Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dosáhne Natland na majoritní podíl ve Slavii?

Praha – Jednání mezi investiční společností Natland Group a zadluženou fotbalovou Slavií pokračují. Jednají spolu o finanční pomoci a vstupu Natlandu do fotbalové Slavie. Firma se momentálně snaží rozkrýt nepřehlednou vlastnickou strukturu v pražském klubu a věří, že se jí povede kritickou situaci ve Slavii vyřešit. V nejbližší době se chce sejít s bývalým majitelem klubu britskou společností ENIC, které Pražané dluží asi 100 milionů korun. Ve Slavii chce Natland posléze získat majoritní podíl. Zájem Natlandu Slavii pomoci trvá i po čtvrtečních dramatických událostech kolem pražského klubu. Firmu nijak neodradily výtržnosti fanoušků, které způsobily nedohrání pohárového duelu s Olomoucí, ani neudělení profesionální licence pro příští ligový ročník. "Fanoušci tím jednáním nejvíce poškodili Slavii, ale na našem úmyslu se vůbec nic nemění. My budeme dále postupovat podle plánu, máme vážný zájem Slavii pomoci," řekl Starý.

Společnost Natland jedná se Slavií teprve několik dnů, a proto zatím nedošlo k finální dohodě. "V takhle strašně krátkém časovém horizontu se nám jednání ještě nepodařila uzavřít. Kdyby bylo více času, je velmi solidní šance tu situaci vyřešit standardně," uvedl tiskový mluvčí Natlandu Rostislav Starý.

Firma momentálně zjišťuje nepřehledné vlastnické poměry v klubu. "Jsme ve fázi, kdy rozkrýváme tu složitou vlastnickou strukturu, právnické a ekonomické věci. Potřebujeme více času, abychom to mohli rozplést. Podívat se na to, jaká je realita. Pevně věříme, že se nám podaří nalézt řešení," prohlásil Starý. Jednání vede Natland s údajným vlastníkem Slavie Antonínem Francem.

Je nám líto, video expirovalo.
Černý den Slavie

Generální ředitel klubu Miroslav Platil věří, že aktivita Natlandu může nastartovat lepší časy. "Nejde pouze o to, restrukturalizovat společnost, ale také do ní vstoupit majetkově a převzít v ní majoritu," uvedl Platil, podle kterého by mělo celé situaci prospět, že se mužstvo zachránilo v nejvyšší soutěži. "Splnili jsme základní sportovní cíl a i dnes už je společnost nastavena zdravě, ale tíží nás věci z minulosti," prohlásil.

Rostislav Starý, tiskový mluvčí společnosti Natland:

"Slavia je ikona českého sportu a byla by škoda nechat ji padnout. Monitorovali jsme Slavii dlouho, a když nám přišlo, že situace je kritická, tak jsme se do toho rozhodli na vlastní triko jít. Uděláme vše, abychom Slavii pomohli."

Platil je přesvědčen, že lidé z Natlandu vědí, co dělají. "Jsou to profesionálové. Škoda že jsme nebyli v této situaci a s takovým partnerem v jednání před dvěma, třemi měsíci. Nemuseli jsme být v takové časové tísni. Pořád ale věřím, že se vše dá restrukturalizačním plánem řešit, v žádném případě to nechci řešit úpadkem. Cílem je fungovat jako průhledná obchodní společnost s přehlednou akcionářskou strukturou," dodal Platil.

Natland bude brzy jednat s firmou ENIC

V nebližší době se chce Natland sejít s firmou ENIC, které Slavia dluží kolem 100 milionů korun. "S ENICem jsme se dohodli, že se potkáme. Jednání proběhnou velmi brzo," uvedl Starý. Natland chce podle něj ve Slavii získat většinu, ale tak daleko prý jednání zatím nedospěla. "Zatím jsme ve fázi vyjednávání. Chtěli bychom majoritu, ale v téhle fázi teď vůbec nejsme," podotkl tiskový mluvčí.

Popřel, že by byl Natland propojen s kontroverzním podnikatelem Petrem Sisákem, který je podle spekulací médií pravým majitelem Slavie. "Můžu naprosto vyloučit, že bychom ten podnik dělali pro pana Sisáka nebo že by byla existovala majetková vazba na pana Sisáka," řekl Starý.

Natland dnes poskytl Slavii první finanční pomoc, když hráčům uhradil asi 30 procent z přibližně desetimilionového dluhu. "Chtěli jsme situaci někam posunout. Chtěli jsme udělat takové gesto a jasně deklarovat naši vůli se dohodnout a pomoci. Beru to i jako vyjádření uznání hráčům a realizačnímu týmu, že jsou klubu takhle dlouho loajální," řekl Starý. Věří, že se kritickou a nepřehlednou situaci ve Slavii podaří vyřešit. "S restrukturalizací máme velké zkušenosti. Jsme připraveni se s tím poprat," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články