Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Sparta uhrála s Liverpoolem bezbrankovou remízu

Praha - První ze dvou zápasů vyřazovací fáze fotbalové Evropské ligy mezi Spartou Praha a Liverpoolem skončil bez branek. V utkání skromném na brankové šance byli aktivnější i blíže gólu sparťané, ale hosté přijeli s cílem odvézt nerozhodný výsledek, a to se jim podařilo. Odveta se bude hrát za týden na anglické půdě. Duel nakonec sledoval důstojně zaplněný stadion, na slavný anglický klub se přišlo podívat 17 569 diváků. Zápas měl slavnostní nádech už před výkopem, kdy domácí fanoušci nachystali působivé choreo a oba tábory zpívaly klubové hymny.

Utkání v chladném počasí ale začalo opatrně. Sparta nečekaně poslala do hry Keriče s Abenou a především chorvatský rychlík si na atmosféru zvykal jen pomalu. Hosté chtěli v úvodu utlumit sparťanský nápor zdlouhavým držením míče, ale po desetiminutovém oťukávání začali domácí potvrzovat, že jsou na časný jarní start nachystaní. První střelecký pokus směrem k brance Liverpoolu vyslal po čtvrthodině Kerič, ale byl nepřesný stejně jako vzápětí Matějovský. Mnohem nebezpečněji vyzněla akce z 35. minuty, kdy po sparťanském brejku Pamič obloučkem přestřelil.

Záznam utkání Sparta - Liverpool sledujte zde

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Sparta - Liverpool

Vzápětí přišla největší šance domácích: Kerič prošel do šestnáctky a přenechal míč Matějovskému, který pálil přesně, ale obětavým pádem odvrátil nebezpečí Kyrgiakos. "To mě mrzí hodně. Protože brankář už zřejmě šel na opačnou stranu a já mu chtěl dát míč do protipohybu. Velká škoda," poznamenal Matějovský.

Ohlasy trenérů:

Jozef Chovanec: "Urazili jsme v pohárech nějaký kus cesty, ale trochu jsme měli obavy, jak se do našeho výkonu promítne zima. Ukázalo se dobře, že jsme zvolili přípravu s těžkými soupeři, ale stále ještě byla pauza na našem výkonu znát, především ve větší lehkosti s míčem."

Kenny Dalglish: "Nebyl to pro nás lehký zápas a opravdu jsme zde chtěli předvést více ofenzivy, ale s tou sestavou jsme uhráli nakonec, co bylo třeba. Není to sice zcela ideální pohárový výsledek, ale mohlo to dopadnout i hůře. A odveta bude o něčem úplně jiném."

Velký den prožil chorvatský fotbalista Andrej Kerič, který má za sebou překvapivou premiéru v rudém dresu. Je to pro něj velká satisfakce po protahování jeho přestupu z Liberce. "Je to největší den v mém životě. Bylo to jako sen, nastoupil jsem poprvé za Spartu a hned proti Liverpoolu! Mohli jsme klidně i vyhrát, i když za tento výsledek bychom byli před zápasem asi rádi," prohlásil nadšeným hlasem.

Liverpool si přijel pro remízu

Hosté nepůsobili zvlášť nebezpečně, v ofenzivě byli hodně nepřesní a svými tvrdými souboji s Řepkou zaujal pouze útočník Ngog. "Zdálo se mi, že sem přijeli hlavně neinkasovat a spoléhají na domácí odvetu. Ale užili jsme si to, protože takové zápasy se nehrají každý den," uvedl spokojený obránce Ondřej Kušnír. Také Řepkův stoperský parťák Erich Brabec prý od Liverpoolu čekal víc. "Je to velký klub, nechci snižovat jeho kvalitu. Ale my jsme se na ně zřejmě velmi dobře připravili. Jen je škoda, že jsme něco nepřetavili v gól," prohlásil Brabec.

I proto se brankář Blažek dostal k výraznějšímu zákroku až téměř po hodině hry, kdy musel likvidovat nebezpečný centr z levé strany. Hosté stále čekali na nečekaný výpad, v 70. minutě se dostal Maxi k prvnímu vážnějšímu ohrožení, ale po průchodu šestnáctkou poslal míč vedle.

Erich Brabec:

"Asi jsme byli k vítězství blíž a muselo být vidět, že chceme vyhrát. Ale s takovým týmem musíme brát i remízu. Na to, že jsme nehráli dva měsíce, to bylo z naší strany velmi kvalitní. Do ničeho jsme je skoro nepustili a sami hrozili víc."

Sparta se dostala znovu ke střele až v 63. minutě, kdy tvrdě hlavičkoval mimo Kweuke. Stejný hráč měl velkou šanci v 76. minutě, krátce poté, co rozhodčí musel na dvě minuty přerušit zápas kvůli dýmovnici vhozené ze sparťanského kotle. Po rohu se kamerunský útočník dokázal nejlépe zorientovat a pálil k tyči, ovšem Reina prokázal postřeh. Na Vackovu ránu pak ani dosáhnout nemusel, protože šla mimo.

Sparťané jsou spokojeni a na odvetu si věří

Český mistr sice svého soupeře herně i statisticky předčil, ale anglický velkoklub veze z Letné remízu. "V zápasech se soupeři takového kalibru z remízy zklamaní být absolutně nemůžeme. Bezbranková remíza je pro venkovní odvetu navíc nadějný výsledek. Když tam dáme branku, bude to hodně hrát pro nás," doufá útočník Václav Kadlec.

Sparťany těší, že k odvetě, která je na programu příští čtvrtek, odjedou s nadějí. "Je jasné, že na Anfield Road to bude úplně jiný zápas. Oni jsou doma skvělí a ukážou víc než dnes. Ale nemusíme mít strach. Dnešním výsledkem se naše šance trošičku zvětšily," prohlásil Brabec. "Je to vyrovnané, šance jsou padesát na padesát," věří ve sparťanskou formu Kušnír.

Sparta Praha - FC Liverpool 0:0

Rozhodčí: Meyer - Rafati, Wingenbach (všichni Něm.). ŽK: Řepka - Ngog, J. Cole. Diváci: 17 569.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články