Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Vrba se vrací do Plzně se Spartou, Slavia hostí svého posledního pokořitele

Deset let v Plzni nevyhrála, v sobotu to Sparta zkusí zlomit. V nejsledovanějším utkání osmého kola první fotbalové ligy se střetne první s druhým celkem tabulky. Mistrovská Slavia bude hostit Slovácko a pokusí se prodloužit rekordní sérii ligových utkání bez porážky na 52. Poslední Liberec se poprvé pod trenérem Lubošem Kozlem pokusí odrazit ode dna tabulky v pražském Ďolíčku, kde hrají domácí zápasy Pardubice.

Sparta na jaře porazila v lize Plzeň poprvé po pěti zápasech a na západě Čech nezvítězila v nejvyšší soutěži už jedenáctkrát. Tentokrát jsou ale Letenští mírným favoritem, neboť vyhráli pět z dosavadních šesti ligových zápasů. Viktoria na rozdíl od Pražanů nepostoupila v evropských pohárech do skupiny a poté ještě před reprezentační pauzou podlehla nováčkovi v nejvyšší soutěži Hradci Králové 0:1.

"Utkání rozhodnou maličkosti. Víme o té statistice, že tam Sparta dlouho nevyhrála. Čeká nás bouřlivé prostředí, Plzeň se vždy na Spartu nachystá, ale já věřím, že to zvládneme," řekl pro klubovou televizi asistent sparťanského trenéra Zdeněk Bečka, který v minulosti působil v Plzni.

Za strůjce úspěchů plzeňské Viktorie je považován trenér Pavel Vrba, který ale nyní vede právě Spartu. Na západě Čech během dvou angažmá získal tři tituly a třikrát si s Viktorií zahrál skupinu Ligy mistrů.

"Do Plzně se těším. S fanoušky jsem tu nikdy problémy neměl. Myslím, že jsou korektní a vědí, že jsem tam odvedl nějakou práci. Myslím, že tam budu přivítaný příjemně a že to bude všechno jenom o fotbale," řekl Vrba.

Viktorii pro změnu vede bývalý kouč Sparty Michal Bílek, který stejně jako Vrba trénoval i českou reprezentaci. Západočeský klub odmítl jeho vyjádření před důležitým zápasem médiím poskytnout. Plzeňští chtějí prodloužit sérii 11 domácích ligových zápasů bez porážky.

"Sparta je kvalitní tým a má dobré hráče, což jsem viděl třeba i teď v národním týmu. Známe i trenéra Vrbu, takže očekáváme útočný fotbal. Ale bude to hlavně o nás, jak se na to připravíme. Hrajeme doma, chceme vyhrát, k tomu ale musíme podat maximální výkon," uvedl plzeňský brankář Jindřich Staněk.

Slavia spolu se Spartou jako jediná v této ligové sezoně bodovala ve všech utkáních a vzhledem k odloženému zápasu s Olomoucí je “až“ na třetím místě tabulky. Červenobílí v nejvyšší soutěži padli naposledy loni v březnu v Uherském Hradišti se Slováckem a právě tenhle tým nyní přivítají v Edenu. Moravané bodovali v pěti z dosavadních šesti kol a patří jim čtvrtá příčka.

"Zápasy se Slováckem jsou vždy těžké. Dlouhodobě se prezentují dobrými výsledky s týmy ze špičky tabulky. Je těžké se proti nim dostat do šancí, musíme být přesní, v pohybu, odvážní a produktivní," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Liberec získal z úvodních šesti kol jediný bod a proti Pardubicím ho poprvé povede trenér Kozel, který nahradil odvolaného Pavla Hoftycha. "O soupeři můžeme hovořit jako o kvalitním, ale my také máme svou kvalitu. V utkání šanci určitě máme. Budeme se snažit podat takový výkon, abychom soupeři nedali nic zadarmo a budeme se prát o každý bod," uvedl Kozel.

Vedle Sparty a Slavie o víkendu odehraje generálku na úvodní duel ve skupině evropských pohárů v příštím týdnu i Jablonec. Severočeši se v lize trápí a už pět kol nezvítězili. Zlomit nepříznivou sérii se pokusí doma proti Karviné, která stejně jako Liberec v této sezoně v lize ještě nezvítězila.

Lépe je na tom pátý Baník Ostrava. Ten vyhrál čtyři z posledních pěti ligových duelů a formu chce potvrdit v Teplicích, které naopak padly v pěti z dosavadních šesti kol.

Šestá Olomouc naplno bodovala ve třech z posledních čtyř zápasů nejvyšší soutěže a sérii se pokusí natáhnout na stadionu osmé Mladé Boleslavi.

Sedmý Zlín hostí desáté Bohemians 1905 a deváté České Budějovice přivítají jediného nováčka z Hradce Králové, který minule poprvé v ligovém ročníku zvítězil.

Program 8. kola první ligy:

Sobota:

16:00: FK Teplice (v tabulce: 15.) - Baník Ostrava (5.)
Rozhodčí: Černý - Paták, Váňa - Adam (video).
Bilance: 48 15-19-14 54:50.
Poslední zápas: 1:1.

16:00: Fastav Zlín (7.) - Bohemians Praha 1905 (10.)
Rozhodčí: Hocek - Kotík, Lakomý - Ondráš (video).
Bilance: 20 6-9-5 20:18.
Poslední zápas: 0:0.

16:00: FK Pardubice (12.) - Slovan Liberec (16.)
Rozhodčí: Zelinka - Caletka, Podaný - Kocourek (video).
Bilance: 2 1-0-1 4:4.
Poslední zápas: 1:4.

19:00: Viktoria Plzeň (2.) - Sparta Praha (1.)
Rozhodčí: Berka - Nádvorník, Kříž - Orel (video).
Bilance: 50 18-7-25 54:70.
Poslední zápas: 1:3.

Neděle:

14:00: Dynamo České Budějovice (9.) - FC Hradec Králové (11.)
Rozhodčí: Ginzel - Mokrusch, Ratajová.
Bilance: 22 11-6-5 28:21.
Poslední zápas: 2:2.

16:00: FK Mladá Boleslav (8.) - Sigma Olomouc (6.)
Rozhodčí: Machálek - Vlček, Pochylý - Berka (video).
Bilance: 30 10-10-10 45:44.
Poslední zápas: 3:0.

16:00: FK Jablonec (13.) - MFK Karviná (14.)
Rozhodčí: Batík - Kubr, Dohnálek - Hocek (video).
Bilance: 10 7-1-2 22:11.
Poslední zápas: 3:0.

19:00: Slavia Praha (3.) - 1. FC Slovácko (4.)
Rozhodčí: Orel - Hrabovský, Antoníček - Zelinka (video).
Bilance: 38 19-9-10 56:35.
Poslední zápas: 3:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články