. Důležité bylo, že někdo góly dával," komentoval svůj souboj s bývalým spoluhráčem z Jablonce, jenž po hostování ve Spartě odchází do Norimberku.

Sparťanský útočník Tomáš Pekhart připustil, že v boji o korunu krále střelců první fotbalové ligy sehrálo roli i jeho rozhodnutí v zimě odejít z Jablonce na hostování do Sparty. V pražském celku totiž nehrál tak často, jak by si představoval. Kdyby zůstal na severu Čech, dal by prý zřejmě přes dvacet branek a kanonýrem ligy by byl on, a ne jiný jablonecký střelec David Lafata. "Mrzí mě to, ale rozhodně nejsem zklamaný. A proč bych měl, když jsem dal 18 gólů v 17 zápasech, kdy jsem hrál od začátku. Je ale pravda, že kdybych zůstal v Jablonci, tak bych asi překonal hranici dvaceti branek," řekl Pekhart po utkání s Hradcem Králové.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články