Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Braga, nebo Porto? Je tu finále Evropské ligy

Dublin - Jasně rozdané se zdají být karty před velkým portugalským derby ve finále fotbalové Evropské ligy, v němž suverénní šampioni letošní sezony z Porta vyzvou překvapení z Bragy. Porto, které už v předstihu oslavilo mistrovský titul a na konci týdne může zkompletovat double, je jasným favoritem. Podceňovaná Braga se však chce papírovým předpokladům ve středečním finále v Dublinu vzepřít. Duel začne ve 20:45, přímý přenos vysílá ČT4 a web Sportživě.cz.

V ligové soutěži s Portem letos Braga oba vzájemné zápasy prohrála a na konci soutěže se na svého soka ze severu Portugalska dívala s propastným odstupem 38 bodů. Zatímco obě města od sebe dělí necelých 50 kilometrů (a ve finále se ještě nikdy takhle blízká města neutkala), na fotbalové scéně mezi oběma kluby zeje velká propast.

"Porto má tým, který klidně může obstát v Lize mistrů. Jsou skvělí, velcí favorité, ale nezapomínejme, že finále se hraje na jediný zápas. A stát se v něm může cokoliv," prohlásil kouč Bragy Domingos Paciencia, pro nějž bude středeční duel posledním na lavičce Bragy. Úspěšný kouč, který Bragu v minulé sezoně dovedl až k druhému místu v lize a účasti v Lize mistrů, po dvou sezonách u týmu končí. Jeho loučení s Bragou může být královské. Braga, která už letos v EL vyřadila třeba Liverpool, Dynamo Kyjev nebo v semifinále v dalším portugalském derby Benfiku, v historii získala jedinou trofej, když v roce 1966 vyhrála Portugalský pohár.

Je nám líto, video expirovalo.
Porto hraje s Bragou finále EL

Porto letos prohrálo jen třikrát

"Modrobílí" jsou oproti Braze na sklízení úspěchů zvyklí: Už pětadvacetkrát vyhráli ligu, v letech 1987 a 2004 PMEZ, respektive Ligu mistrů a v roce 2003 triumfovali ještě pod koučem Josém Mourinhem také v Poháru UEFA, který byl předchůdcem současné Evropské ligy.

Letošní forma Porta, které navíc s Bragou neprohrálo už téměř dva roky, je oslnivá: Za celou sezonu prohrálo ve všech soutěžích jen tři zápasy a soupeře drtí svoji ofenzivní silou. Největší hrozbou pro Bragu bude i ve finále kolumbijský kanonýr Falcao, který se letos v EL trefil už šestnáctkrát. O útočných schopnostech Porta jasně hovoří i čtyři zápasy čtvrtfinále a semifinále EL, v nichž nejprve Spartak Moskva inkasoval deset a Villarreal pak sedm branek.

Přepsat historii může trenér Porta André Villas-Boas, který je považován za Mourinhova nástupce. Pokud Porto v irské metropoli zvítězí, bude Villas-Boas v 33 letech nejmladším koučem, který vyhrál evropskou pohárovou soutěž. Dosavadní bilance ambiciózního kouče v Portu takřka bere dech: V 56 zápasech jeho tým jen čtyřikrát prohrál. A také v případě Villase-Boase se stále častěji mluví o tom, že možná po sezoně z Porta odejde.

Předpokládané sestavy:

Braga: Artur - Garcia, Rodriguez, Paulao, Silvio - Alan, Vandinho, Custodio, Hugo Viana - Lima, Meyong.

Porto: Helton - Sapunaru, Rolando, Maicon, Alvaro Pereira - Guarín, Fernando, Moutinho - Hulk, Falcao, Varela.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články