Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Fotbalová devatenáctka postoupila na mistrovství Evropy

Břeclav - Čeští fotbalisté do 19 let se probojovali na červencové mistrovství Evropy v Rumunsku. Postup si zajistili dnešní výhrou 2:1 nad Izraelem v Břeclavi v závěrečném utkání kvalifikace. Dostali se tak na první místo skupiny před Rusko, které jen remizovalo s Nizozemskem 1:1. Češi otočili skóre po gólech Láchy a Sladkého. Devatenáctka je letos již třetím českým mládežnickým výběrem, který se probojoval na mistrovství Evropy. V červnu čeká šampionát jednadvacítku, sedmnáctka už má turnaj za sebou a vybojovala tam účast na mistrovství světa.

S nadějemi domácích hráčů to nevypadalo nejlépe. V 72. minutě česká obrana poprvé ve skupině inkasovala, když z ojedinělého útoku poslal Izrael do vedení Dabbur. V tu chvíli potřebovali svěřenci trenéra Jaroslava Hřebíka vstřelit minimálně dvě branky. Inkasovaný gól však domácí řádně nažhavil a teplický záložník Lácha vydařenou střelou z dálky už za minutu vyrovnal. Sedm minut před koncem plzeňský záložník Sladký zajistil Česku postup.

"Je to fantastické. Nedařilo se nám sice, jak bychom si představovali, ale hráči to odmakali a vydřeli. Toho si velmi vážím," chválil trenér Hřebík. "Při lepší koncovce to nemuselo být tak dramatické, ale už delší dobu se potýkáme se zakončením a z vyložených šancí nemůžeme dát gól. Možná za to může i zkušenost. Naši soupeři byli zkušenější, protože hrají ruskou, izraelskou a nizozemskou ligu, zatímco naši kluci v lize nastupují minimálně," hodnotil kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Česko "19" - Izrael "19"

Postup ho těší o to více, že český výběr postrádal některé opory. "Byli jsme hrozně oslabení o hráče, kteří s námi pracovali dva roky," připomněl absenci útočníků s ligovými zkušenostmi Vydry (Udine) a Kadlece či stopera Poloma (oba Sparta). "Vydra s Kadlecem teď hrát nemohli, ale přislíbili mi, že pokud je budeme chtít, tak na šampionát s námi pojedou. Čeká mě těžké rozhodování, koho budu muset nechat doma. Sám ještě nevím, jak se rozhodnu," dodal Hřebík.

ČR - Izrael 2:1 (0:0)

Branky: 73. Lácha, 83. Sladký - 72. Dabbur.

Sestava ČR: Koubek - Hála, Brabec, Kalas, Jeleček - Kadeřábek, Sladký, Twardzik (67. Jugas), Přikryl - Hadaščok (50. Lácha), Sýkora (64. Krejčí).

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články