Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zemřel kapitán stříbrné chilské jedenáctky Ladislav Novák

Ostředek - Ve věku 79 let zemřel dnes ráno v Ostředku u Benešova kapitán stříbrného týmu z fotbalového mistrovství světa v roce 1962 v Chile Ladislav Novák. Rodák z Loun patřil v padesátých a šedesátých letech k nejlepším obráncům světa, zároveň byl fotbalovým gentlemanem, který nebyl nikdy vyloučen. Levý obránce se stal jednou z klíčových postav pražské Dukly v éře Josefa Masopusta. V jejím dresu osmkrát slavil mistrovský titul. V reprezentaci sehrál 75 zápasů, z toho 71 s kapitánskou páskou. Byl na třech mistrovstvích světa a vedle stříbra z Chile získal i bronz na mistrovství Evropy v roce 1960.

Po skončení hráčské kariéry se stal trenérem a na začátku sedmdesátých let vedl krátce i československou reprezentaci. S Duklou získal další titul jako trenér v roce 1982.

Posledních pět let strávil Ladislav Novák v léčebně dlouhodobě nemocných v Ostředku u Benešova a kvůli nemoci se nezúčastnil ani letošních oslav Masopustových osmdesátin. O jeho úmrtí informoval bývalý předseda fotbalového svazu Rudolf Kocek.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články