Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Suchý a Kadlec mají blízko osmifinále Evropské ligy

Praha - Po Tomáši Necidovi z CSKA Moskva mají postup do osmifinále Evropské ligy na dosah další dva čeští fotbalisté. Spartaku Moskva s Markem Suchým stačí ve čtvrteční odvetě i porážka 0:1 či 1:2 s Basilejí, Leverkusen s Michalem Kadlecem si dokonce může dovolit v domácí odvetě s Metalistem Charkov prohrát o tři góly. Na dalších pět českých hráčů však čeká tvrdá dřina. Přímý přenos utkání VfB Stuttgart – Benfica Lisabon vysílá od 21:05 ČT4 a web ct4sport.cz.

Zatímco Leverkusen si klid do odvety zajistil dvěma góly Sama v závěru zápasu a vítězstvím 4:0, se Spartakem to v prvním duelu nevypadalo vůbec dobře. S Basilejí prohrával již o dva góly, po změně stran však zabojoval a v nastaveném čase si zajistil výhru, která z něj dělá adepta na postup.

Duel Spartaku s Basilejí by se však podobně jako zápas Petrohradu s Bernem nemusel ve čtvrtek vůbec odehrát, protože Rusko bojuje s mrazivým počasím. Teploty se pohybují na hranici minus 15 stupňů Celsia, což je limit FIFA. Při nižších teplotách má být zápas odložen. A to i proto, aby se UEFA vyhnula dalšímu protestu. Jeden poslalo již po úvodních zápasech Twente Enschede, kterému se nelíbilo, že minulý týden muselo hrát v mrazivé Kazani.

Zatímco Rusko bude usilovat hned o čtyřčlenné zastoupení v osmifinále, i když Kazaň bude mít po domácí prohře 0:2 s Twente hodně složitou úlohu, italskou ligu reprezentuje už jen Neapol. Ta nastoupí na půdě Villarrealu po předchozí bezbrankové remíze. V kdysi slavném klubu hodlají udělat vše pro postup, a to i přesto, že je v pondělí čeká možná klíčový souboj v italské lize s lídrem AC Milán, který jim může otevřít cestu k útoku na titul.

O postup musí tvrdě bojovat i lídr francouzské ligy Lille, za které nastupuje český stoper David Rozehnal. V první duelu doma jen remizoval 2:2 s PSV Eindhoven a souboj ofenzivně laděných mužstev slibuje útočnou podívanou i v odvetě. Zvláště když Lille musí na půdě soupeře skórovat.

Před dalšími čtyřmi Čechy jsou dveře do osmifinále již téměř zabouchnuté. Trio Jan Lecjaks, Ondřej Mazuch a Lukáš Mareček se bude s Anderlechtem snažit na půdě Ajaxu Amsterodam zvrátit tříbrankové manko z prvního duelu, ovšem při současné formě se to zdá jako nesplnitelná mise. Anderlecht totiž potřebuje vstřelit minimálně tolik branek, kolik dal za posledních pět zápasů dohromady.

Podobně obtížný úkol čeká i na Tomáše Sivoka a Besiktas Istanbul. Ten doma prohrál s Dynamem Kyjev 1:4 a v odvetě potřebuje vstřelil dokonce čtyři branky. Přitom vyhrál jediné z posledních šesti soutěžních utkání.

Program odvetných utkání Evropské ligy

17:00 Zenit Petrohrad - Young Boys Bern (první zápas 1:2),

19:00 Spartak Moskva - FC Basilej (3:2), Sporting Lisabon - Glasgow Rangers (1:1), PSV Eindhoven - Lille, Bayer Leverkusen - Metalist Charkov (4:0),

21:05 Villarreal - SSC Neapol (0:0), Sporting Braga - Lech Poznaň (0:1), Dynamo Kyjev - Besiktas Istanbul (4:1), Ajax Amsterodam - Anderlecht (3:0), Manchester City - Aris Soluň (0:0), Twente Enschede - Rubin Kazaň (2:0), VfB Stuttgart - Benfica Lisabon (1:2), Paris St. Germain - BATE Borisov (2:2).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články