Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Osmifinále Evropské ligy si zahrají tři Češi

Praha - Do osmifinále Evropské ligy se probojovali tři čeští fotbalisté. Na úterní úspěch CSKA Moskva s Tomášem Necidem dnes navázali Marek Suchý v dresu dalšího ruského klubu Spartaku Moskva a Michal Kadlec, který při postupové výhře Leverkusenu 2:0 nad Metalistem Charkov odpočíval. Spartak v domácí odvetě 2. kola remizoval 1:1 s Basilejí a v osmifinále se střetne s Ajaxem Amsterodam. CSKA Moskva čeká FC Porto a Leverkusen bude hrát s Villarrealem.

Spartak si přivezl nadějné vítězství 3:2 z úvodního utkání ve Švýcarsku, kde otočil zápas třemi brankami v druhém poločase. Na stadionu Lužniki inkasovala domácí obrana se Suchým už v 15. minutě po ráně Australana Scotta Chipperfielda. Domácí se pak museli ve čtrnácti stupních pod nulou až do konce utkání bát o výsledek, protože další gól by posunul dál Basilej. Definitivní postupovou jistotu dal ruskému klubu až v druhé minutě nastavení vyrovnávací trefou irský reprezentant Aiden McGeady.

Leverkusen potvrdil čtyřbrankový náskok z Charkova i na svém hřišti, kde bez několika tradičních opor včetně obránce Kadlece porazil Metalist 2:0. Za druhý tým bundesligy se prosadili záložníci Simon Rolfes a Michael Ballack, který se vrací po zranění.

Do dalších bojů se naopak nepodívá Lille, které i s Davidem Rozehnalem v obraně prohrálo v Eindhovenu 1:3. Hosty poslal ve 22. minutě do slibného vedení Pierre-Alain Frau. Vedoucí mužstvo francouzské ligy však náskok znovu neudrželo. Za domácí, kteří v Lille dotáhli dvoubrankový deficit, nejprve v 55. minutě odpověděl Maďar Balázs Dzsudzsák. Krátce nato byl navíc po druhé žluté kartě vyloučen hostující střelec Frau a PSV zásluhou Jeremaina Lense a Brazilce Marcela početní převahu využilo.

Anderlecht nedokázal proti Ajaxu napravit tříbrankovou domácí prohru a v Amsterodamu podlehl 0:2. Obranu bruselského celku s Ondřejem Mazuchem a Janem Lecjaksem překonal dvěma góly během šesti minut prvního poločasu Srb Miralem Sulejmani. Další branky už v Amsterodam Areně nepadly, čestný úspěch hostů nezaznamenal ani v závěru střídající záložník Lukáš Mareček.

V pohárové Evropě skončil také Besiktas, který i s reprezentačním obráncem Tomášem Sivokem inkasoval od Dynama Kyjev další čtyřbrankový debakl. Istanbulské mužstvo před týdnem doma prohrálo 1:4, dnes na Ukrajině podlehl dokonce 0:4. Dynamo se v dalším kole utká s bohatým Manchesterem City.

Manchester City totiž potvrdil proti Arisu Soluň roli favorita a po bezbrankové venkovní remíze vyhrál na svém hřišti 3:0. Výraznou zásluhu na sedmém domácím soutěžním vítězství "Citizens" za sebou měl autor úvodních dvou branek Edin Džeko, který se poprvé po zimním přestupu z Wolfsburgu trefil v jednom zápase dvakrát. Výhru domácích zpečetil v druhé půli Yaya Touré.

Villarreal porazil Neapol 2:1 a vyřadil posledního italského zástupce v Evropské lize. Hosté se po bezbrankovém prvním zápase dostali do slibného vedení v 18. minutě zásluhou Slováka Marka Hamšíka. Domácí útočníci Nilmar a Giuseppe Rossi však v posledních třech minutách prvního poločasu utkání otočili.

Odvetná utkání 2. kola Evropské ligy:
Zenit Petrohrad - Young Boys Bern 3:1 (1:1) Branky: 41. Lazovič, 52. Semak, 76. Širokov - 21. Džemal. Rozhodčí: Jakobsson (Isl.). První zápas 1:2, postoupil Petrohrad.

Sporting Lisabon - Glasgow Rangers 2:2 (1:1) Branky: 42. Pedro Mendes, 83. Djaló - 20. Diouf, 90.+2 Edu. Rozhodčí: Tagliavento (It.). První zápas 1:1, postoupili Rangers.

Spartak Moskva - FC Basilej 1:1 (0:1) Branky: 90.+1 McGeady - 15. Chipperfield. Rozhodčí: Balaj (Rum.). První zápas 3:2, postoupil Spartak.

PSV Eindhoven - Lille 3:1 (0:1) Branky: 55. Dzsudzsák, 67. Lens, 73. Marcelo - 22. Frau. Rozhodčí: González (Šp.). ČK: 62. Frau. První zápas 2:2, postoupilo PSV.

Leverkusen - Metalist Charkov 2:0 (0:0) Branky: 47. Rolfes, 70. Ballack. Rozhodčí: Collum (Skot.). První zápas 4:0, postoupil Leverkusen.

Villarreal - SSC Neapol 2:1 (1:1) Branky: 42. Nilmar, 45.+1 Rossi - 18. Hamšík. Rozhodčí: Cakir (Tur.). První zápas 0:0, postoupil Villarreal.

Ajax Amsterodam - Anderlecht 2:0 (2:0) Branky: 11. a 17. Sulejmani. Rozhodčí: Hansson (Švéd.). První zápas 3:0, postoupil Ajax.

Sporting Braga - Lech Poznaň 2:0 (2:0) Branky: 8. Alan, 36. Lima. Rozhodčí: Strömbergsson (Švéd.). ČK: 87. Kikut. První zápas 0:1, postoupila Braga.

Dynamo Kyjev - Besiktas Istanbul 4:0 (1:0) Branky: 3. Vukojevič, 55. Jarmolenko, 64. Gusev, 74. Ševčenko. Rozhodčí: Chapron (Fr.). První zápas 4:1, postoupilo Dynamo.

Manchester City - Aris Soluň 3:0 (2:0) Branky: 7. a 12. Džeko, 75. Yaya Touré. Rozhodčí: Královec (ČR). První zápas 0:0, postoupil Manchester.

Twente Enschede - Rubin Kazaň 2:2 (1:2) Branky: 45.+1 Janssen, 47. Douglas - 22. Ansaldi, 24. Noboa. Rozhodčí: Borski (Pol.). První zápas 2:0, postoupilo Twente.

VfB Stuttgart - Benfica Lisabon 0:2 (0:1) Branky: 31. Salvio, 78. Cardozo. Rozhodčí Dean (Angl.). ČK: 90.+8 Kuzmanovič (Stuttgart). První zápas 1:2, postoupila Benfica.

Paris St. Germain - BATE Borisov 0:0 Rozhodčí: Blom (Niz.). První zápas 2:2, postoupil Paris St. Germain.

Osmifinálové dvojice (hraje se 10. a 17. března): Benfica Lisabon - Paris St. Germain, Dynamo Kyjev - Manchester City, Twente Enschede - Zenit Petrohrad, CSKA Moskva - Porto, PSV Eindhoven - Glasgow Rangers, Leverkusen - Villarreal, Ajax Amsterodam - Spartak Moskva, FC Liverpool - Sporting Braga.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články