Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta touží napravit pohárový kolaps, čekají ji Teplice

Praha - Po dvou týdnech a reprezentační přestávce se znovu rozjíždí fotbalová liga, která už pomalu směřuje do podzimního finiše. Hlavním tématem 12. kola bude, zda po něm druhá Sparta, jež hostí Teplice, zmenší své devítibodové manko na vedoucí Plzeň. Od Západočechů se však klopýtnutí v souboji s posledním Brnem nečeká, Viktoria touží natáhnout svoji rekordní vítěznou sérii už na jedenáct zápasů. Kolo uzavře pondělní moravské derby mezi Slováckem a zatím třetí Olomoucí. Zápas Sparta–Teplice vysílá ČT4 dnes od 18:20, pondělní dohrávku pak ČT2 od 18:00. Oba zápasy můžete sledovat také na webu SportŽivě.cz.

Rozjetá Plzeň přivítá Brno, které je pro ni oblíbeným sokem. Viktoriáni s Brnem už devět zápasů za sebou neprohráli. Zápas nenabídne jen souboj prvního a posledního týmu ligy, poměří se také nejlepší útok v soutěži, jímž disponuje Plzeň, s nejvíce propustnou obranou, která sráží Brno. "Chceme potvrdit první místo v tabulce a získat povinné tři body. Ale také vím, že Brno nepatří na dno tabulky. Podcenit ho by se mohlo ošklivě vymstít," řekl kouč Pavel Vrba. Zbrojovka si na půdě vedoucího celku tabulky nedělá velké ambice na bodový zisk. "Šance vždycky je. I když současný tým Plzně nemá vůbec žádnou slabinu," uvedl kouč Karel Večeřa.

Sparta při stíhání Plzně nesmí zaváhat s Teplicemi. Očekávat se dá utkání skromné na branky; v posledních pěti vzájemných zápasech padly jen dvě, pokaždé na sparťanské straně. Teplice naposledy letenskou obranu pokořily před třemi lety. Sparta se doma bude chtít revanšovat za šokující vyřazení z Ondrášovka Cupu druholigovým Sokolovem. Kouč Jozef Chovanec ví, že utkání bude především otázkou dobývání teplické obrany. "Soupeř na defenzivu v posledních letech sází, ale pozor si musíme dát i na některé brejkové hráče. Jsme ale rádi, že se po sérii tří zápasů venku konečně představíme doma. S blížícím se koncem podzimu je každý takový zápas důležitý," řekl Chovanec.

Je nám líto, video expirovalo.
Pozvánka na utkání Sparta-Teplice

Jen pět dnů po vzájemném utkání v Ondrášovka Cupu se Ústí nad Labem znovu utká se Slavií. Půjde o první vzájemný ligový duel obou soupeřů, kteří se v tabulce vedle sebe krčí na patnáctém a čtrnáctém místě. Zatímco v poháru se z výhry 3:2 radovala Slavia, Ústí jí to chce doma v lize vrátit. "Naším cílem v poháru bylo Slavii potrápit a ještě více snížit její sebevědomí, což se nám snad podařilo. Teď to chceme doma využít," řekl trenér Svatopluk Habanec. Slávisté sice vydřeli pohárový postup, ale v lize prožívají zlé období. Mají stejně bodů právě jako předposlední Ústí, od nějž by se nyní rádi odpoutali.

Jablonec se před reprezentační přestávkou konečně chytil a po třech prohrách doma porazil Ústí zásluhou dvou branek Pekharta, který potvrdil střeleckou formu i následnými dvěma zásahy v dresu reprezentace do 21 let v baráži o postup na ME proti Řecku. Proti Příbrami nechce Jablonec zaváhat. "Jsme v situaci, kdy si nemůžeme dovolit rozdávat doma body. Cíl je proto jasný, hrát na vítězství a v tabulce zase poskočit výš," řekl trenér František Komňacký. Příbram v Jablonci nedala pět let gól, ve dvou z posledních tří zápasů tam však uhrála bezbrankovou remízu.

České Budějovice a Ostrava jsou dva body nad sestupovou pozicí a v tabulce je dělí jen skóre. Jihočeši touží napravit velmi nepovedené utkání v Příbrami, po kterém nešetřil kouč Jaroslav Šilhavý kritikou. "S takovým výkonem bychom proti Baníku neměli šanci. Ale já věřím, že budeme hrát lépe. Vítězství by nám v naší situaci hodně pomohlo," řekl Šilhavý. Ostrava před pauzou procitla z výsledkové mizérie. V posledních třech utkáních uhrála sedm bodů a kouč Miroslav Koubek věří, že uspěje i proti remízovému králi ligy, který nasbíral už šest nerozhodných výsledků.

Hradec Králové přivítá Mladou Boleslav, která se vyšvihla už na čtvrtou pozici. Východočeši se považují za outsidera, i když je před pauzou povzbudila výhra v Brně. V posledních dvou zápasech nastříleli celkem pět branek. "Jednoznačným favoritem jsou ale hosté. Vzhledem ke kvalitě kádru, kterým disponují, i postavení v tabulce. Pro nás to znamená hrát ze zajištěné obrany a na brejky," řekl hradecký trenér Václav Kotal. Mladá Boleslav natáhla sérii neporazitelnosti na šest zápasů, v lize neprohrála už dva měsíce. A s prázdnou se nechce vracet ani z Hradce, i když zatím vyhrála na soupeřově půdě jen v prvním kole proti Ústí nad Labem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články