Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Favorité potvrdili postup: dál jdou Doněck, Arsenal i AS Řím

Praha - Arsenal, Šachtar Doněck a AS Řím se staly posledními osmifinalisty fotbalové Ligy mistrů. Rozhodly o tom výsledky závěrečného hracího dne základních skupin. Utkání Žilina - Spartak Moskva narušily výtržnosti fanoušků ruského klubu, kvůli nimž musel být zápas krátce po začátku na dvacet minut přerušen. Žilina sice vedla, ale nakonec prohrála 1:2 a při své premiérové účasti v elitní soutěži nezískala ani bod.

Arsenal nezačal proti Partizanu Bělehrad přesvědčivě, ale na nohy mu pomohl faul na Van Persieho, po němž penaltu ve 30. minutě nizozemský kanonýr sám proměnil. Český reprezentační kapitán Tomáš Rosický dostal po předchozí zápasové sérii volno a duel strávil pouze mezi náhradníky, kde musel s obavami sledovat vývoj utkání, v němž hosté nedlouho po pauze vyrovnali.

Anglický klub se nemohl spolehnout na výsledek z Doněcku, a tak pokračoval v ofenzivě a trenér Wenger měl štěstí při střídání. Do hry poslal Walcotta a pravé křídlo strhlo vedení na stranu Arsenalu, postup domácích potvrdil gólem na 3:1 vzápětí Nasri. Pět minut před koncem byl vyloučen po faulu Sagna a přijde minimálně o první jarní vyřazovací duel.

V Doněcku vývoj londýnského duelu pozorně sledovali, vlastní bezbrankový výsledek jim pohodlně stačil, a tak se nepotřebovali nikam hnát. Hosté z Bragy museli riskovat, hru otevřeli a v závěru dvakrát inkasovali. Domácí si vítězstvím zajistili první místo ve skupině. Tomáš Hübschman strávil utkání mezi náhradníky Šachtaru.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Arsenal - Partizan Bělehrad

Záznam utkání Real Madrid - AJ Auxerre sledujte zde


Cestu za postupem zvládl také AS Řím, kterému stačilo na půdě Kluže uhrát nerozhodný výsledek, ale po brance Borriella rychle vedl 1:0. Nakonec mu nemuselo vadit, že o těsnou výhru v závěru přišel a remizoval 1:1. Ohrozit ho mohla pouze Basilej, která však prohrála 0:3 na půdě Bayernu Mnichov.

Real Madrid v kombinovaném složení vyhrál 4:0 nad Ajaxem, ale těsně před poločasem přišel o rezervního gólmana Jerzyho Dudka, kterého musel vystřídat Aldán. Španělský klub se už v prvním poločase díky Benzemovi stal prvním klubem v historii soutěže, který nastřílel 300 branek. Benzema nakonec dal hattrick a rázně odpověděl kritikům, kteří mu vyčítali slabé výkony po přestupu do Madridu.



Do historie soutěže málem nerada vstoupila Žilina, která sice vedla nad Spartakem, ale hosté góly Alexe a Ibsona skóre otočili. Slovenský klub s 19 góly ve vlastní síti vyrovnal rekord v počtu inkasovaných branek v základní části. Navíc se Žilina stala šestým týmem, který ve skupině nevybojoval ani bod.

Zápas provázely výtržnosti hostujících fanoušků, utkání bylo krátce po zahájení na dvacet minut přerušeno. Hostům lehce kazí radost z výhry i skutečnost, že střelec druhé branky Ibson byl vyloučen a bude chybět v jarních bojích Evropské ligy, kde může Spartak narazit i na Spartu Praha. Ve stejné skupině potvrdila současnou krizi Chelsea, která i s Petrem Čechem v brance prohrála 0:1 na hřišti Olympique Marseille.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články