Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Na Slavii řádili fanoušci, pohárový duel byl ukončen

Praha - V násilnosti přímo na stadionu v Edenu se zvrhly dnešní protesty fanoušků fotbalové Slavie Praha proti vedení klubu během semifinále Ondrášovka Cupu s Olomoucí. Delegát utkání v poločase ukončil poté, co příznivci Slavie obsadili hřiště a pokusili se napadnout členy klubového managementu. Příznivci pražského klubu nejprve před zápasem obsadili hřiště, čímž se asi o 25 minut zpozdil výkop. V poločase přišli na hrací plochu opět a poté, co před nimi vystoupil ředitel Slavie Miroslav Platil, se jej fanoušci pokusili napadnout. Pustili se také do šarvátek s policisty, kteří proti nim zakročili. Vzápětí byl zápas ukončen a policisté rozehnali dav na hrací ploše. "Bráníte zloděje," křičeli příznivci. Klubu hrozí kontumace utkání v poměru 0:3 a další tresty od disciplinární komise.

Fanoušci zadlužené Slavie vyzvali vedení klubu, aby vysvětlilo současnou nepřehlednou ekonomickou situaci. V poločase zaplnili střed hřiště a setkali se s ředitelem klubu Platilem, který se chvíli předtím vrátil z jednání licenční komise ČMFS. Tím eskalovalo napětí na stadionu.

"Pro někoho to jsou kecy, ale pro Slavii to jsou zásadní a nezbytné věci. Děláme vše pro to, aby z toho Slavia vyšla s čistým štítem. Myslím, že to je dobře nastartované," řekl Platil. Jeho slova se však u diváků nesetkala s velkým pochopením. Fanoušci po něm během jeho krátkého projevu hodili kelímek s pivem a další předměty. Když Platil odcházel ze hřiště do útrob stadionu, situace se opakovala a několik desítek fanoušků se za ním pokoušelo násilím proniknout přes zástupce bezpečnostní agentury.


"My chceme pravdu!" křičeli fanoušci. Část z nich se pokusila proniknout do VIP prostor a pořadatelé museli vyklidit první patro stadionu. Fanoušky se pokusil uklidnit i brankář Martin Vaniak. Ze hřiště pak příznivce pomocí rozbušek vyháněla policie.

Podívejte se na protest fanoušků a první poločas utkání Slavia-Olomouc

Až dosud fandové Slavie k žádným radikálním krokům nesáhli, ale už ve středu avizovali, že protestní akci před pohárovým duelem chystají, a svým slovům dostáli. Tři minuty před začátkem duelu se začali z tribun trousit na hřiště, kde vyzývali vedení klubu, ať jim sdělí plány na ekonomickou "resuscitaci" Slavie.

"Sisáku, ty jsi hovado," křičeli příznivci na adresu podnikatele Petra Sisáka, který je údajně vlastníkem klubu. "My chceme pravdu. Ať žije Slavie!" skandoval dav na hrací ploše pod hlavní tribunou. Josef Mixa, místopředseda občanského sdružení SK Slavia Praha, hráčům vzápětí slíbil pět milionů korun, pokud vyhrají Ondrášovka Cup.

Lídr fanoušků fotbalové Slavie Strašák označil protesty během dnešního utkání semifinále Ondrášovka Cupu s Olomoucí za jasný signál i pro budoucí vedení klubu, že svou nespokojenost hodlají dát najevo. Akci si představoval jinak, ale chápe, kam až zašla. Nedohrání zápasu ho mrzí kvůli hráčům, ale věří, že to fotbalisté pochopí. "Je to jasný signál a precedens do budoucna, že fanoušci nebudou dávat svou nespokojenost najevo jen děláním 'ty ty ty'. Že také umíme vzít věc do svých rukou," řekl Strašák, který je lídrem severní tribuny, kde se schází jádro fanoušků.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články