Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Pilař rozesmutnil "svůj" Hradec a zajistil Viktorii plný bodový zisk

Čtvrté soutěžní vítězství 2:1 v řadě zapsali fotbalisté Plzně. Ve 3. kole nejvyšší soutěže uspěli v Mladé Boleslavi, kde hraje "doma" Hradec Králové. Dramatické utkání, které výrazně ovlivnilo vyloučení Vojtěcha Smrže po půlhodině hry, rozhodl v 84. minutě odchovanec východočeského klubu Václav Pilař, který se v létě vrátil do Viktorie z Jablonce. Plzeň se tak ideálně naladila na středeční úvodní duel play-off Ligy mistrů v Baku proti Karabachu.

Fotbalisté Plzně se radují z vítězného gólu
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Plzeňský trenér Bílek udělal v základní sestavě tři změny od úterní vítězné odvety 3. předkola LM s Tiraspolem. Na levé straně obrany dostal šanci Jemelka, čerstvá posila z Olomouce, stoper Tijani nastoupil poprvé od letního příchodu ze Slavie, premiérový soutěžní start v ročníku si připsal také záložník Ndiaye.

Po opatrnějším úvodu ve 25. minutě podržel Viktorii brankář Staněk, který zlikvidoval Kubalovu ránu i dorážku Vlkanovy. O čtyři minuty později Smrž v roli posledního hráče fauloval unikajícího Chorého a dostal rovnou červenou kartu. Z přímého kopu Mosquera nepřekvapil gólmana Reichla.

Jeho protějšek Staněk poté vyrazil další Vlkanovovu ránu. Ve 39. minutě však Ndiaye nacentroval do šestnáctky a volný Chorý hlavou otevřel skóre - 0:1. 

Východočeši si stěžovali, že rozhodčí Klíma předtím neodpískal zákrok hostujícího Sýkory na Ryneše v pokutovém území. "Nebudu se za nic schovávat. Za mě to byla jasná penalta," prohlásil královéhradecký záložník Kodeš. "Je tady VAR (videorozhodčí). Hráči jsou naprosto přesvědčení, že tam byl faul na Ryneše," doplnil trenér Miroslav Koubek.

Oslabení "Votroci" ovšem dál hrozili a ve 44. minutě vyrovnali. Kodeš vystřelil zpoza šestnáctky a Kubala pohotovou patičkou tečoval míč do sítě - 1:1.

Krátce po změně stran mohl Plzni vrátit vedení Mosquera, ale z dobré pozice vystřelil nad břevno. Kolumbijského křídelníka po hodině hry vystřídal útočník Bassey, jenž do Viktorie oficiálně přišel v pátek z Ferencvárose na roční hostování s opcí.

Hradec byl navzdory oslabení blízko druhému gólu v 68. minutě. Staňkovi vypadl z náručí míč po standardní situaci, ale Ryneš z dorážky vysoko přestřelil.

Hosté se dlouho nedostávali do tlaku ani velkých šancí. Až v 81. minutě Bassey po Buchově akci nedokázal dobře zakončit. O tři minuty později ale střídající Kopic obešel dva protihráče a předložil míč dalšímu náhradníkovi Pilařovi, který zblízka zakončil. Královéhradecký odchovanec první soutěžní gól po návratu do Plzně neslavil a gestem se omlouval.

Plzeň vyhrála čtvrtý soutěžní zápas po sobě 2:1 a protáhla v nejvyšší soutěži vlastní rekordní sérii bez nalezení přemožitele na 25 utkání. "Votroci", kteří na úvod sezony porazili Slavii 1:0, nebodovali podruhé za sebou.

FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň 1:2 (1:1)

Branky: 44. Kubala - 39. Chorý, 84. Pilař. Rozhodčí: T. Klíma - Paták, Antoníček - Štěrba (video). ŽK: Rada, Novotný, Čech, Koubek (trenér) - Tijani. ČK: 29. Smrž (Hradec). Diváci: 1900.

Hradec Králové: Reichl - J. Klíma, Čech, Smrž - Kučera (65. Harazim), Rada, Kodeš (87. Prekop), Ryneš (83. Novotný) - Kubala, Vašulín, Vlkanova. Trenér: Koubek.

Plzeň: Staněk - Havel, Tijani, Pernica, Jemelka - Sýkora (46. Čermák), Bucha, Ndiaye (63. Pilař), Mosquera (63. Bassey) - Kliment (46. Kopic), Chorý (72. Jirka). Trenér: Bílek.

Miroslav Koubek (trenér Hradce Králové): "Do momentu červené karty jsme byli mužstvo, které soupeři prakticky nic nedovolilo, byli jsme nebezpečnější, to znamená z mého pohledu i lepší. Ta situace všechno zvrátila. My jsme měli možnosti buď zalézt, bránit se usilovně a věřit, že přežijeme v nějakém tuhém bloku, což se přežít nedá. Nebo budeme aktivní dál a půjdeme si za svým štěstím. To druhé jsme dokazovali a na to jsem pyšný. V deseti jsme dokázali Plzeň potrápit. Nějaký tlak si takhle silné mužstvo vytvořilo, ale my jsme byli nebezpeční, měli šance Ryneše, některé závary. Mužstvo jsem pochválil, výsledek i průběh boje ovlivnila červená karta. Ta byla asi v pořádku, ale to, co tomu předcházelo (kontakt Ryneše se Sýkorou) v pořádku nebylo."

Michal Bílek (trenér Plzně): "Utkání bylo zase bojovné. Hradec, i když hrál v deseti, tak se nevzdal. V některých fázích byl nebezpečný. Jsme samozřejmě rádi, že jsme to utkání udolali a vyhráli jsme. Střídající hráči tam jdou vždycky proto, aby hru oživili. Dneska se to znovu potvrdilo. I když někteří nastoupili úplně poprvé, tak to zvládli, byť to pro ně nebylo jednoduché. Zase jsme byli nuceni udělat nějaké změny hnedka od začátku zápasu. Stáhli jsme obranu na tři beky z toho důvodu, že jsme věděli, že Hradec má velmi rychlý přechod do útoku. Proto jsme to chtěli trošku víc eliminovat."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články