Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fotbalové MS 2018 bude v Rusku, o čtyři roky později v Kataru

Curych - Fotbalové mistrovství světa v roce 2018 uspořádá Rusko, o čtyři roky později se bude hrát v Kataru. V Curychu o tom rozhodli členové výkonného výboru mezinárodní fotbalové federace FIFA. Obě země budou hostit šampionát poprvé v historii. Rusko dostalo přednost před Anglií a společnými kandidaturami Španělska s Portugalskem a Belgie s Nizozemskem. Katar, jehož volba je velkým překvapením, vyhrál před Austrálií, Japonskem, Jižní Koreou a Spojenými státy. Nejbližší světový šampionát v roce 2014 zorganizuje Brazílie.

Jména zemí z "vítězných" obálek vytáhl šéf FIFA Sepp Blatter. Zároveň ocenil i kandidatury, které nakonec neuspěly. "Expandujeme do nových zemí. Mistrovství nikdy nebylo v Rusku, ve východní Evropě, na Středním východě a v arabském světě. Tyto oblasti na mistrovství čekaly dlouho a já jsem šťastným prezidentem, když můžu mluvit o rozšíření fotbalu," řekl Blatter. 

V tajné volbě volilo 22 delegátů. Původně jich mělo být o dva víc, ale Amos Adamu z Nigérie a Reynald Temarii z Tahiti byli z hlasováni vyloučeni. Reportéři deníku Sunday Times je totiž skrytou kamerou usvědčili z toho, že byli ochotni hlasovat za úplatek.

MS & čísla

Šampionát v Kataru má hostit dvanáct stadionů v sedmi městech; tři z nich je třeba nyní renovovat, devět bude úplně nových. Šestnáct stadionů bude hostit šampionát v Rusku, tři z nich už jsou hotové. Zatímco v malém Kataru bude šampionát pro účastníky příjemný díky překonávání krátkých vzdáleností, turnaj v Rusku bude úplným opakem. Nejvzdálenější pořadatelská města Kaliningrad a Jekatěrinburg od sebe dělí 3140 kilometrů a automobilem se dá trasa zdolat asi za 46 hodin.

Ruská sportovní diplomacie tak slaví další velký úspěch, v roce 2014 uspořádá Soči zimní olympijské hry. Dnes se v curyšském veletržním centru radovali také členové jeho "hvězdné" delegace v čele s kapitánem fotbalové reprezentace Andrejem Aršavinem, tyčkařskou světovou rekordmankou Jelenou Isinbajevovou nebo oligarchou a majitelem Chelsea Romanem Abramovičem.

Do Curychu se po oznámení ruského úspěchu chystal rozjet také bývalý prezident a současný premiér Vladimir Putin, který před volbou částečně zpochybňoval její regulérnost. "Pověřili jste nás pořádáním mistrovství světa a já i všichni ostatní můžeme slíbit, že nikdy nebudete litovat. Vytvářejme spolu historii," uvedl Putinův zástupce Igor Šuvalov.

Triumf Kataru je překvapením, hlavním favoritem na vítězství ve volbě byla
Austrálie. Katar je s 1,5 milionem obyvatel také nejmenší zemí, která kdy největší fotbalový svátek hostila. Arabská země, za jejíž úspěch lobboval někdejší nejlepší fotbalista světa Zinédine Zidane, je také fotbalovým trpaslíkem a v žebříčku FIFA jí patří až 113. místo. 

Katar se neúspěšně ucházel o pořádání letní olympiády v roce 2016, ale dnes se dočkal na fotbalové půdě. "Díky za takovou šanci, kterou fotbal dál expanduje. Budete hrdí na nás, budete hrdí na Střední východ," řekl Hamad bin Chalífa Sání, šéf katarské kandidatury. Katařané slibují, že šampionát neovlivní ani velké horko, které v zemi během června a července panuje a teploty zde šplhají až k 50 stupňům Celsia. Problémy mají vyřešit moderní klimatizované stadiony.

Vizitky pořadatelských zemí

RUSKO
Motto: Připraveni inspirovat 
Pořadatelská města: Jaroslavl, Jekatěrinburg, Kaliningrad, Kazaň, Krasnodar, Moskva, Nižnij Novgorod, Petrohrad, Podolsk, Rostov na Donu, Samara, Saransk, Soči, Volgograd
Počet stadionů: 16 (z toho tři již existují, zbytek v plánu nebo ve výstavbě) 
Předpokládaná celková kapacita: 3,141.000 diváků

KATAR
Motto: Očekávejte úchvatné
Pořadatelská města: Dajján, Dauhá, Chaur, Rajján, Šamál, Umm Salál, Vakra
Počet stadionů: 12 (z toho tři již existují, zbytek v plánu nebo ve výstavbě) 
Předpokládaná celková kapacita: 2,869.000 diváků

Šťastní zástupci Kataru a Ruska
zdroj: ČTK/AP
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články