Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bílek: Ve Španělsku musíme hrát úplně jinak

Praha – Češi v Chorvatsku dostali tvrdou lekci. Prohra 2:4 v přípravném utkání v Chorvatsku nevěstí nic dobrého o aktuální formě týmu, který se přitom v Pule chtěl naladit na březnový souboj v kvalifikaci o postup na ME ve Španělsku. Především čtyři inkasované branky, které česká reprezentace dostala poprvé ve své samostatné historii od roku 1994, jsou před soubojem se španělskou drtivou ofenzivou velkým varováním. V kvalifikačním utkání tak podle trenéra Michala Bílka Češi sehrají úplně jiné utkání, a pokud budou chtít uspět, nesmějí dělat tolik chyb.

Michal Bílek, na kterého se valí kritika od nástupu do funkce od podzimu roku 2009, má starostí nad hlavu. Dosud mu dělala problémy hlavně útočná fáze a zdálo se, že na obranu, která ve třech zápasech po sobě neinkasovala, se může spolehnout. Ale čtyři góly v Čechově síti v Pule i další chyby ukázaly, že i ta je v rozvalinách. "Dostali jsme čtyři branky, což je strašně moc. Dvojnásob mrzí, že to bylo po individuálních chybách nebo po malém důrazu. Je to zbytečná porážka. Kdybychom lépe zvládli některé fáze, hlavně šance, vůbec k ní nemuselo dojít," řekl na dnešní tiskové konferenci Bílek.

Michal Bílek:

"Jak jsem předpokládal, že to bude v Chorvatsku a ve Španělsku podobné, tak to bude úplně jiné. Ve Španělsku budeme muset hrát jiným způsobem, budeme víc zatlačeni do defenzivy a budeme víc vycházet z obranného bloku."

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Chorvatsko - Česko

Rekordní gólový příděl v Pule je o to horší, že v obraně nastoupili všichni ti, kdo jsou podle převažujícího mínění nejlepší, a Bílek bude v pokračování kvalifikace těžko sahat k nějakým zásadním změnám. K Romanovi Hubníkovi, Pospěchovi a Kadlecovi se vrátil po zranění Sivok. Pokud se jeho svěřenci dopustí stejných chyb v defenzivě jako v Chorvatsku, nemají podle Bílka ve Španělsku sebemenší šanci na úspěch. "Je pravda, že třeba Roman Hubník byl u dvou gólů, ale určitě ho nebudu vyndavat ze sestavy," uvedl. Stoperská dvojice Hubník, Tomáš Sivok má dál trenérovu důvěru. Druhý jmenovaný mu navíc udělal radost, že se tak rychle vrací do formy po vážném zranění. "Zvládnul utkání dobře, to je pozitivní zpráva," uvedl Bílek.

Bílkova bilance u reprezentace se zhoršila na šest porážek při čtyřech výhrách a jedné remíze a skóre 14:13. Přitom soupeři byli vesměs průměrní až podprůměrní, se Španělskem sotva srovnatelní. "Nesmíme Španělům dát vůbec žádný prostor, musíme víc vyhrávat souboje a být vzadu pevnější. Prostě podstatně zlepšit celou práci v defenzivě, a to není jen o obranné čtveřici," nastínil Bílek.

Bílek sestavu už moc měnit nebude

Bílek těžko může spoléhat na to, že tým spasí nějaký nový objev, i když plzeňský záložník Petržela při svém středečním debutu v základní sestavě naznačil, že by pro pravý kraj zálohy mohl být tím správným řešením. Ofenzivě by určitě pomohl návrat Baroše, s 38 góly daleko nejlepšího střelce současné reprezentace. V Turecku se po vleklých zdravotních problémech pomalu dostává do hry, ale vůbec není jisté, jestli bude pro tým takovým přínosem jako v dobách své největší slávy. Kouč národního týmu věří, že proti Španělům už bude moci Baroše využít. "Počítám a doufám, že už bude k dispozici. Jinak ke změnám v týmu moc nedojde, dodal.

Chorvatský tisk si všímá kuriózního gólu

Za představení, na které budou Chorvati dobře vzpomínat, označil utkání list Večernji list. Nejvíce si všímá gólu, který Čechovi ze čtyřiceti metrů dal Iličevič. Píše, že nejlepší světový brankář se pustil do zbytečného kličkování 25 metrů od své branky, v tísni přihrál nejbližšímu spoluhráči, ten o míč vmžiku přišel a následoval lob Iličeviče do prázdné branky.

Podle Slobodne Dalmacie zlom v utkání přinesly dva okamžiky - fenomenální gól Kaliniče na 3:2 a odchod ze hřiště Tomáše Rosického. Bez hlavního dirigenta hra hostů ztratila identitu. K tomu se pak připojila chyba Čecha, čtvrtý gól a bylo hotovo. List kritizuje domácí, že po dvaceti minutách svižné hry a rychlém dvougólovém vedení nepochopitelně zařadili menší rychlost a lepší hru ve druhé polovině prvního poločasu pak Češi využili ke vstřelení dvou branek. Nepřítomnost Modriče v této fázi hry bila do očí, stejně jako špatná forma chorvatského tandemu stoperů.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články