Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Po španělské bitvě čeká Čechy dobývání lichtenštejnské obrany

České Budějovice - Zopakovat poklidnou výhru z prvního vzájemného utkání a případně si vylepšit dosavadní skóre ve skupině I. Takové budou hlavní cíle české fotbalové reprezentace v dnešním kvalifikačním utkání proti Lichtenštejnsku, které bude reprezentační premiérou v Českých Budějovicích. Pro národní mužstvo to je navíc poslední jarní kvalifikační zápas, k příštímu pocestuje až v září do Skotska. Přímý přenos začíná na ČT4 a ct4sport.cz v 17:30, hlavním rozhodčím je třicetiletý Rumun Ovidiu Alin Hategan, pro kterého to bude premiéra v kvalifikačním duelu. Dosud rozhodoval jen pohárové kvalifikace a juniorské soutěže.

Český tým má za sebou náročnou a prohranou bitvu na španělské půdě, a tak největším úkolem před zápasem proti podceňovanému outsiderovi bylo zbavit hráče únavy. I proto trenér Michal Bílek upravil fotbalistům víkendový program, hlavním cílem bylo načerpat novou energii.

Už od sobotního návratu ze Španělska kouč naznačuje, že v druhém duelu dá příležitost některým jiným hráčům. Jednak už při nominaci předpokládal, že rozloží sílu mezi více fotbalistů, jednak jeho tým čeká zcela odlišný soupeř a také herní styl.

V pátek v Granadě tým musel myslet především na obranu, v Českých Budějovicích bude naopak sám dobývat území urputně bránícího soupeře. "Základem však bude, abychom nastoupili stejně koncentrovaní jako ve Španělsku. Bude to však jiný zápas, budeme muset mnohem více tvořit," naznačil Bílek, že změny nastanou především v ofenzivě.


Variant, jak útočnou formaci sestavit, má hned několik, protože ve výběru 22 hráčů je řada útočníků. V Granadě usedli jen do hlediště Kadlec, Kozák i Lafata, ale dá se předpokládat, že tentokrát s nimi bude mít Bílek jiné plány. K dispozici by měl být i Baroš, který si stěžoval o víkendu na potíže s palcem u nohy. "Problémy má stále, ale věřím, že bude připraven nastoupit," řekl kouč.



Lichtenštejnsko prožívá nejlepší období své fotbalové historie. Národní tým sice stále nemůže na postup z kvalifikace pomýšlet, ale favoritům dělá mnohem více problémů než v minulosti. Své by o tom mohli vyprávět Skotové, kteří o domácí výhře 2:1 rozhodli až v nastaveném čase. Lichtenštejnci navíc dokázali po více než třech a půl letech znovu vyhrát. V únoru vyzráli v přípravě nad San Marinem (1:0), předtím v listopadu remizovali 1:1 v Estonsku. Sebedůvěru jim částečně dodal i domácí souboj s Čechy, v němž sice prohráli 0:2, ale dokázali si vypracovat brankové příležitosti.

Česká fotbalová reprezentace
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články