Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Násilí na stadionech je podle vlády méně, boj s ním ale zdaleka nekončí

Praha - Vláda souhlasila s materiálem ministerstva vnitra, který popisuje násilí na českých fotbalových stadionech a boj s ním. Policii se podle premiéra Petra Nečase v této oblasti podařilo dosáhnout pozitivních výsledků. Zpráva konstatuje, že scéna českých "hooligans" je v útlumu. Přesto ministr vnitra Radek John zdůraznil, že policisté hodlají v nastoupeném trendu pokračovat. Významně prý chtějí využívat například možnosti zakázat konkrétním fotbalových chuligánům vstup na stadiony. Zkušenosti z podzimní ligy však o velkých úspěších nevypovídají.

V koncepci boje s diváckým násilím je policie podle Johna velmi úspěšná. "Za poslední rok a půl bylo celkem 230 kritických fotbalových utkání a pouze na devíti z nich došlo k incidentům," uvedl John.

Jenže ministr neuvádí správné údaje. Počet všech zápasů je 230, rizikových však bylo jen kolem 60, což tedy znamená, že zhruba při každém šestém duelu pořadatelé nebo policie práci nezvládli. Reálně to ve fotbalové sezóně vychází na jeden nezvládnutý zápas měsíčně.

Je nám líto, video expirovalo.
Petr Sehnoutka a Jindřich Rajchl v Událostech, komentářích

Zákazy se neplýtvá

Přestože policie během každého problémového zápasu zadrží několik fanoušků, zákaz vstupu na stadion dostali od ledna zatím čtyři lidé. "V porovnání s jinými alternativními tresty je to číslo nízké, ale to se asi odvíjí od počtu skutků, které jsou stíhány," uvádí Andrea Matoušková z Mediační a probační služby. John upozornil, že věc se "teprve rozjíždí". Policisté ale institut zákazu hodlají v budoucnosti využívat "velmi intenzivně".

Také jiné tresty, například ty vzájemné mezi jednotlivými institucemi, pokulhávají. Policie před rokem a půl vyměřila klubu pokutu 80 tisíc korun za svůj zásah, po roce přetahování a hádek však sankci odpustila.

Podle zprávy však scénu i přes současný útlum nelze podceňovat. Má stále velmi silný potenciál a k jejímu oživení může vést fotbalové Mistrovství Evropy 2012 v Polsku a na Ukrajině.

Zástupci vnitra se podle Johna dohodli s Českomoravským fotbalovým svazem, že po konci sezony vyhodnotí platná opatření na stadionech a domluví se na případných dalších krocích, například na instalaci kamerových systémů k snazší identifikaci výtržníků. K dispozici prý je i mobilní kamerový systém. "Chybí ještě kamerové systémy, které by dál odhalily nejen lidi, kteří už mají zákazy vstupu na stadiony, ale i třeba další, kteří jsou hledaní," uvedl předseda ČMFS Ivan Hašek.

"Jednoznačně je shoda na tom, že pořádání samotné akce a pořádek při akci je věcí pořadatelů. Policie nebude dělat pořádkovou službu," uvedl John. Policisté prý mají zabraňovat násilným trestným činům především před stadionem a dovnitř se dostanou jen v situaci, kdy pořadatelská služba situaci nezvládne.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články