Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kučera chce do Teplic více mládí a má jasno o posilách. Pomůže mu i lekce od Uličného

Pokud chce splnit vlastní cíl, čeká ho náročná práce hned od startu. Nový trenér Teplic Radim Kučera vyhlásil, že by ve zbytku podzimní části rád získal tolik bodů, aby jeho tým nezimoval na sestupových příčkách. Kouč Severočechů věří, že tým na to sílu i potenciál má, jen potřebuje nakopnout. Zároveň ale vyhlíží i nové posily a rád by stavěl na mládí.

Nový trenér Teplic Radim Kučera a sportovní ředitel Štěpán Vachoušek
zdroj: Twitter FK Teplice

Do nového angažmá vstoupil s elánem a jasnou vizí, co by rád u Teplických změnil. Šestačtyřicetiletého Kučeru ale čeká pořádná výzva. Severočeši jsou z formy. Sedm z devíti ligových zápasů v sezoně prohráli a v posledních čtyřech nebodovali.

"Nejlepší variantou by bylo uhrát patnáct bodů. Reálně bych byl ale velmi rád, kdybychom dva domácí zápasy s Olomoucí a Brnem vyhráli a ze třech zvenku nějaké bodíky přivezli. Hlavně si ale přeji, abychom nestrávili zimní přestávku na sestupových pozicích," uvedl Kučera, který mužstvo převzal v pondělí poté, co vedení klubu odvolalo po nedělní prohře 0:1 s pražskou Spartou jeho předchůdce Hejkala.

"V neděli jedeme do Boleslavi s tím, že máme stejné problémy, jako mají všechny týmy. Rozhodně tam nepojedeme s tím, že máme nějaké ztráty nebo že se něčeho bojíme. Budeme tam chtít bodovat, ani Boleslav nehraje v žádné top formě, takže očekávám velký boj," doplnil nový kouč Teplic.

Změnu trenéra Teplic řešil i nový Fotbal fokus podcast:

Kučera do konce minulé sezony trénoval fotbalisty druholigové Jihlavy a v současnosti je asistentem trenéra Jiřího Žiláka u reprezentace do 20 let. A právě zkušenosti s mladými hráči by nyní chtěl využít v Teplicích.

"Kádr tu není vůbec špatně věkově složený, potřebujeme ale víc mladších hráčů, větší dravost. Aby si ti kluci přidávali víc v tréninku, aby se v tom učili od starších hráčů. Oni se tu můžou chytnout a zviditelnit se v české lize. Potřebují ale pomoct od starších hráčů, kteří určitě nejsou spokojení s tím, co tým předvádí. Máme tu několik lídrů, Řezníček s Marešem jsou v nejlepších letech a já věřím, že celý tým strhnou," uvedl někdejší hráč Olomouce či Bielefeldu.

"Mužstvo má parametry na to, aby se pohybovalo v klidnějších vodách. My se ale momentálně nacházíme na hraně sestupu, musíme proto kluky nabudit, aby se zase začalo vyhrávat. Bota nás tlačí teď v tom, že moc hráčů do obrany na těch pět zápasů nemáme. Až potom se můžeme zamyslet nad tím, jestli je potřeba tým do obrany posílit," podotkl Kučera k faktu, že mimo hru jsou kvůli zranění obránci Heidenreich, Hyčka, Knapík, Vukadinovič a po zápase se Spartou i Mareček.

Kučera rozumí tomu, že právě kvůli řadě zranění to neměl jeho předchůdce Hejkal jednoduché. "Je to těžké, když měl trenér Hejkal polovinu týmu zraněnou. Nebylo mu co závidět, v tom se hraje opravdu těžko. Nepřísluší mi proto nic kritizovat," řekl kouč Teplic před prvním tréninkem s mužstvem.

"Budeme vědět až v týdnu, s kým můžeme do stoperské dvojice počítat. Jediným zdravým stoperem je Shejbal, proti Spartě tam dohráli i Ljevakovič a Radosta, kteří ho normálně nehrají. Z dvacítky znám Knapíka, vím, že by tu roli mohl zvládnout. Chci, aby kluci šli na hranu svých možností a obětovali se i tehdy, když nebudou stoprocentně v pořádku, a prokázali morálně-volní vlastnosti," uvedl Kučera.

Nové posily? Zejména do obrany

Zároveň bude po svých svěřencích požadovat větší obětavost než nyní. "Osobně chci do týmu zavést nové automatismy, zlepšit obranu. Ale k tomu potřebujete, aby byli hráči zdraví. Chci dát příležitost mladým hráčům, aby ukázali své schopnosti. Chci po nich do obrany pracovitost, aby správně zaplňovali střed hřiště. Zároveň chci, aby se kluci naučili týmově presovat, aby je u toho organizoval brankář. Do útoku pak od nich požaduji nebojácnost," doplnil Kučera.

Už nyní ale ví, že tým bude nutné v zimní přestávce minimálně na dvou postech posílit. "Potřebujeme levého beka a minimálně jednoho stopera. Možnosti vždycky nějaké jsou, teď jde jen o to najít vhodný typ, aby zapadl do naší hry. Pokud bude možné přivést na hostování mladého hráče, kterého znám a ve svém týmu moc šancí nedostává, budu spokojený," uvedl kouč Teplic.

V nejvyšší soutěži zatím Kučera působil v Ostravě od června 2017 do března 2018, z čehož prý získal velké ponaučení. "V Baníku jsem se naučil pracovat pod tlakem velmi dobře. Po postupu z druhé ligy se mi ale nepodařilo ustálit obranu, což se mi pak vymstilo. Posílit mužstvo do obrany se nám povedlo až v zimě, ale to už byl moc krátký čas na jejich zabudování. Poučení z Baníku je, že nemá cenu spoléhat na příchod nových hráčů, musíte se naučit pracovat s tím, co je," uvedl Kučera.

"Dost jsem toho ve Znojmě pochytil i od pana Uličného, který dost používal styl cukr-bič. Takový rapl jako on a až moc tvrdý k hráčům ale být nechci. Teď je to o tom najít společnou řeč, takže budu používat hlavně ten cukr, abych v téhle chvíli zvedl klukům sebevědomí. Budu se muset hlavně opírat o staré hráče, kteří mi, doufám, v téhle chvíli pomůžou," dodal Kučera, jenž si s sebou do Teplic přivedl asistenta Josefa Dvorníka a trenéra brankářů Josefa Hanzálka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články