Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sparta otočila zápas v Lausanne a je blízko postupu

Lausanne - Sparťanští fotbalisté vezou ze čtvrtého utkání v Evropské lize v Lausanne vítězství 3:1 a přiblížili si tak postup do vyřazovací fáze soutěže. Podobně jako v domácím duelu se stejným soupeřem museli výsledek otáčet, protože brzy prohrávali. Stejně jako před deseti dny v Liberci vybojovali výhru svými góly afričtí útočníci Kweuke a Wilfried, který se trefil dvakrát. Sparta má nyní před třetím Palermem čtyřbodový náskok a do dalších bojů ji posune i remíza v následném vzájemném duelu, zatímco švýcarský celek je už bez šance na postup.

Sparta začala jako správný favorit ofenzivně, jen za prvních patnáct minut měla pět slibných šancí, ale na góly vedl soupeř. V šesté minutě po trestném kopu přišla tradiční nedůslednost ve středu šestnáctky, kde se prosadil Katz a dostal domácí do vedení. Hosté se dostávali poměrně jednoduše před domácího gólmana Favreho, ale tam se zdáli neškodní. Kucka, Kladrubský, Wilfried pálili z nadějných pozic buď mimo, nebo do valu domácích obránců, a když se už podařilo Kweukemu protlačit míč za brankáře, nahradil ho na brankové čáře Silvio.

Záznam utkání Lausanne - Sparta sledujte zde

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Lausanne - Sparta

Jenže sparťanské nadějné akce se brzy vyčerpaly. Český mistr se začal přizpůsobovat domácí jednoduché hře a naopak se nevyrovnal s verdikty běloruského rozhodčího. Nákopy na Kweukeho neměly úspěch, i když jeho pokus z 35. minuty domácí obranu pořádně vylekal. Když už se zdálo, že Sparta půjde do kabiny za nepříznivého stavu, přišlo vyrovnání z akce po Adiabově autu. Vacek propasíroval míč až k Wilfriedovi, jenž se čtvrtým gólem v soutěži dotáhl na čelo střeleckého pořadí a dostal svoje barvy znovu do hry o potřebné vítězství.

Druhý poločas už byl mnohem klidnější, alespoň co se týče brankových situací na obou stranách. Domácí už viditelně více zatáhli za defenzivní brzdu a Sparta se těžko prosazovala. Patnáct minut před koncem ale dokonal obrat po africké spolupráci Kamerunec Kweuke, jenž nádherným lobem zužitkoval Wilfriedovu přihrávku.

Jozef Chovanec, trenér Sparty:

"Máme sice slibný náskok a dnešní výsledky hodně zvýšily naše šance, ale ještě nemáme zdaleka nic jasného. Čekají nás dva těžké duely."

Sparťané si však v závěru málem nechali vzít vítězství stejně jako v Praze. Brabec totiž nepochopitelně "namazal" Marazzimu, který šel sám na branku, na rozdíl od Kweukeho ji však lobem minul. Navíc rozhodčí už předtím odmával aut. A tak Sparta vedení uhájila, navíc v šesté minutě nastavení Wilfried svým druhým gólem v utkání a pátým ve čtyřech zápasech skupiny rozhodl.

Chovanec: Výhře výrazně pomohl vyrovnávací gól

Podle trenéra Jozefa Chovance byly hlavními příčinami sparťanské výhry gól do šatny před přestávkou a větší důraz v koncovce po změně stran. Mrzel ho úvod zápasu, v němž jeho svěřenci spalovali jednu šanci za druhou a navíc opět udělali chybu při obraně standardní situace. "Chtěli jsme se vyvarovat podobnému průběhu, který nás stál hodně sil a nakonec body v domácím duelu. Jenže znovu jsme brzy inkasovali a v koncovce byli neuvěřitelně málo agresivní," připomněl kouč.

Z toho Spartu vysvobodila až branka do šatny. "Naštěstí vyrovnání přišlo v pravý čas, před přestávkou je takový gól vždy zklidňující. Zklidnit jsme potřebovali ale celou hru po pauze, protože hra nahoru dolů by nám nesvědčila, domácí rychlé kombinační akce by nám mohly dělat potíže. Hlavní bylo kontrolovat hru, protože nějaké vydařené akce přijít musely," naznačil poločasové rady z kabiny.

FC Lausanne - Sparta Praha 1:3 (1:1)

Branky: 6. Katz - 45. a 90.+6 Wilfried, 75. Kweuke. Rozhodčí: Kulbakov - Savickij, Maljutsin (všichni Běl.). ŽK: Sonerat, Katz - Kucka, Wilfried, Kladrubský, Matějovský. Diváci: 8 000.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články