Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Řebíček ve Slavii: Dobře uložené peníze

Praha – Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček se stal 33procentním akcionářem fotbalové Slavie. Jedná se podle něj o dobrou investici. "Jsou to dobře uložené peníze," uvádí v rozhovoru pro deník Sport. "A taky musím něco dělat. Ministra mi nikdo nenabídl a už asi nenabídne." V současné době je podle něj jednou z priorit sehnat peníze na podzimní část fotbalové ligy a tím stabilizovat celý klub. I za cenu místa ve středu tabulky.

Vstup do Slavie byl podle něj nasnadě už kvůli tomu, že je odmalička slávista. "První knížka, kterou jsem jako dítě četl, byla Bican – Pět tisíc gólů," vzpomíná. Řebíček je letitým kamarádem Tomáše Rosena, bývalého spolumajitele klubu, přes kterého do týmu z pražského Edenu vstoupil. "O Slavii jsem s ním vždy hodně diskutoval. Zeptal se mě, jestli bych měl zájem nějakým způsobem pomoct," vzpomíná.

Podle Řebíčka existovaly tři subjekty spjaté s vlastnictvím klubu. "Jednapadesátiprocentní vlastník, tomu říkejme pan Franc. Pak zde byla kyperská společnost Berhala držící 33 procent akcií, s ní zprostředkoval jednání Tomáš Rosen. A nakonec ENIC (ten se prohlašuje za majoritního vlastníka Slavie, pozn. red.). Logicky jsem zvolil nejjednodušší cestu, jak se stát akcionářem, a ta vedla přes Berhalu. S pomocí Rosena jsem převzal její akcie," popisuje.

Impulzem pro nákup akcií byla pro Řebíčka hrozba sestupu do třetí ligy. "To by byl průser. Jen Slavia a Sparta jsou v našem fotbale celorepublikové kluby, ostatní jsou regionální."

Řebíček se netají tím, že původně chtěl být většinovým vlastníkem on. "Jednal jsem s lidmi kolem France, ale nedohodli jsme se. Nezávisle na tom se domlouvali se společností Natland a pak mi jen oznámili, že podíl získala ona. Můj zájem ztroskotal na tom, že dala lepší nabídku."

Podle bývalého ministra, kolem něhož se během jeho úřadování v resortu vyrojila řada kauz ve spojitosti s firmou Viamont, kterou dříve vlastnil, byli vedle Natlandu i další soupeři. "Vznikaly skupiny deseti podnikatelů, kteří nabídnou deset milionů jako půjčku, to jsem v Praze zaregistroval. Chvíli se laškovalo se Spartou, že by pomohla, že se vymění tři hráči za peníze. Ale vím, že Křetínský (šéf Sparty, pozn. red.) Slavii nechtěl. Bral jsem to jen jako nějaké hrátky," vysvětluje.

Řebíček tvrdí, že v dohledné době je potřeba začít naplňovat rozpočet na podzimní část. "V klubu mají nulu. Jak to bylo ve sračkách, není podepsaná jediná sponzorská smlouva," říká s tím, že do konce roku potřebuje Slavia asi padesát milionů korun. Na celý rok pak dalších padesát. "To bude honička to sehnat," uvažuje.

Ideálním scénářem pro další sezonu by podle něj bylo první místo v tabulce. "Mistři. Jednoznačně. Tak třikrát, možná pětkrát za sebou. Minimálně jednou s účastí v Lize mistrů," přemýšlí o budoucnosti Slavie. "Taky přemýšlím, že kdyby to bylo třeba 7:0, šel bych na levého beka, kterého jsem hrával. Ale mám strach, že neprojdu testy," dodává.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články