Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sparta otočila derby se Slavií, v Edenu vyhrála 2:1

Praha - Fotbalisté Sparty porazili ve 158. ligovém derby pražských "S" domácí Slavii 2:1, přestože v poločase prohrávali po Trappově brance. Po změně stran však nejprve v 64. minutě vyrovnal Kadlec a minutu před koncem otočil výsledek Wilfried. Letenští před nejvyšší návštěvou sezony, přes 15 tisíc diváků, zdolali odvěkého rivala potřetí za sebou a upevnili si třetí místo v tabulce. Naopak slávisté protáhli čekání na výhru už na pět zápasů.

Zatímco Slavia se v lize trápí a před dnešním duelem už čtyřikrát po sobě nevyhrála, Sparta vstupovala do derby povzbuzená čtvrtečním triumfem v Evropské lize nad Palermem. Zpočátku se však zdálo, jako by byl v lepším rozpoložení tým z Edenu. Domácí získali od zahajovacího výkopu, který symbolicky obstarala patronka nadace Teribear Tereza Maxová, mírnou převahu a ta jim hned v úvodní desetiminutovce vynesla dvě slibné příležitosti. Nejprve po centru Jaroslava Černého hlavičkoval těsně vedle Kisel a pak v deváté minutě hostující obrana v poslední chvíli zblokovala střelu Milana Černého.

Letenští se rychle oklepali a po jedenácti minutách neměli daleko k vedoucí trefě. Pamičův centr proletěl šestnáctkou na nabíhajícího Sionka, který však z první mířil mimo. Vzápětí se protáhl po levé straně Kadlec, vrátil pod sebe těsně za malé vápno, kde lépe postavenému Sionkovi uzmul míč Wilfried a po zaseknutí napálil pouze slávistického beka.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Slavia - Sparta

Záznam utkání Slavia - Sparta sledujte zde

Když už to vypadalo, že sparťané definitivně vyrovnali hru, udeřila ve 22. minutě Slavia. Centr Lukáše Jarolíma z přímého kopu prodloužil Koubský hlavou na zadní tyč, kde nepokrytý Trapp prostřelil Blažka. Letenští se pokusili rychle odpovědět, Pamičově ráně z dálky příliš nescházelo.

Domácí se po brance stáhli a přenechali střed hřiště soupeři. K výraznějším šancím ale sparťany dlouho nepouštěli. Po změně stran hosté svoji aktivitu stupňovali. Ve 48. minutě centroval ze strany Sionko a poté, co promáchl Koubský, odvrátil dezorientovaný Kisel nad břevno na roh. Slávisté na svoji pasivitu doplatili v 64. minutě - na Vackův přímý kop si naskočil Kucka, posunul míč na Kadlece a ten z podobné situace jako v první půli Trapp srovnal.

Ohlasy po zápase:

Jozef Chovanec, trenér Sparty: "Slavia byla agresivnější, získávala odražené míče a my bránili, jak jsme mohli. Měli jsme obrovské problémy, a to nejen v záloze, ale i v útoku. Soupeř nás zaskočil aktivním napadáním po dobu celého utkání a strašně dlouho nám trvalo, než jsme se tomu přizpůsobili. Od trojice čerstvých hráčů jsem očekával daleko lepší výkon, ten přišel až v závěru zápasu."

Karel Jarolím, trenér Slavie: "To, co jsme si řekli, hrát aktivně a agresivně, jsme plnili a dostali se do vedení. Přesto tam byly určité momentky, na které jsem hráče v kabině upozornil, přesto úvod druhého poločasu nebyl podle představ. Nechali jsme se zatlačit, přenechali iniciativu Spartě a přišlo vyrovnání. Brance předcházelo ofsajdové postavení, to ale nic nemění na tom, že situaci jsme nedohráli."

Už za dalších šest minut ale mohli slávisté opět překlopit skóre na svoji stranu. Milan Černý obehrál u postranní čáry Řepku a postupoval ze strany sám na Blažka. Celou akci však prováhal, místo střely vrátil balon pod sebe a Vyhnal nakonec pálil vedle. S domácími jako by vyrovnávací gól vůbec neotřásl a v závěru se tlačili za výhrou. V zakončení však postrádali důraz, což dokumentovala Trappova zablokovaná střela čtvrt hodiny před koncem. Na konci vyrovnaný duel gradoval. Když už se zdálo, že si oba celky rozdělí body, naskočil si v 89. minutě na centr mladíka Podaného Wilfried a hlavou rozhodl.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články