Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Češi dostali v generálce na Španěly čtyři góly

Pula (Chorvatsko) - Čeští fotbalisté v dnešním přípravném utkání v Chorvatsku prohráli 2:4 a nevyšla jim generálka na březnový zápas evropské kvalifikace proti úřadujícím mistrům světa a Evropy ve Španělsku. Tým kouče Michala Bílka v Pule v prvním zápase letošního kalendářního roku selhal především v obraně. Češi v samostatné reprezentační historii poprvé v zápase inkasovali čtyři branky. Hosté v Chorvatsku už ve 13. minutě prohrávali o dvě branky, do poločasu ještě stačili vyrovnat Sivok s Rosickým. Na další dvě trefy domácích po poločase ale už reagovat nedokázali. Dvěma trefami se blýskl Kalinič, jednou zamířili do černého Eduardo a Iličevič.

Češi v Chorvatsku toužili zatřást s třináctizápasovou neporazitelností domácího týmu, a přestože v Pule nasadili jediného klasického útočníka Rezka, patřily jim úvodní minuty. Debutant v základní sestavě Petržela se rychle blýskl dvěma nadějnými akcemi na pravé straně zálohy, ale o to trpčí bylo pro hosty následné vystřízlivění. Chorvaté udeřili hned z první akce, byť zaváněla ofsajdem. Kalinič v ofsajdovém postavení pouštěl přihrávku na volného Eduarda, který našel skulinu mezi nohama brankáře Čecha, a kanonýr s brazilskými kořeny okusil gólovou radost.

Pokud Češi v Pule chtěli testovat hlavně soudržnost obrany před těžkým zápasem ve Španělsku, pětiminutovka v první čtvrthodině pro ně musela být velkým varováním. Hned ve 13. minutě si Kalinič nerušeně naskočil na centr, důrazně ve vzduchu odstavil stopera Romana Hubníka a zajistil domácím už dvoubrankový náskok.

Je nám líto, video expirovalo.
Chorvatsko - Česko

Češi dohnali dvoubrankovou ztrátu

Nejprve ve velké šanci selhal Plašil, avšak čtyři minuty po druhé inkasované brance si nachystali gólovou odpověď: Na Plašilův roh naskočil navrátilec do sestavy Sivok a gólman Runje jeho hlavičku krotil až za brankovou čarou. Sivok se tak v národním týmu uvedl stejně jako loni v červnu, kdy také proti Spojeným státům skóroval, než jej vyřadilo zranění kolena.

Snížení Chorvaty znejistilo. Brankář Runje si málem při odkopu napálil rotující míč do vlastní brány, závěr první půle si podmanil český tým a herní zlepšení dokumentoval i druhou brankovou akcí. Petrželův centr chytře přenechal Rezek nabíhajícímu Rosickému a reprezentační kapitán ranou zblízka ukončil čekání na svoji první branku v letošní sezoně.

Ohlasy českých hráčů

Tomáš Sivok: "Dostali jsme strašně lacino první dva góly. A když jsme se skvěle dotáhli, tak to zase ztratíme. Takový zápas už musíme mít pod kontrolou."

Petr Čech: "Pro brankáře je to ten nejhorší možný pocit. Vlastně jsem si nesáhl na míč a čtyřikrát jsem pro něj šel do brány."

Rosického vyrovnání českému týmu zjevně dodalo elán. Nový muž na hřišti Necid hned po přestávce nebezpečně dorážel na chorvatskou branku společně s Plašilem. Českou ofenzivu přišel navíc povzbudit i nejlepší ligový střelec Michal Hubník, který se na hřišti sešel s bratrem Romanem, a v českém týmu se tak po téměř devíti letech objevila sourozenecká dvojice.

Na druhé straně se ale zase radovali efektivní Chorvaté, kteří přitom dlouho vypadali, jako by ani neměli zájem hrát. Po hodině hry čeští zadáci znovu nepokryli dlouhý pas z hloubi pole, Kalinič využil toho, že mu Čech nezmenšil střelecký úhel, a ranou pod břevno domácím vrátil vedení. To se v 74. minutě podruhé v zápase navýšilo na dvě branky. Brankář Čech vyrazil do hřiště zabrzdit další kontr domácích, po dvou kličkách protihráčům předal míč Polákovi, ten jej ztratil a Iličevič z 45 metrů poslal oblouček do opuštěné brány. Nyní tak bude Čech v kronikách uveden jako první brankář v historii české reprezentace, jenž v zápase inkasoval čtyřikrát.

Bílek: Musíme zvednout hlavu

Bílek byl po zápase skleslý. I z toho, že česká reprezentace poprvé v samostatné historii inkasovala čtyřikrát. "Nemluvil bych přímo o facce, ale musíme zvednout hlavu. Dopouštěli jsme se tolika individuálních chyb, jaké si proti tak kvalitnímu celku, jako je Chorvatsko, dovolit nemůžeme. Z toho jasně vyplývá, že příští měsíc ve Španělsku musíme být v defenzivě mnohem pevnější, jestli chceme myslet na lepší výsledek," řekl Bílek po utkání v Pule.

Čeští reprezentanti podle něj hrubě pochybili především před inkasovanými góly. "Dostat čtyři branky je prostě špatné, některé branky byly vysloveně zbytečné. Musíme si ty chyby co nejdříve vysvětlit, aby se to pokud možno neopakovalo," řekl Bílek.

Chorvatský trenér Slaven Bilič oslavil své 35. vítězství na lavičce Chorvatska. Ze 49 duelů prohrál jen čtyřikrát. "Musíme se dívat na zápas jako celek. V prvním poločase jsme třeba určitě nebyli lepší, Češi ukázali, že mají zažitý systém jako leckterý klub. Těžko říci, jestli tak chybovali v obraně. Někdy je nutné ocenit i útočící tým, protože první tři naše gólové akce byly skvělé," prohlásil Bilič.

Chorvatsko - ČR 4:2 (2:2)

Branky: 13. a 61. Kalinič, 9. Eduardo, 74. Iličevič - 20. Sivok, 45. Rosický. Rozhodčí: Orsato - Tonolini, Di Fiore. ŽK: Dujmovič - Kadlec. Diváci: 9 200.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články