Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pekhart dvěma góly zařídil výhru Sparty nad Brnem

Praha - Fotbalisté pražské Sparty porazili v 21. kole první ligy předposlední Brno 2:0 a po páteční výhře vedoucí Plzně nad Českými Budějovicemi se Západočechům opět přiblížili v tabulce na rozdíl pěti bodů. Obhájci titulu zajistil výhru útočník Tomáš Pekhart, který při své premiéře v základní sestavě Pražanů zaznamenal premiérové dvě branky v novém působišti a s třinácti trefami se posunul do čela tabulky kanonýrů.

Sparta začala podle očekávání velikým náporem, který už po pěti minutách vyústil ve vedoucí gól. Kweuke šikovně vysunul Pekharta a ten lehkým obloučkem přehodil brankáře Krbečka. Reprezentační útočník do 21 let poprvé po příchodu z Jablonce nastoupil v letenské základní sestavě a hned si připsal premiérovou trefu za Spartu. Domácí měli i v dalším průběhu úvodního dějství převahu, ale Brno nepřijelo jen bránit a občas zahrozilo. V 21. minutě se za Střeštíkovou skákavou střelou z přímého kopu brankář Blažek jen ohlédl.

Pak ovšem znovu zafungovala spolupráce mezi Kweukem a Pekhartem. První jmenovaný se protáhl podél lajny a naservíroval vysokému spoluhráči před prázdnou branku druhou gólovou přihrávku dnešního utkání. Už do poločasu tak bylo jasné, že Brno svou nepříznivou bilanci z Letné, kde v předešlých 17 zápasech získalo jen čtyři body, jen těžko vylepší.

Je nám líto, video expirovalo.
AC Sparta Praha - FC Zbrojovka Brno

Zkorigování stavu měl na kopačce nejprve Simerský, který s přispěním teče mířil po rohu těsně vedle, a především v 52. minutě Rabušic. Spartu při jeho střele podržel výborným zákrokem Blažek. Letenští po tomto varování opět přidali a ve zbytku zápasu s přehledem kontrolovali dvougólové vedení.

Liberec přejel Boleslav a má první jarní body

Slovan Liberec porazil doma Mladou Boleslav 4:0 a poprvé na jaře bodoval. Sérii 309 minut bez vstřeleného gólu utnul Dočkal, vedení ještě v první půli potvrdil parádní ránou z úhlu Breznaník, který navíc nahrál i na gól Nezmarovi. Ten si připsal už pátý gól v posledních pěti zápasech proti Boleslavi. Definitivní podobu výsledku dal v závěru Vácha. Liberec přitom všechna tři dosavadní jarní utkání prohrál, a dokonce nedal gól. Boleslav ve třetím venkovním utkání v řadě neskórovala a čeká na gól už 304 minut.

Po úvodním tlaku hostů začali Severočeši soupeře drtit sérií nebezpečných brejků. Po jednom z nich Nezmar prostrčil míč na Dočkala, ten se uvolnil a z úhlu mířil přesně na vzdálenější tyč. Aktivní Štajner pak ještě do půle vyslal do úniku Breznaníka a slovenský záložník napálil míč z úhlu přesně do šibenice.


 
Rozhozená Boleslav se sice po změně stran snažila o rychlé zkorigování výsledku, ale Rolkovi po prodlouženém rohu chyběl krok, aby z metru doklepl míč do prázdné branky. Naopak hned vzápětí předvedl Liberec další brejk, Breznaník přihrál přes celé vápno Nezmarovi a ten bez problémů zvýšil. Hostům ke zkorigování výsledku nepomohlo ani vyloučení libereckého záložníka Gecova, který v 72. minutě dostal druhou žlutou kartu. Boleslav v závěru ještě po dalším brejku dorazil Vácha.

Švancara v nastavení zachránil Slovácku remízu

Hráči Slovácka remizovali s Jabloncem 1:1, když se jim podařilo vyrovnat až ve druhé minutě nastavení po dorážce Petra Švancary. Slovácko sice vstoupilo do utkání bojovně, ale Severočeši už od úvodních minut přebrali iniciativu, avšak bez gólového efektu. Jablonec přišel ve 34. minutě o brankáře Špita, který musel odstoupit kvůli problémům s třísly. Nahradil ho jednadvacetiletý Roman Valeš, který si tak připsal premiérový start v nejvyšší soutěži.

Druhý poločas zahájili hosté střelou Lafaty do Filipkovy náruče, pak ale následoval další tlak domácích, kteří mohli jít dvakrát do vedení po průnicích Fujerika. V době, kdy tlak domácích vrcholil, se odražený míč dostal k volnému Jarolímovi, který zamířil přesně. Slovácko sice dokázalo v závěru po závaru před Valešem vyrovnat, ale gólové akci předcházel faul brankáře Filipka, který se vydal pomoci spoluhráčům v útoku. Domácí se ale nevzdali a ve druhé minutě se dočkali vyrovnání, když Valeš po střele Jiřího Valenty míč jen vyrazil a Švancara ho z úhlu dokázal dostat do branky.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články