Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Plzeň slaví první fotbalový titul v historii, Brno sestupuje

Plzeň – Fotbalisté Plzně porazili v předposledním ligovém kole Ostravu 3:1 a zpečetili zisk prvního mistrovského titulu ve své stoleté historii. Tým kouče Pavla Vrby sice už od páté minuty po tečované střele Lukeše prohrával, ale hrozící komplikace ještě do přestávky odvrátil góly Jiráčka a Bakoše. Výhru podtrhl ve druhé půli Horváth a protáhl tím sérii plzeňské neporazitelnosti na dvanáct zápasů.

Plzeň do utkání vstoupila aktivně, ale její pětiminutový nápor nečekaně zhatil vlastní gól. Lukešův trestný kop z uctivé vzdálenosti usměrnil hlavou do vlastní sítě Limberský, který tak oslavu svého 150. prvoligového duelu nezačal šťastně. Překvapivý úder vzal Viktorii na nějakou dobu vítr z plachet, Petržela sice v 15. minutě prošel ostravskou obranou jako nůž máslem, ale jeho zpětnou přihrávku poslal Rezek vysoko nad. Náladu ve Štruncových sadech ovšem zvedla akce z 25. minuty, kdy Jiráček po Bystroňově přistrčení technickou střelou zpoza šestnáctky obstřelil Pietrzkiewicze. 

Domácí tlak pak znovu nabíral na obrátkách. Ostravské brankáře postrašil dělovkou ze střední vzdálenosti Horváth, ale míč šel těsně vedle. Během šesti minut však dokázala Plzeň obrátit skóre. Znovu u toho byl Jiráček, který na hranici velkého čtverce uvolnil Bakoše a ten si kličkou vychutnal Pietrzkiewicze. Televizní záběry však odhalily, že asistent rozhodčího v klíčovém momentu přehlédl ofsajdové postavení střelce. 

Je nám líto, video expirovalo.
FC Viktoria Plzeň - FC Baník Ostrava

Definitivně potvrdil plzeňský titul režisér hry Horváth, který ve 64. minutě z přímého kopu obstřelil ostravskou zeď a svůj návrat do základní sestavy po trestu ozdobil rozhodující trefou. Pak už o vítězi nebylo pochyb. Plzeň dohrála utkání opatrně a bez zbytečného rizika. Baník sice pohrozil šancemi Ferenčíka a Lukeše, ale svou první porážku v Plzni po třinácti letech už neodvrátil.

Spartě nestačila ani výhra v Ústí

Sparťané ještě v souboji v Ústí nad Labem na dálku bojovali o titul, úvod utkání se jim však nepovedl. Hned v sedmé minutě se totiž trefil Jindráček a sparťanská obrana pak ještě v rychlém sledu postila do šancí i Veverku a znovu Jindráčka. Spartě pomohlo střídání, když nevýrazného Keriče nahradil Kweuke. A ve 37. minutě přišlo vyrování, když Podaný oklamal ofsajdovou past a jeho tečovaný centr trkl hlavou do sítě Pekhart. 

Po poločase už to byl docela jiný zápas. Ústí přestalo stíhat v soubojích a před Vorlem bylo najednou pořádně horko. Spartu poslal do vedení Kweuke a na 3:1 zvýšil v 57. minutě znovu Pekhart, pro kterého to byl už 17. gól v sezoně, díky němuž se v tabulce střelců dotáhl na jabloneckého Lafatu.   

Ústečané zápas nevzdali a snažili se až do konce tvořit a Spartu tlačili, ale mnoho šancí si nevytvořili. A když se do ní dostali, dopadlo to jako v 85. minutě - Džubanovu hlavičku z malého vápna vytáhl od tyče parádním zákrokem Blažek.

Druhým sestupujícím je Brno

Smutek zavládl v brněnské kabině, neboť Zbrojovka prohrála v dnešním velmi důležitém duelu v Příbrami 0:1 a po 19 letech opouští nejvyšší fotbalovou soutěž. Pro oba celky šlo o existenční utkání, Příbram byla totiž před dnešním kolem v tabulce hned před Brnem. 

A důležitost existenčního duelu v úvodu mnohem znatelněji svazovala nohy Příbramským. Brno i bez několika chybějících opor působilo v první půli klidněji, bylo přesnější v kombinacích a domácí mohli děkovat Hruškovi, že v pauze neprohrávali. Brněnskou snahu předznamenala hned situace z páté minuty, kdy se do zakončení dral Šamánek, po kontaktu s Jakubem Štochlem se dožadoval penalty, ale sudí Kovařík rozpažil. Za pár sekund Zbrojovka poprvé výrazně zahrozila: Rabušic poslal na domácí branku dalekonosnou skákavou střelu a těsně před Hruškou tečoval v tísni míč kousek nad Migliorini. 

Velkou šanci mělo Brno po půlhodině hry, kdy domácí zachránila po Rabušicově střele tyč. Příbram si největší šanci první půle vytvořila až těsně před přestávkou, když Wágnerovu hlavičku vyrazil Bureš. Tentýž fotbalista si ale náladu spravil ve druhém poločase, v 53. minutě utekl po pravé straně Klesa, zacentroval na přední tyč a nabíhající Wágner vstřelil hlavou svůj zatím nejdůležitější z celkových osmi ligových gólů.   

S Brnem obdržená branka hodně zacloumala. Naprosto vypadlo z tempa, a protože se muselo začít bezhlavě tlačit dopředu, otevíralo tím pro Příbram prostory k rychlým brejkům. V závěru těsnou výhru domácích zachránil skvělý zákrok brankáře Hrušky proti střídajícímu Valentovi z 88. minuty.

V ostatních zápasech šlo už víceméně jen o kosmetické změny v tabulce, Olomouci s Mladou Boleslaví si navíc otestovaly formu před středečním pohárovým finále. Zatímco Hanáci nestačili na České Budějovice, kde zaslouženě prohráli, Středočeši si mnou ruce. Výměna na trenérském postu se hned napoprvé vyplatila - Ladislav Minář přivedl svůj tým k výhře 2:1 na půdě Slovácka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články