Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Fanoušci na ligu nechodí. Je to začarovaný kruh, tvrdí funkcionáři

Praha – Český fotbal stále nevybředl z dlouhotrvající krize. Svazoví funkcionáři řeší velké množství kauz, které ne a ne ukončit. Atraktivita ligy s odchody kvalitních hráčů do zahraničí klesá a fanoušci ztrácejí trpělivost. Návštěvnost české nejvyšší soutěže je velmi nízká. O palčivých problémech fotbalových klubů promluvili v pořadu Na slovíčko generální ředitel Slavie Miroslav Platil, místopředseda představenstva Jablonce Miloslav Pelta a teplický ředitel František Hrdlička.

Do ochozů si najde cestu už jen hrstka nejvěrnějších. "Už to není pouť, která patřila k nedělnímu odpoledni, kdy jsme se těšili, že půjdeme na fotbal, viděli jsme za každým utkáním spoustu zážitků. Fotbal by musel změnit atraktivitu," domnívá se Platil. "Největší problém je dostat na stadion mladou generaci," doplnil Pelta.

Cesty ke zlepšení neblahé situace nejsou jasné a jednoduché. "Je to začarovaný kruh, ze kterého momentálně nevidím žádné východisko. Atraktivnost hry je také daná tím, že musíte mít kvalitní hráče. Jenže kvalitní hráči odcházejí do zahraničí," upozornil teplický Hrdlička.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

210954.jpg210955.jpg210956.jpg

Český fotbal se kazí zevnitř

Za úpadek diváckého zájmu mohou z velké části funkcionáři sami. "Produkt likvidujeme zevnitř," domnívá se Pelta. "Volbou Ivana Haška jsme čekali, že přinese čerstvý vzduch a zlepší se klima v českém fotbalu. Problémů je ale ještě víc. Jsem z toho nešťastný," řekl Pelta, který také zdůraznil, že mezi funkcionáři chybí důvěra a mizí úcta. "Jestli něco funguje, že utkání jsou férově řízená. Zaplaťpánbůh, že tohle máme ještě v rukou," dodal.

František Hrdlička, ředitel FK Teplice:

"Je přefotbalováno. Když se podíváte na televizní přenosy, vidíte z ligy čtyři přímé přenosy, vidíte anglickou ligu, srovnání. Myslím si, že českému fanouškovi chybí reálný odhad, co jsou české kluby schopné dokázat a co nejsou."

Hrdlička stále prosazuje větší autonomii

"Chybí tu základní pochopení, že je to náš společný produkt a že bychom ho měli ošetřovat společně. Jedni bez druhého nemáme smysl. Potřebujeme mít férového a zdravého soupeře. To je jeden ze základních předpokladů," prohlásil Platil.

Hrdlička v této souvislosti zdůraznil, že je třeba posílit autonomii ligy. "Velký problém je zapříčiněn tím, že český fotbal je stále občanské sdružení, kde je kolektivní vina a také kolektivní nezodpovědnost. Jsem dlouhou dobu propagátorem samostatnosti ligy, dlouhá léta se snažím přesvědčit kolegy, aby do toho šli. Myslím, že doba už nazrála," uvedl Hrdlička.

Hlavní zprávy